Reunamuodostumat

Noin 10 000 vuotta sitten jäärintama alkoi vetäytyä pois luoteeseen. Vetäytyminen ei kuitenkaan ollut tasaista, vaan jään reuna pysähtyi useiksi sadoiksi vuosiksi samaan paikkaan, jolloin maa-ainesta on kasaantunut jään eteen sen reunan suuntaisesti.

Jaamankangas

Jään pysähtyessä Joensuussa vedenpinnan yläpuolella olivat vain Noljakanmäki, Niinivaara ja Iiksenvaara.  Marjalan pohjoispuolella sijaitseva reunamuodostuma, Jaamankangas, on syntynyt näin sorasta, hiekasta ja moreenista. Harjualueille tyypillisesti korkeuserot ovat suuria, mistä johtuen alueen suot ovat pienialaisia, lähinnä suurempien suppakuoppien pohjalle tai lampien rannoille syntyneitä rämeitä, korpia tai pienialaisia nevoja.

Jaamankangas suuntautuu Toiseen Salpausselkään nähden poikittain, kulkien idästä länteen. Lännessä Jaamankankaan jatke kaareutuu luoteeseen reunustaen Viinijärven rantaa. Jaamankangas erottaa toisistaan Höytiäisen ja Pyhäselän tasangot, jotka ovat maisemakuvaltaan keskenään hyvin samankaltaiset. Jaamankankaalta alkaa myös Koitereen reunamuodostuma, johon kuuluu myös mm. Uimaharju ja joka jatkuu Venäjälle asti. Myös Kulhossa olevat Kruununkankaan ja Kerolankankaan sora- ja hiekkamuodostumat sekä Pielisjärven ja Tuupovaaran reunamuodostumat ovat syntyneet tällä tavalla.

Toinen Salpausselkä

Joensuun pohjoispuolella on Toinen Salpausselkä, joka kulkee Pyhäselän itärannalla luoteesta kaakkoon. Se on syntynyt kun mannerjäätikön reuna on pysynyt paikoillaan takatalvien aikana ja kesän aikana sulamisvedet ovat kuljettaneet ja kasanneet harjuainesta jäänreunan edustalle laajoiksi yhtäjaksoisiksi reunamuodostumakaariksi.

Salpausselältä etelään päin mentäessä maaperä koostuu lajittuneista maa-aineksista, jotka muuttuvat aluksi karkeasta hiekasta asteittain yhä hienojakoisempiin maalajeihin ja lopulta saveen. Tämä johtuu siitä, että jääkauden jälkeen vesi huuhtoi eri maalajeja erilleen toisistaan, hienoimmat maa-ainekset kauemmas ja suuremmat lähemmäs. Salpausselän reunamuodostumaan liittyvät erilaiset harjumuodostumat: selänteet, harjujaksot, nummimaiset deltat ja niihin liittyvät rantakerrostumat.

Valtakunnallisesti arvokkaat reunamoreenimuodostumat Joensuussa

  • Mäkräsärkän reunamoreeni Kuusjärven luoteispuolella 24 km Enosta kaakkoon.
  • Herajärven reunamoreenialue Herajärven kylässä, 10 km Tuupovaarasta koilliseen. 

Sivu arviointi ja palaute