Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun lyseon lukio juhlii 155-vuotista taivaltaan – ohjelmassa mm. opastettuja kierroksia koulun uusissa tiloissa

Joensuun lyseon lukio juhlii 155-vuotista taivaltaan

Marraskuun alussa juhlitaan Joensuun lyseon lukion 155-vuotisjuhlaa. Lyseon lukiolla on pitkä ja monivaiheinen historia maamme toiseksi vanhimpana suomenkielisenä oppikouluna.

Samaan aikaan juhlistetaan myös Lyseon kansainvälisen IB-linjan 20 vuoden taivalta sekä Tiedepuistolla sijaitsevien uusien tilojen käyttöönottoa.

Lyseon uusiin tiloihin pääsee tutustumaan opasteluilla kierroksilla maanantaina 1. päivä marraskuuta. Kierrokset alkavat kello 9.45, 13.15 ja 14.45. Lähtö on lukion sisääntuloaulasta, Länsikatu 15, 3A-rakennus.

– Lyseon lukiossa on aina pyritty tarjoamaan laaja-alaista yleissivistystä ja monipuolisia yhteistyömahdollisuuksia sekä koulun sisällä että ympäröivään yhteiskuntaan päin. Nykyisin puhutaan tulevaisuus- ja työelämätaidoista, joita ajatellen sijaintimme Tiedepuistolla on suuri etu, kertoo Lyseon rehtori Jarkko Rieppo.

Viikko jatkuu pääjuhlalla, joka järjestetään kouluyhteisön kesken tiistaina 2. marraskuuta. Juhla lähetetään suorana verkossa muulle yleisölle kello 14. Linkki tulee tapahtumapäivänä koulun verkkosivuille osoitteeseen www.joensuu.fi/lyseonlukio. Juhlapuhujana on tutkijatohtori Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista, ja tervehdyksiä esittävät muun muassa IBO:n pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen.

Osana Lyseon juhlapäivää 2. marraskuuta järjestetään myös opiskelijakunnan yhteinen iltatapahtuma juhlaruokailun ja musiikin merkeissä.

– Lyseon opiskelijoiden oma toimintakulttuuri on aina ollut aktiivista ja värikästä. Nyt korona-ajan rajoitusten pikkuhiljaa hellittäessä opiskelijat iloitsevat tästä uudesta alusta ja odottavat innokkaasti myös muun Lyseo-tapahtumakulttuurin paluuta normaaliin ja toisaalta uudistamista, sanoo äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Tarja Gröhn.

 

Joensuun lyseon lukion historiaa:

Joensuun lyseon lukion historia alkaa jo vuodesta 1865, suomenkielisen koululaitoksen varhaisvaiheilta. Ensimmäiset ylioppilaat valmistuivat vuonna 1893, ja seuraavana vuonna valmistui ensimmäinen lyseorakennus. Joensuuhun perustettiin myös tyttökoulu 1865, joka toimi yliopistoon johtavana Tyttölyseona vasta vuodesta 1947. Henkisen ja taloudellisen kehittymisen kannalta oli kaikkiaan merkittävää, että nuorten kouluttautuminen omassa maakunnassa alkoi olla mahdollista.

Peruskoulu-uudistuksen myötä Lyseo toimi 1970-luvulla jonkin aikaa nimellä Keskustan lukio, ja toiminta keskittyi Koskikadulla olevaan entisen Tyttölyseon rakennukseen. Keskeisellä paikalla Taidemuseon ja Urheilutalon välissä oleva v. 1956 valmistunut rakennus on ollut monen lyseolaissukupolven lukiomuistojen näyttämö. Tammikuussa 2021 Joensuun lyseon lukion toiminta siirtyi tästä kunnianarvoisasta vanhasta rakennuksesta uusiin tiloihin Tiedepuistolle.
Osana lyseota on toiminut kansainvälinen IB-linja vuodesta 2000. Opiskelijoita on ollut yli 20 maasta ja linjan suorittaneita on ollut lähes 400. He ovat sijoittuneet hyvin jatko-opintoihin sekä Suomessa että ulkomailla ja tuoneet Lyseoon monikulttuurista ja globaalia ilmapiiriä.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.