Ilmoittautuminen esiopetukseen, sivun otsikko

Ilmoittautuminen esiopetukseen

Haku esiopetukseen

Vuonna 2018 syntyneiden lasten esiopetus alkaa elokuussa 2024.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa lastasi esiopetukseen

Päätös lapsesi esiopetuspaikasta tulee automaattisesti Joenmuksuihin hakemukset ja ilmoitukset-puolelle 15. helmikuuta 2024, jos

 • lapsesi virallinen kotiosoite on Joensuussa 1.11.2023
 • lapsesi on varhaiskasvatuksessa Joensuussa

Jos lapsesi ei ole päiväkodissa tai perhepäivähoidossa Joensuussa, päätös lähetetään sinulle postitse 15.2.2024.

Usein lapset jatkavat samassa päiväkodissa esiopetuksessa, jos tämän hetkinen paikka on omalla lähikoulualueella.

Lapsen tuen tarve voi vaikuttaa esiopetuspaikkaan. Keskustele asiasta lapsesi päiväkodissa tai perhepäivähoitajan kanssa.

Lisätietoja voit kysyä

 • varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta puhelimitse p. 013 267 2990. Puhelinpalvelu on auki maanantaina ja torstaina 12–15 sekä tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina 9–12.
 • palveluohjauksesta sähköpostitse varpal@joensuu.fi
 • koulujen yhteydessä olevaan esiopetukseen ja kuljetukseen liittyvät kysymykset voit lähettää osoitteeseen koulutuspalvelut@joensuu.fi.

 

Minne esiopetukseen?

Joensuussa esiopetusta järjestetään päiväkodeissa sekä joissakin kouluissa. Esiopetuspaikat löydät seuraavasta osoitteesta www.joensuu.fi/esiopetuspaikat. Paikat vaihtelevat jonkin verran vuosittain.

Ensisijainen esiopetuspaikka määräytyy lapsen kotiosoitteen perusteella lähikoulualueelta. Ensisijaisella esiopetuspaikalla tarkoitetaan paikkaa, joka pyritään järjestämään alle kolmen kilometrin päästä kotoa.

Päätökset tehdään sen osoitteen mukaan, jossa lapsi asuu virallisesti 1.11.2023. Jos tiedät, että osoitteenne muuttuu ennen esiopetuksen alkamista, ilmoita siitä palveluohjaukseen sähköpostitse varpal@joensuu.fi.

Perusopetuksen lomakkeista löytyvät Esiopetuksen ja perusasteen oppilaaksioton perusteet ja menettelyohjeet.

Oppilaaksiottoalueet eli lähikoulualueet löytyvät Joensuun karttapalvelusta.

Näin etsit oman lähikoulun karttapalvelusta:

 • Valitse kartalla näkyvät tiedot, aluejaot ja oppilaaksiottoalueet.
 • Kirjoita hakusanaksi oma osoitteesi.
 • Vie kursori (käden kuva) osoitteesi päälle ja näet lähikoulusi nimen. Mikäli osoitettasi ei jostain syystä näy, loitonna karttaa (klikkaa miinus-merkkiä kartan reunassa).
 • Jos alue ei tule heti näkyviin, zoomaa karttaa pienemmäksi (miinus-merkki)
 • Koulun sijainti selviää valitsemalla vasemmalta valikosta "Koulut" ja haluttu kouluaste.

Mikäli lapsesi lähikoulualueella ei ole esiopetusta tarjoavaa päiväkotia tai alueen paikat ovat täynnä, kaupunki osoittaa ensisijaisen esiopetuspaikan toisen koulualueen päiväkodista.

 

Paikan vastaanottaminen

Käy hyväksymässä paikka osoitteessa www.joenmuksut.fi kirjautumalla hakemukset ja ilmoitukset-puolelle. Hyväksy paikka etusivulla ”hakemusjono” taulukosta klikkaamalla vihreää V-merkkiä.

 

Haluan hakea lapselleni jotakin toista esiopetuspaikkaa

Kun esiopetuspäätös on saapunut, voit hakea lapsellesi esiopetuspaikkaa jostakin toisesta päiväkodista tai koulun esiopetuksesta. Tätä kutsutaan toissijaiseksi esiopetuspaikaksi.

