Sisältöjulkaisija

angle-left Murtosuon lintuvesikosteikko on valmistunut – ennallistaminen palauttaa luonnon monimuotoisuutta ja lisää hiilinieluja

Murtosuon lintuvesikosteikko on valmistunut – ennallistaminen palauttaa luonnon monimuotoisuutta ja lisää hiilinieluja

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa SOTKA-hankkeessa toteutetun Murtosuon lintuvesikosteikon maanrakennustyöt on saatu valmiiksi. Kosteikkoalueen vedenpinnat nostetaan lopulliseen korkeuteen keväällä 2023, kun lumet sulavat. Kosteikon rakentamisella palautetaan alueen luonnon monimuotoisuutta ja kasvatetaan alueen hiilinieluja.

Hanke toteutettiin Joensuun kaupungin omistamalla Murtosuon tilalla, joka on vanhaa Valkeasuon turvetuotantoaluetta ja palautui Joensuun kaupungille, kun turpeen ottaminen alueelta loppui vuonna 2020.

Murtosuon kosteikon rakentamiseen kerättiin varoja Joensuun kaupungin järjestämässä Save Pond Hockey -pipolätkäturnauksessa. Turnauksella kerättiin yhteensä 3 000 euroa, joilla katettiin Joensuun kaupungin omarahoitusosuutta hankkeessa.

Pääosan kustannuksista maksoi SOTKA-hanke ja Joensuun kaupunki vastasi alueen puuston poistamisesta, tuhkan ja ruoho/ohraseoksen kylvämisestä alueelle. Lisäksi teetettiin vesilinnuille laatikkopesiä ja SOTKA-hanke on hankkinut alueelle pienpetopyyntiin soveltuvia loukkuja. Pienpetopyynnistä vastaa Huhtilammen Erämiehet, jonka kanssa Joensuun kaupunki on tehnyt sopimuksen myös metsästysalueen vuokraamisesta.

Alueen lintukannan kehitystä ja poikastuottoa seurataan. Alueella saa seuraavan 10 vuoden aikana pyytää enimmillään puolet poikastuotosta.

Kuvassa alue syyskuussa 2022. Vesipinta nostetaan oikeaan tasoonsa keväällä 2023 lumien sulettua.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.