Karjalanruusu

Karjalanruusu (Rosa acicularis) on Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa kasvava ruusulaji. Suomessa sitä tavataan luonnonvaraisena erityisesti Itä-Suomessa, eli myös Joensuussa ruusun voi havaita. Karjalanruusu on Pohjois-Karjalan maakuntakasvi.

Kasvupaikka

Laji viihtyy runsaskalkkisessa maaperässä ja on vaatelias kostean ja viljavan maaperän kasvi. Joskus sitä voi tavata kuivemmillakin kasvupaikoilla. Karjalanruusun tyypillistä kasvuympäristöä ovat lehdot, rehevät korvet, puronvarret ja tuoreet rinnemetsät. Lajia saattaa tavata myös puutarhakarkulaisena pihoilla ja pientareilla. Lisäksi karjalanruusua viljellään puutarhakasvina.

Ominaispiirteet

Tiheäpiikkisen karjalanruusun piikit ovat suoria ja neulamaisia. Hyvin samantyyppisestä metsäruususta (Rosa majalis) sen erottaa juuri piikkiensä vuoksi, sillä metsäruusun piikit voivat olla myös käyriä. Lisäksi karjalanruusun kukkaperät ovat tavallisesti nystykarvaisia, metsäruusun nystyttömiä. Myös kiulukan muoto on soikeampi karjalanruusulla kuin pyöreäkiulukkaisella metsäruusulla. 

Sivu arviointi ja palaute