Hylkää saamasi esiopetuspäätös kirjautumalla osoitteessa www.joenmuksut.fi - hakemukset ja ilmoitukset-puolelle. Hylkää paikka etusivulla ”hakemusjono” taulukosta klikkaamalla punaista X-merkkiä.

Täytä uusi esiopetusilmoitus. Kirjoita hakemuksen lisätietoihin missä lapsesi ensisijainen esiopetuspaikka on ja perustelut miksi haet toissijaista paikkaa. Voit hakea samalla hakemuksella täydentävää varhaiskasvatusta.

Toissijaisen esiopetuspaikan voi saada esimerkiksi ilta- tai vuorohoidon tarpeen perusteella tai perheen toivoessa paikkaa jostakin tietystä yksityisestä päiväkodista tai koulusta. Toissijaiseen esiopetuspaikkaan ei ole mahdollista saada kuljetusta.

Vaikka hylkäisit saamasi esiopetuspäätöksen, se ei tarkoita, että saat varmasti hakemasi toissijaisen esiopetuspaikan. Paikka voidaan silti osoittaa alkuperäisen päätöksen mukaisesti.

Saat joko myönteisen tai kielteisen päätöksen sähköisesti 21.3.2024 mennessä.

 

Varhaiskasvatus esiopetuksen lisäksi

 • Esiopetusta järjestetään 19 tuntia viikossa, yleensä 8.30-13 välillä
 • Esiopetuksen kesto on päivittäin maksimissaan neljä tuntia
 • Esiopetusta järjestetään koulun työ- ja loma-aikojen mukaan
 • Esiopetuksen lisäksi lapsesi voi saada hoitoa eli täydentävää varhaiskasvatusta ennen esiopetusta ja sen jälkeen.
 • Esiopetus ja täydentävä varhaiskasvatus järjestetään samassa paikassa,
  • Enon, Uimaharjun, Kiihtelysvaaran, Heinävaaran ja Tuupovaaran koulujen esiopetuksessa oleville lapsille täydentävä varhaiskasvatus järjestetään päiväkodilla. Tässä tapauksessa Joensuun kaupunki järjestää maksuttoman kuljetuksen esiopetuspaikan ja päiväkodin välille automaattisesti.
  • Enossa, Uimaharjussa ja Heinävaarassa on mahdollista myös hakea paikkaa koulun kerhosta.
 • Lapsellasi on myös oikeus vuorohoitoon ja silloin esiopetusaika voi olla myös illalla.
 • Täydentävästä varhaiskasvatuksesta perittävä maksu voi esioppilailla olla korkeintaan 80 % kokoaikaisesta varhaiskasvatusmaksusta.

Jos lapsesi tarvitsee täydentävää varhaiskasvatusta esiopetuksen lisäksi, hae sitä 15.2.2024 jälkeen sähköisesti osoitteessa www.joenmuksut.fi  kohdasta hakemukset ja ilmoitukset. Täytä uusi varhaiskasvatushakemus. Yksityisen päiväkodin asiakkaana saat ohjeet päiväkodista.

Enossa ja Uimaharjussa paikkoja koulun eskarikerhosta voi hakea Wilman kautta 5.2.-25.2.2024 välisenä aikana. Hakemus löytyy osoitteesta joensuu.inschool.fi/browsecourses. Tämä ei vaadi kirjautumista Wilmaan ja toimii vain Wilman nettiselainversiossa.

 

Muutto Joensuuhun esiopetusikäisen lapsen kanssa

Ilmoita lapsesi esiopetukseen sähköisesti osoitteessa www.joenmuksut.fi kohdassa hakemukset ja ilmoitukset. Täytä esiopetusilmoitus.

Jos et pysty tekemään ilmoittautumista sähköisesti, lomakkeen voi tulostaa alapuolelta tai hakea päiväkodeilta.

 

Tulostettavat lomakkeet

Ilmoittautuminen esiopetukseen

Pre-primary education notification

УВЕДОМЛЕНИЕ О ЗАЧИСЛЕНИИ РЕБЕНКА В ПОДГОТОВИТЕЛЬНУЮ ГРУППУ

 

Sivu arviointi ja palaute