Joensuun Aikuislukio - Aikuisten perusopetus

Onko peruskoulu jäänyt sinulta kesken tai et ole käynyt sitä ollenkaan? Tai haluatko korottaa peruskouluarvosanoja tai kerrata peruskouluaineita? Aikuisten perusopetuksessa voi opiskella koko peruskoulun tai suorittaa puuttuvia peruskouluopintoja (tutkintotavoitteinen opiskelu) tai opiskella vain joitakin aineita (aineopiskelu).

Tutkintotavoitteinen opiskelu

Tutkintotavoitteinen peruskoulu on sinulle, jos

 • olet vähintään 17-vuotias tai täytät 17 vuoden loppuun mennessä
 • sinulta puuttuu peruskoulun päättötodistus kotimaasta tai Suomesta
 • sinulla on jonkun verran lukio- tai ammattiopintoja kotimaasta, mutta kielitaito tai opiskeluvalmiudet eivät riitä jatkamaan opintoja Suomessa
 • tavoiteammattisi Suomessa vaatii vahvaa peruskoulupohjaa ja sanastoa

Opetus on päivällä. Opetus, opetusmateriaalit ja ruokailut ovat ilmaisia tutkinnon suorittajille. Koulun osoite on Koskikatu 8.

Maahanmuuttajat

Maahanmuuttajille suunnattu aikuisten perusopetus jakautuu alku- ja päättövaiheeseen. Alkuvaiheen opinnoissa parannetaan suomen kielen taitoa ja opiskeluvalmiuksia niin, että opintoja voi jatkaa aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa tai muussa koulutuksessa. Mikäli luku- ja kirjoitustaito on puutteellinen, alkuvaihe sisältää myös lukutaitovaiheen. Maahanmuuttajat opiskelevat aikuisten perusopetusta yleensä 2–4 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.

Lukutaitovaihe on tarkoitettu opiskelijalle 

 • jonka suomen kielen taito on 0-A1.1 tai kielitaito ei vielä riitä alkuvaiheen opintoihin,
 • joka tarvitsee luku- ja kirjoitustaidon vahvistamista latinalaisilla aakkosilla ja
 • jolla on tavoitteena koko peruskoulun oppimäärän suorittaminen.

Vuoden kestäviin lukutaitovaiheen opintoihin sisältyy yhteensä 27 kurssia suomen kieltä, matematiikkaa, yhteiskuntaoppia, ympäristö- ja luonnontietoa sekä opinto-ohjausta ja valinnaisia kursseja. Kurssien arviointi on suoritettu / hylätty.

Alkuvaihe on tarkoitettu opiskelijalle

 • jonka suomen kielen taito on A1.3,
 • jonka luku- ja kirjoitustaito on sujuva, eli pystyy lukemaan tekstejä ja kirjoittamaan lauseita ja
 • joka ei ole kotimaassaan suorittanut suomalaista peruskoulua vastaavia opintoja.

Alkuvaiheen opintojen laajuus on 38 kurssia. Alkuvaiheessa opiskellaan vuoden verran mm. suomen kieltä, matematiikkaa, englantia, yhteiskunta- ja kulttuuritietoa sekä ympäristö- ja luonnontietoa. Kun kielitaito on riittävä, voi alkuvaiheen jälkeen siirtyä päättövaiheeseen. Kurssien arviointi on suoritettu / hylätty.

Päättövaihe on tarkoitettu opiskelijalle

 • jonka suomen kielen taito on A2.2 tai lähellä sitä,
 • jolla on hyvät opiskelutaidot,
 • joka osaa matematiikan ja englannin alkeet ja
 • joka ei ole kotimaassaan suorittanut suomalaista peruskoulua vastaavia opintoja. 

Kun on suorittanut pakolliset opinnot ja riittävän määrän valinnaisia kursseja, saa perusopetuksen päättötodistuksen. Päättövaiheessa opiskellaan yhteensä 46 kurssia peruskouluaineita. Opinnot kestävät kaksi vuotta. Kurssit arvioidaan yleensä arvosanoilla 4–10.

 

Haku aikuisten perusopetukseen on 1.4. - 31.7.2024. Haku tapahtuu sähköisesti Joensuun aikuislukion Wilma-palvelun kautta löytyvällä lomakkeella: Joensuun aikuislukio - Aikuisten perusopetukseen ilmoittautuminen (lomake tulee sivulle näkyviin, kun haku alkaa 1.4.)

Kaikki hakijat osallistuvat tasotesteihin suomen kielessä, matematiikassa ja englannissa. Tasotestit pidetään torstaina 8.8.2024 klo 9.00 ja haastattelut 8.- 9.8.2024 osoitteessa Länsikatu 15, rakennus 3A, 3. kerros. Tarkemmat ohjeet ja haastatteluaika ilmoitetaan hakijalle tekstiviestillä. Valinnat ilmoitetaan seuraavan viikon alkuun mennessä.

Suomalainen peruskoulu on jäänyt kesken:

Olet opiskellut suomalaisen peruskoulun melkein kokonaan, mutta et ole saanut peruskoulun päättötodistusta eli opintoja puuttuu. Aikuisten perusopetuksessa voit suorittaa kesken jääneen peruskoulun ja saada päättötodistuksen. Puuttuvia kursseja suoritetaan osittain itsenäisesti, jos tarjolla ei ole sopivaa kurssia tai ryhmiin ei mahdu.

Ilmoittaudu opintoihin opinto-ohjaajalle (Hanna Parkki). Ota tapaamiseen mukaan viimeisimmät peruskoulutodistukset.

Opinto-ohjaajan yhteystiedot:
Hanna Parkki
puhelin: 050 562 87 04
hanna.parkki@edu.joensuu.fi

Aineopiskelu

Aineopiskelu on sinulle, jos

 • olet maahanmuuttaja ja haluat opiskella yksittäisiä peruskouluaineita, esimerkiksi suomea, englantia tai matematiikkaa. Tämä onnistuu vain, jos ryhmissä on tilaa.
 • olet suorittanut suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen, mutta haluat korottaa peruskouluarvosanoja

Ilmoittaudu aineopiskelijaksi vastuuopettajalle (Suvi Ikäheimonen).

YHTEYSTIEDOT

Sivu arviointi ja palaute