Varautumispäivä

Joensuussa järjestettiin Suomen ensimmäinen Varautumispäivä 7.2.2022 teemalla ”Varaudu 72 tuntia”. Kriisinsietokyky, sopeutuminen ja henkinen hyvinvointi ovat koetuksella mitä erilaisimmissa häiriötilanteissa. Päivän tavoitteena on lisätä varautumisvalmiutta ja tehdä siitä vuotuinen kansallinen varautumispäivä.

Ensimmäinen varautumispäivä koostui asiantuntijaseminaarista sekä kaikille avoimesta varautumisen koulutuksesta otsikolla ”Pärjäätkö 72 tuntia?”. Varautumisen teema näyttäytyi myös kaupungin ja kumppaneiden viestinnässä.

Kaikille avoin varautumiskoulutus

Koulutuksessa kuultiin 72 tuntia -varautumisvinkkejä, muitakin kuin ne kuivamuonat ja kynttilät! Kouluttajina olivat turvallisuuskouluttaja Heli Koponen Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitosta ja koulutuspäällikkö Tero Kuittinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Varautumispäivä, asiantuntijaseminaari ja yhteistyökumppanit

Asiantuntijaseminaari varautumisesta

Varautumisen ammattilaisille ja aiheen parissa työskenteleville järjestettiin Varautumispäivänä oma seminaari.

Seminaarin teemana oli ”Yksilö varautumisen ketjun vahvimpana lenkkinä”. Yksi näkökulma varautumispäivässä oli yhteiskunnan eri toimintojen varmistaminen, vaikka työntekijän kotiarki menisi hetkellisesti uusiksi. Kun kotitaloudet ovat varautuneet, organisaatiot toimivat vähemmillä häiriöillä ja työntekijät ovat käytettävissä myös poikkeustilanteessa.

Puhujina seminaarissa olivat muun muassa sisäministeri Krista Mikkonen, Huoltovarmuuskeskuksen valmiusasiamies Ville Anttila ja pelastusjohtaja Markus Viitaniemi Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.


Varautumisen ensimmäinen teemapäivä järjestettiin yhteistyössä sisäministeriön, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin, Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa.