Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun keskustalle suojelukaava – ainutlaatuinen jopa koko Suomessa

Joensuun keskustalle suojelukaava – ainutlaatuinen jopa koko Suomessa

Joensuun keskustan kulttuurihistoriallisesti merkittävimpiä rakennuksia aiotaan suojella asemakaavalla. Suojelukaava on Pohjois-Karjalan ja mahdollisesti Suomenkin ensimmäinen tässä laajuudessa toteutettava rakennussuojeluun keskittyvä kaava.

Suojelu pohjautuu vuonna 2012 valmistuneen Joensuun keskustan osayleiskaavan ratkaisuihin. Työn yhteydessä laadittiin rakennus- ja kulttuurihistoriaselvitys sekä rakennusinventointi. Keskustasta tunnistettiin sen arvokkaat rakennukset, joiden säilymisen turvaaminen edellyttää suojelua asemakaavalla. Inventoinnissa tutkittiin ennen vuotta 1960 valmistuneita rakennuksia ja muutama sitä nuorempi rakennus.

– Rakennussuojelu takaa sen, että kaupungin rakennuskannasta muodostuu ajallisesti kerroksellinen ja mielenkiintoinen. Suojeltavilla rakennuksilla on arvoa kaupunkikuvallisessa ja historiallisessa mielessä. Rakennukset muistuttavat aikakautensa rakentamistavoista sekä tapahtumista, kertoo Joensuun kaupungin vs. kaavoituspäällikkö Juha Pasma.

Tavoitteena on suojella yhteensä 35 rakennusta, jotka sijaitsevat 28 eri kiinteistöllä. Suojelu kohdistuu vuosien 1913–1966 aikana valmistuneeseen rakennuskantaan. Vanhin rakennus on puhelinlaitoksen toimitalon vanha osa Kauppakatu 15 a:ssa ja uusin valtion vanha virastotalo Torikatu 36:ssa.

Suurin osa suojelukaava-alueella sijaitsevista rakennuksista on 1950–1956 valmistuneita jälleenrakennuskauden asuinkerrostaloja. Suojeltavien rakennusten joukossa on myös muun muassa 72-vuotias Gävlenlinna Papinkadulla.

Kaavaa esitellään yleisölle 6. toukokuuta

Asemakaavaluonnos asetetaan nähtäville kommentteja varten torstaina 22. huhtikuuta. Mielipiteen voi jättää 24. toukokuuta mennessä.

Asemakaavaa esittelevä yleisötilaisuus järjestetään verkossa Teamsin välityksellä 6. toukokuuta. Osallistumisohjeet ja liittymislinkki ovat kaavoituksen verkkosivuilla osoitteessa www.joensuu.fi/laadinnassa-olevat-kaavat.

Joensuun keskustan suojelukaava on Pohjois-Karjalan ja mahdollisesti Suomenkin ensimmäinen tässä laajuudessa toteutettava rakennussuojeluun keskittyvä asemakaava. Alueen vanhimmat voimassa olevat asemakaavat ovat vuodelta 1962, joten suojelukaavatyön yhteydessä päivitetään samalla vanhojen kaavojen käyttötarkoitusmerkinnät ja ulkoasu nykypäivää vastaavaksi.

Kaavasuunnittelusta vastaa FCG Finnish Consulting Groupilta arkkitehti Julia Virkkala Joensuun kaupungin ohjauksessa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.