Sisältöjulkaisija

angle-left Penttilän sahan raamit siirretään ja muokataan muistomerkiksi

Penttilän sahan raamit siirretään ja muokataan muistomerkiksi

Joensuun Penttilän saha paloi suurpalossa vuonna 1996. Sahan rakenteet purettiin vuonna 1999, jolloin osa vaurioituneesta koneistosta jätettiin paikalleen muistuttamaan palaneesta laitoksesta. Entisen sahan alueella toteutettiin suuri maaperän puhdistusoperaatio ja vuonna 2012 alkoi Penttilänrannan kaupunginosan rakentaminen.            

Alueen rakentumisen myötä sahasta muistuttavien raamien siirto on tullut ajankohtaiseksi. Raamien nykyiselle paikalle on kaavoitettu kerrostalotontti. Sellaisenaan raameja ei ole enää mahdollista siirtää.  

- Raamit oli alun perin tarkoitus siirtää joko viereiselle Cederberginaukiolle tai Suola-Kustin puistoon sellaisenaan. Siirto-operaatiota suunnitellessa havahduimme kuitenkin niiden huonoon kuntoon, toteaa Joensuun kaupungin rakennuttaja Janne Kettunen.

Raamien kuntoa on selvitetty vuosien 2021 ja 2022 aikana. Tutkimuksissa on selvinnyt, että raamien betonijalustat ovat pahoin rapautuneet, teräksestä valmistetut rungot ovat vääntyneet ja rungoissa on runsaasti paljaallakin silmillä havaittavia halkeamia.

- Teräs on joutunut vuoden 1996 tulipalossa ja raivaustöissä lujille. Olemme pohtineet siirtoa työryhmän kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että raamien siirto ja uudelleen asennus ei ole niiden nykykunnossa mahdollista. Purkamisen yhteydessä alkuperäisiä osia tulee hajoamaan, koska ne ovat tulipalon ja korroosion takia huonossa kunnossa, harmittelee Kettunen.

Kunnon takia raamien säilyttäminen nykyisellä paikallaan ei olisi myöskään mahdollista, vaikkei aluetta otettaisikaan rakennuskäyttöön.

- Vuosien saatossa raamit ja jalustat ovat myös muodostuneet jonkinlaiseksi oleskelu- ja kiipeilykohteiksi, niitä on töhritty ja aluetta roskattu. Raamit muodostavat nykyisellään selkeän turvallisuusriskin, Kettunen jatkaa.  

Kaupunki on selvittänyt vaihtoehtoa, jossa purkamisen jälkeen ehjäksi jääneet osat otettaisiin talteen ja muodostettaisiin niistä uusi muistomerkki sahalle. Näin alkuperäisten raamien henki olisi mahdollista säilyttää arvokkaasti ja paikkaa kunnioittavasti. Selvitystyössä on ollut mukana kaupunkirakennepalveluiden yhdyskuntatekniikan ja kaavoituksen edustus sekä kaupungin museoiden henkilökuntaa. Raamiteoksesta on konsultoitu kuvanveistäjää, jolle metalli on materiaalina tuttua. 

- Uuden teoksen yhteyteen on tarkoitus pystyttää infotaulu, jossa kerrotaan lisätietoa sahasta ja sen toiminnasta. Museo on myös ehdottanut muistomerkin tietoja liitettäväksi taidemuseon sivuille, jossa annetaan tarkemmin lisätietoja sahan historiasta sekä linkkejä sahasta tehtyihin tutkimuksiin. Näin sahan kunniakas tarina saa arvoisensa päätöksen, Kettunen summaa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.