Sisältöjulkaisija

angle-left Lyseon lukion ja Aikuislukion uusien tilojen remontti Tiedepuistolla alkoi – opiskelijat mukana suunnittelussa

Lyseon lukion ja Aikuislukion uusien tilojen remontti Tiedepuistolla alkoi

Joensuun Lyseon lukio ja Joensuun Aikuislukio saavat uudet tilat Tiedepuistolta. Niiden remontointi koulukäyttöön aloitettiin huhtikuun lopussa ja työn on tarkoitus valmistua lokakuun loppuun mennessä.

Koulut muuttavat Tiedepuiston rakennuksiin 1, 2 ja 3A, jonka aulaan tulee kouluille oma sisäänkäynti. Yhteensä tilaa on noin 3 200 m2. Lyseolaiset ja Aikuislukio aloittavat toiminnan Tiedepuistolla tammikuussa 2021.

Nykyinen, vuonna 1956 valmistunut, suojeltu koulurakennus Koskikadulla on tullut käyttöikänsä päähän. Se olisi niin mittavan remontin tarpeessa, että kaupunki on päättänyt sen sijaan siirtää koulut Tiedepuistolle.

Joensuun kaupunki vuokraa tilat Tiedepuiston kiinteistöstä Business Joensuu Oy:ltä 15 vuodeksi.

Uusia tiloja ja muuttoa on suunniteltu laajassa suunnitteluryhmässä. Hankkeen pääurakoitsija on Rakennusliike Joentalo Oy, LVIA-urakoitsija Lämpökarelia Oy ja sähköurakoitsija Joensuun Sähköinsto Oy. Suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Osmo Karttunen ja Teija Kokko. Suunnitteluryhmässä on ollut edustajia myös Business Joensuulta, Lyseon lukion ja Aikuislukion rehtorit ja opettajia sekä oppilaiden edustajia.

Lyseon lukion rehtori Jarkko Rieppo kertoo tiloista tulevan viihtyisät, modernit, valoisat ja akustisesti miellyttävät. Luokkatiloissa on muunneltavuutta ja ne varustetaan lukio-opiskeluun sopivalla teknologialla. Opiskelijoiden vapaa-ajan oleskelu- ja opiskelutiloihin on panostettu, niistä löytyy viihtyisiä soppeja.

– Yhteinen kokoontumistila on mieltä ylentävän huikaiseva Joensuu-sali, jota hyödynnetään myös ylioppilaskirjoituksissa. Erikseen täytyy mainita valtava musiikin luokka, joka on ammattikorkeakoulun entinen Black Box -tila, jossa on jo valmiiksi ensiluokkainen äänieristys ja akustiikka. Tilaa tullaan hyödyntämään myös draaman opiskelussa, Rieppo kertoo tyytyväisenä.

Uusien tilojen suunnittelussa on huomioitu opiskelijoiden mielipiteet hyvin, sanoo suunnitteluryhmässä mukana ollut ensi vuoden abi Iines Raivo.

– Minä koen, että meiltä on aika paljon kysytty mielipiteitä ja niitä on koitettu toteuttaa. Me ensi vuoden abit olisimme toki halunneet olla samassa rakennuksessa opiskelujen loppuun. Kuitenkin myös hyvällä fiiliksellä olemme menossa Tiedepuistolle. Erityisesti olemme toivoneet, että yhtenäisyys säilyisi myös Tiedepuistolla ja olemme vaatineet, että tulisi enemmän yhteisiä tiloja. Halusimme myös hiljaisen työskentelyn tilan ja sen me saamme, Raivo kertoo.

Rehtori Rieppo kertoo Tiedepuiston toimintaympäristönä antavan Lyseolle erinomaisen mahdollisuuden lisätä yritys- ja korkeakouluyhteistyötä entisestään. Tähän asiaan kiinnitetään huomiota jo tämän kevään opettajarekrytoinneissa.

– Tavoitteena olisi löytää uusia win-win-yhteistyömuotoja. Tilojen ja toiminnan suunnittelussa on hyödynnetty opiskelijoille, huoltajille ja opettajille avoinna ollutta padlet-seinää, johon he ovat esittäneet ideoitansa. Suunnittelija Teija Kokko on seurannut seinää ja poiminut sieltä ajatuksia suunnitteluun.

Rakentamisessa huomioidaan myös ekologinen näkökulma käyttämällä hyväksi mahdollisimman paljon tilojen nykyisiä rakenteita ja esimerkiksi purkutyössä poistettavat väliovet käytetään uudestaan. Tiedepuiston tilojen yhteiskäyttömahdollisuus, kuten Louhela-sali yo-kirjoituksissa ja ravintola Louhi, on taloudellisesti tehokasta ja vähentää uuden rakentamisen tarvetta.

– Olemme esitelleet hanketta myös 9.-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen. Iloksemme huomasimme, ettei hanke vaikuttanut negatiivisesti hakijamääriin, hakijat ovat ymmärtäneet muuton positiivisen vaikutuksen lukiomme toiminnalle. IB-linjalle hakeneiden määrässä oli jopa pientä nousua, kertoo Rieppo.

– Business Joensuu haluaa olla omalta osaltaan tukemassa opiskelun ja yrittäjyyden liittoa. Toivotamme Joensuun Lyseon lukion ja Joensuun Aikuislukion tervetulleeksi opiskelemaan, verkostoitumaan ja imemään yrittäjähenkisyyttä aktiivisesta yhteisöstämme. Tiedepuistolla toimii tälle hetkellä yli 130 yritystä ja tiloissa työskentelee noin 2 000 henkilöä. Uskomme, että oppilaitokset tuovat hyvän mausteen tähän yhteisöön, josta kaikki osapuolet hyötyvät, sanoo Business Joensuun tila- ja tapahtumapalveluiden palvelujohtaja Anu Halonen.

Joensuun Lyseon lukiossa on 500 opiskelijaa ja Aikuislukiossa noin 400, joista yo-tutkintoon tähtääviä on noin 180. Henkilöstöä Lyseon lukiossa on noin 40 ja Aikuislukiossa noin 20. Aikuislukio käyttää luokkatiloja iltaisin.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.