Tuupovaara, Kovero, tontit, sivun otsikko

Tuupovaara, Kovero

Tuupovaara, Kovero, tontit

Tuupovaara

Luonnonrauhaa kaipaava voi hyvinkin löytää etsimänsä Tuupovaarasta. Vaarat, metsät ja vesistöt houkuttelevat seikkailuun. Alueella on monipuolisesti luontokohteita ja merkittyjä reittejä kuten Paimenpojan polku, Vekaruksen ulkoilualue ja Jänisjoen melontareitti.

Palveluita 500 asukkaan taajamassa ovat muun muassa uusi alakoulu, kaupungin palvelupiste, apteekki, pankki, terveysasema, kahvila, kauppoja. Pitäjästä löytyy myös monenlaisia majoitusvaihtoehtoja.

Nähtävyyksiä ovat Koskenniskan Mylly- ja kievarimuseo, Ullakon käsityömyymälä, Pörtsämön erämaakalmisto ja siellä Pedri Shemeikan muistomerkki, Lankisen taidekokoelma ja Korpiselkätalo sekä komeat puukirkot kirkonkylällä ja Hoilolassa.

 

Kovero

Kovero edustaa maakunnallisesti merkittävää perinnemaisemaa. Noin 300 asukkaan Kovero on Ristivaaran lounasrinteelle vaararinteeseen muodostunut nauhakylä, jossa on varsin taajaan asutusta tien molemmin puolin. Koveron on yksi Pohjois-Karjalan vanhimmista kylistä ja se on ollut asuttu ainakin 1400-luvulta alkaen. Joensuuhun matkaa on 48, Tuupovaaran taajamaan kahdeksan, Enoon 36 ja Ilomantsiin 26 kilometriä.

Maisemallisesti Kovero on järvien, lampien, jokien ja purojen sekä vaarojen sävyttämää aluetta. On erämaata ja kylämaisemaa. Jänisjoen melontareitille pääsee Koverosta.

Koverossa on huoltoasema, joka tarjoaa myös kyläkaupan ja korjaamon palveluja. Entisen koulun tiloissa on kirpputori, kenttäsairaalanäyttely ja majoitusyritys.

Koverossa toimii aktiivinen Nuorisoseura. Nuorisoseuran taloa, johon kuuluu Koverojärven rannassa oleva rantasauna, voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. Saunalla on talvisin vilkasta avantouintitoimintaa.

Nähtävyyksiä ovat Hömmönkankaan panssariesteet, lähellä sijaitseva Sonkajanrannan ortodoksinen Pyhän Hannan kirkko sekä Koveron tsasouna.

 

Sivu arviointi ja palaute