Eno, Uimaharju, Ukkola, sivun otsikko

Eno, Uimaharju, Ukkola

Eno, Uimaharju ja Ukkola, vapaat tontit

Enon, Uimaharjun ja Ukkolan taajamissa asutuskanta on väljää ja viihtyisää. Luonnonympäristö on tyypillistä vaaramaisemaa, jossa suuret korkeuserot ja jylhät maisemat hallitsevat. Pielisjoki kuuluu maisemaan vahvasti. Ympäristössä on useita luonto- ja maisemakohteita kuten Ahveninen, Helvetinportti, Kolvananuuro, Patvinsuon kansallispuisto sekä luonto- ja retkipolkuja. Kaltimonkierto tarjoaa 25 kilometrin merkityn reitin luontoseikkailuun muiden luontokohteiden lisäksi. Marjastamaan, sienestämään, metsästämään ja kalastamaan pääsee miltei kotiovelta. Talvikaudella alueella on valaistuja latuja ja laskettelemaan pääsee puolessa tunnissa Kolille tai Kontiolahden Mustavaaraan.

Eno

Matkaa Joensuun keskustaan on noin 33 kilometriä. Joensuuhun on hyvät julkiset yhteydet. Bussit kulkevat säännöllisesti ja Enossa pysähtyy myös kiskobussi.

Taajaman palveluihin kuuluvat muun muassa terveyskeskus, apteekki, pankki, huoltoasema, useampi kauppa ja lounaspaikkoja sekä kaupungin palvelulupiste. Nähtävyyksiä on muun muassa 200-vuotias puukirkko.

Syksystä 2019 alkaen Enon 7-9-luokkalaiset menevät Uimaharjun kouluun. Enoon jää luokat 1-6. Koulun välittömässä läheisyydessä on liikuntahalli, jäähalli, nuorisotalo sekä puurakentamisen erikoishankkeena valmistettu kirjasto.

Kaunis ja monipuolinen Harpatin vaaramaasto tarjoaa hyvät puitteet monipuoliseen ulkoiluun jokaisena vuodenaikana.

 

Louhioja

Vuonna 2017 Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi valittu Louhioja on noin 600 asukkaan taajama Pielisjoen länsipuolella, 4 km Enon keskustasta.

Kylältä löytyy monenlaisia palveluja, kuten koulu, rukoushuone, teatteri, leipomo, kahvila ja kesäkioski. Hyvä uimaranta suihkuineen sijaitsee keskellä kylää. Talvisin pidetään latuja auki ja käytössä on myös jääkiekkokaukalo.

Kyläkokoontumiset, teatterit ja tapahtumat järjestyvät Kulttuuriyhdistys Louhi ry:n ylläpitämässä Louhitalossa.

Uimaharju

Uimaharju on taajama Joensuun, Ilomantsin ja Lieksan risteyskohdassa. Joensuun keskustaan on matkaa noin 48 kilometriä. Kiskobussi pysähtyy Uimaharjussa ja linja-autot kulkevat säännöllisesti.

Uimaharjun sydän ja suurin työllistäjä, Stora Enson sellutehdas Enocell ja Uimaharjun saha, sijaitsee aivan kylän tuntumassa. Palveluita ovat muun muassa apteekki, v. 2014 valmistunut yhtenäiskoulu, asiamiesposti, useita kauppoja ja ruokapaikkoja. Urheiluharrastuksiin on tarjolla urheilukeskus sekä – kenttiä. Paukkajan maastossa on yhteinen harjoitusravirata ja koiraharrastajille on Koiraklubi koulutuskenttineen.

 

Ukkola

 

Ukkola on pieni, noin 250 asukkaan kylä Rukaveden (Pielisen) itärannalla. Matkaa Uimaharjuun on kuusi kilometriä, Enon keskustaan 22, ja Joensuuhun 55 kilometriä.

 

Sivu arviointi ja palaute