Sisältöjulkaisija

angle-left Reijolan kouluratkaisun lapsivaikutuksia selvitettiin laajasti

Reijolan kouluratkaisun lapsivaikutuksia selvitettiin laajasti

Joensuun kaupungin investointisuunnitelmassa on uuden koulun rakentaminen Reijolan alueelle. Koulun hankesuunnitelma on ajoitettu tehtäväksi tänä vuonna. Kouluratkaisu vaikuttaa myös alueen päiväkoteihin.

Kaupunki teki kouluratkaisun päätöksen tueksi laajan lapsivaikutusten arvioinnin, jossa kuultiin alueen lapsia, huoltajia ja kasvatuksen ammattilaisia. Raportti on luettavissa Joensuun kaupungin verkkosivuilta. Arviointi on osa Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallia, jossa Joensuu on mukana.

- Haluamme kaupunkina olla paremmin tietoisia päätösten vaikutuksista lapsiin. Nyt toteutettu arviointi on laajin tähän mennessä tehty ja se on myös meille hyvää oppia tulevaisuutta varten. Pyrkimyksenä on, että lasten ja nuorten ääni ja tarpeet huomioidaan suunnittelussa monipuolisesti, toteaa koordinaattori Hilkka Mäkinen.

Lapsivaikutusten arvioinnissa selvitettiin kahden erilaisen kouluratkaisun vaikutuksia. Ensimmäisessä vaihtoehdossa Niittylahden koulun oppilaat yhdistettäisiin Reijolan uuteen kouluun. Toisessa vaihtoehdossa Reijolaan ja Niittylahteen rakennettaisiin molempiin uudet koulut. Joensuun kaupunginvaltuusto käsittelee vaihtoehtoja kesällä osana strategian puoliväliarviointia. Lapsivaikutusten arvioinnin perusteella molemmissa vaihtoehdoissa on hyviä ja huonoja puolia.

- Arvioinnissa ei oteta kantaa siihen, kumpi ratkaisuista on parempi. Se kuitenkin nostaa esiin seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon, valittiinpa kumpi vaihtoehdoista hyvänsä. Arviointi palvelee päättäjiä, jotka saavat lisää tietoa päätöksenteon pohjalle, Mäkinen päättää.

Lapsivaikutusten arvioinnin raportti on luettavissa verkkosivulta: www.joensuu.fi/reijolan-uusi-koulu