Sisältöjulkaisija

angle-left Talouden sopeutuksen koko esitys valmis

Talouden sopeutuksen koko esitys valmis

Joensuun kaupunginvaltuustolle esiteltiin iltakoulussa maanantaina 8.4. keinovalikoima, jolla kaupungin taloutta olisi mahdollista tasapainottaa pysyvästi miltei 20 miljoonalla eurolla vuodessa. Säästökohteiden etsiminen ja laskeminen alkoi syksyllä 2023. Huhtikuun alussa valmistuneessa prosessissa on avustanut FCG Oy.

Aiemmin esiteltyjen keinojen, kuten koulu- ja päiväkotiverkon sopeuttamisen ohella valtuustolle esiteltiin pitkä lista erilaisia säästökeinoja. Uusia keinoja olivat muun muassa erilaisten maksujen korottaminen ja uusien käyttöönotto, palveluiden laajuuden ja tason pienentäminen sekä avustusten ja määrärahojen leikkaukset.

Merkittäviä, yli puolen miljoonan euron vuosittaisia vaikutuksia olisi muun muassa hulevesimaksun käyttöönotolla, tonttien vuokrien korottamisella sekä työllisyyspalveluiden muutoksilla, kuten kuntalisän ehtojen tarkennuksilla. Keinovalikoimaan kuuluvat myös vähällä käytöllä olevista leikkipaikoista luopuminen sekä Vainoniemen huvilan ja saunan myynti.

Kaikkien säästökeinojen käyttöönotto sopeuttaisi kaupungin taloutta noin 18,8 miljoonaa euroa vuodessa, kunhan kaikki toimenpiteet on toteutettu. Summa ei riitä tasapainottamaan taloutta kokonaisuudessaan. Lisäksi osa säästöistä toteutuisi vasta vuosina 2027–2030, mikä lisää lähivuosien painetta ennestään.

- Tämän hetken laskelmilla vuosi 2026 olisi yli 13 miljoonaa euroa alijäämäinen, vaikka kaikki selvitetyt keinot otettaisiin käyttöön. Säästötarve on massiivinen ja sen selättäminen vaatii esitettyjen keinojen lisäksi muitakin toimenpiteitä, kuten veronkorotuksia. Helppoja konsteja ei ole käytettävissä, vaan nyt on oltava valmius tehdä vaikeitakin päätöksiä, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä.

Poliittinen ohjausryhmä otti kantaa sopeutusesityksiin

Talouden sopeutusta on ohjannut poliittisesti ryhmä, johon kuuluvat puheenjohtaja Jere Nuutinen (kesk.), Seppo Eskelinen (sd.), Heli Hjälm (kok.), Sari Koskinen (vihr.) ja Jussi Wihonen (ps.). Ryhmä esitti valtuustolle kantansa esityksiin.

Ohjausryhmä pyytää lisäselvitystä useasta esitellystä säästökeinosta ja esittää uudenlaisten pitäjäpalvelupisteiden perustamista.

Koulujen osalta ryhmä esittää, että Tuupovaaran koulun tulisi toimia vuoteen 2030, jonka jälkeen oppilasmäärän kehitys ratkaisee koulun jatkon. Lisäksi Niittylahden opiston soveltuvuutta Niittylahdenrannan ja Suhmuran oppilaille sekä varhaiskasvatukselle on selvitettävä.

Varhaiskasvatuksen osalta ryhmä esittää, että Tuupovaarassa, Niittylahdenrannassa ja Uimaharjussa tulisi järjestää varhaiskasvatuspalveluita. Kaislan päiväkotia ei yhdistettäisi Noljakan uuteen päiväkotiin ja Multimäkeen suunnitellun uuden päiväkodin sijaintia siirrettäisiin kohti Karsikkoa.

Uimahallien osalta ryhmä esittää, että Mehtimäelle rakennettaisiin iso uimahalli, jonka jälkeen tarkastellaan uuden hallin vaikutusta Rantakylän käyttöasteeseen. Uuteen uimahalliin ei rakennettaisi SM-tason kisakatsomoa, ellei rahoitukseen saada yhteistyökumppaneita.

Lisäksi ohjausryhmä listaa joukon muita säästökeinoja, joiden käyttöönottoa ei kannata. Ohjausryhmän mukaan avustusten tasoa, kesätyöohjelmaa ja nuorten työpajatoiminnan laajuutta ei tulisi leikata. Lisäksi ryhmä suhtautuu kielteisesti varhaiskasvatuksen ilta- ja viikonlopputoiminnan leikkauksiin. Ryhmä esittää, että Suven avaus tulisi järjestää joka vuosi, Joensuun kaupunginorkesteria ei muutettaisi kamariorkesteriksi eikä maakuntaliiton jäsenmaksua pienennettäisi.

- Talouden sopeuttamisen osalta ensimmäinen osa on nyt valmis, eli konsulttityö on tullut maaliin. Seuraavaksi alkavat keskustelutilaisuudet sekä tarvittavat lisäselvitykset, joiden jälkeen käymme poliittista keskustelua toimenpiteistä talouden tasapainottamiseksi. Talouden sopeuttamista ohjannut poliittinen ryhmä on ohjannut ja seurannut tiiviisti selvitystyötä. Ilmaisemme nyt tämänhetkisen näkemyksemme selvityksessä esitettyihin toimenpiteisiin, kommentoi ryhmän puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Keskustelutilaisuudet alkavat tiistaina

Tiistaina 10.4. käynnistyy kuuden keskustelutilaisuuden kierros. Kaikille avoimia tilaisuuksia järjestetään kaikissa Joensuun pitäjissä sekä Tiedepuistolla Louhela-salissa sekä Nepenmäen koulussa. Tiedepuiston tilaisuus maanantaina 15.4. striimataan Joensuun kaupungin YouTube-kanavalla.

9.4. klo 18–20 Pyhäselän koulu (Opettajantie 2, Hammaslahti)
10.4. klo 18–20 Kiihtelysvaaran Suojapirtti (Tulrompsuntie 2, Kiihtelysvaara)
11.4. klo 18–20 Tuupovaaran nuorisotalo (Urheilutie 10, Tuupovaara)
15.4. klo 18–20 Tiedepuisto, Louhela-Sali (Länsikatu 15, Joensuu)
16.4. klo 18–20 Uimaharjun koulu (Harjunraitti 9, Uimaharju)
17.4. klo 18–20 Nepenmäen koulun ruokalassa (Kärpänkatu 7)

Valtuuston iltakoulun ja keskustelutilaisuuksien jälkeen poliittiset ryhmät käynnistävät keskustelun kaikista säästötoimenpiteistä. Päätösehdotus talouden sopeutuksesta tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi touko-kesäkuussa ja valtuusto päättää esityksestä kokouksessaan 17.6.   

Talouden sopeutuksen esitys kaupungin verkkosivuilla täällä.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.