Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunki haluaa olla turvallinen kaikille – Sateenkaarinuoriin kohdistuva syrjintä tuomittavaa

Joensuun kaupunki haluaa olla turvallinen kaikille – Sateenkaarinuoriin kohdistuva syrjintä tuomittavaa

Joensuun kaupunki on seurannut mediassa käytyä keskustelua Joensuun alueen sateenkaarinuoriin kohdistuvasta häirinnästä ja syrjinnästä. Yleisradion mukaan joensuulaiset sateenkaarinuoret kohtaavat arjessa huutelua ja ilmapiiri koetaan yleisesti turvattomaksi. Ylen uutisoinnissa todetaan, että myös Pohjois-Karjalan Setan mukaan häirintä on yleistynyt Joensuussa. Joensuun kaupunki tuomitsee syrjinnän sen kaikissa muodoissa. Kaupunki korostaa uudessa konsernistrategiassaan yhdenvertaisuutta ja korostaa jokaisen mahdollisuutta elää omannäköistään elämää Joensuussa. Kaupunki tuomitsee kaikenlaisen seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän.

– Uutisoinnit sateenkaarinuorien tilanteesta ovat huolestuttavia ja me haluamme keskustella turvattomuuden kokemuksista avoimesti. Kun arvojemme vastaisia ilmiöitä esiintyy, emme halua vaieta tai asioita hyssytellä. Päinvastoin olemme tyytyväisiä, jos saamme niistä tietää, koska vain silloin asioihin voi puuttua ja niitä parantaa, sanoo kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

– Meille nuorille tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat äärimmäisen tärkeitä arvoja, ja meillä on aito halu edistää niiden toteutumista Joensuussa. Niiden puolesta täytyy pitää ääntä, muistuttaa myös Joensuun nuorisovaltuuston edustaja Otso Välimäki.

Joensuun kaupunki pyytää, että turvattomuuden kokemuksista ilmoitetaan Joensuun kaupungin verkkolomakkeella osoitteessa joensuu.fi/turvallisuus. Ilmoituksia käsitellään muun muassa Joensuun paikallisen turvallisuussuunnitelman työryhmässä. Lisäksi kaupunki pyytää rikoksen tunnusmerkistön täyttävissä häirintätapauksissa olemaan yhteydessä poliisiin.

– Asiatonta käytöstä tai häirintää ei kenenkään tarvitse sietää ja jos sitä ilmenee, siitä kannattaa aina ilmoittaa viranomaisille. Myös kouluissa on omat mallit kiusaamisen estämiselle ja siitä ilmoittamiselle. Jos häirintä täyttää vieläpä rikoksen tunnusmerkit, silloin tulee olla yhteydessä poliisiin. Tarvitsemme viranomaispuolella tietoa turvattomuuden kokemuksista, jotta voimme puuttua epäkohtiin, sanoo kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen.

Sateenkaarinuoriin kohdistuvan häirinnän ja syrjinnän tilannekuvan kartoittamiseksi kaupunki kutsuu koolle alueen viranomaisia, oppilaitosten edustajia, järjestöjä ja nuoria keskustelemaan häirinnän kokemuksista. Tarkoituksena on keskustella toimenpiteistä, joita eri toimijat alueella tekevät yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä turvallisuuden lisäämiseksi.

– Turvallisen ja yhdenvertaisen ympäristön eteen tulee koko ajan tehdä töitä. Haluamme pitää jatkuvaa ajatusten- ja tiedonvaihtoa siitä. Haluamme pohtia, millä keinoin voimme yhdessä varmistaa, että kaikkien on turvallista ja hvvä olla. Tämän keskustelun jälkeen meillä on parempi tilannekuva toteuttaa toimenpiteitä ja käsitellä asiaa eri toimijoiden kanssa, sanoo markkinointijohtaja Markku Pyykkönen.

Ilmoita turvallisuushavainto

Tutustu

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.