Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Yksittäisiä uusia koronavirustartuntoja ja laajahkoja altistumisia eri puolilla maakuntaa

Yksittäisiä uusia koronavirustartuntoja ja laajahkoja altistumisia eri puolilla maakuntaa

Perjantain jälkeen on varmistunut neljä uutta koronavirustartuntaa eri puolilla maakuntaa. Osassa tapauksista selvitykset ovat vielä kesken, mutta valtaosa altistuneista on jo saatu kartoitettua ja tavoitettua.

Viikonlopun tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta niihin liittyy jälleen laajahkoja altistumisia muun muassa henkilöiden lähipiirissä. Karanteeniin on asetettu useita kymmeniä henkilöitä, joten on mahdollista, että uusia tartuntoja löytyy lähipäivien aikana tästä joukosta.

– Yksi tämän syksyn tartuntoja yhdistävä tekijä on, että monilla oireet ovat olleet hyvin lieviä. Kun yksi tartunta on todettu, on jäljityksen kautta löytynyt nopeasti useampi oireileva henkilö, jotka ovat vasta siinä vaiheessa ohjautuneet testeihin, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

– Syksyn flunssakauden kynnyksellä on erittäin tärkeää, että testeihin hakeudutaan ja suljetaan koronaviruksen mahdollisuus pois. Nyt ei pidä jäädä pidemmäksi aikaa kuulostelemaan omaa vointia, eikä varsinkaan mennä oireisena töihin tai muutenkaan ihmisten ilmoille, muistuttaa Sieberns.

Mahdollinen altistuminen konfirmaatiotilaisuudessa Pielisensuun kirkossa

Pielisensuun kirkossa Joensuussa 24. lokakuuta pidettyyn konfirmaatiotilaisuuteen osallistuneita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan lievissäkin oireissa koronatestiin.

Tilaisuudessa paikalla olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saaneen henkilön kanssa lähikontaktissa olleet altistuneet on kartoitettu ja heihin on oltu yhteydessä. Muiden läsnäolijoiden mahdollista altistumista ei kuitenkaan voida täysin poissulkea.

Siun soten kotihoidossa selvitetään altistumisia

Siun soten kotihoidossa selvitetään koronavirustartunnalle altistuneita. Jäljitystyö on vielä kesken, ja altistuneisiin ollaan suoraan yhteydessä. Tämänhetkisen tiedon mukaan altistuneiden määrä on rajallinen, eikä tilanne vaikeuta kotihoidon palvelujen järjestämistä.

Siun soten työntekijät kuntarajoista riippumatta noudattavat yhtenäisiä ohjeita suojautumisesta asiakas- ja potilastyössä. Kasvomaski on käytössä myös kotihoidon työntekijöillä, lisäksi henkilökunnan työvuoro- ja taukojärjestelyillä on varmistettu toiminnan turvallisuutta.

Siun soten toimipisteissä asioivien henkilöiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on heille mahdollista.