Viestinnän käsikirja, visuaalinen identiteetti, logo

Logo

Joensuun kaupungin logon esittely ja määrittely

Logo

Logo on yrityksen tai tuotteen nimen tarkoin määrätty graafinen esitystapa. Logon perimmäinen tarkoitus on allekirjoittaa tai merkitä viesti/tuote. Nykyään logon on pystyttävä muuntautumaan eri tarpeisiin niin painetussa kuin digitaalisessa ympäristössä.

 

 

Joensuun logo muodostuu kevyesti personoidusta logotekstistä, näin se istuu valitun typografian kanssa hyvin yhteen. Logotekstissä on sopivasti jännitettä ympyrän ollessa voimakkaasti erikokoinen muiden kirjainten yhteydessä. Ympyrässä voi nähdä myös O-kirjaimen negatiivisena. Kirjainten muotokieli huokuu pohjoismaista selkeää suunnittelutyyliä. Pielisjoki nousi strategiatyön yhteydessä voimakkasti esiin Joensuuta kuvaavana asiana ja se on huomioitu logossa sekä koko Joensuun ilmeessä sinisenä värinä.

 

Monogrammi/tunnus

Logon lisäksi Joensuulle on suunniteltu monogrammi tai tutummin sanottuna tunnus. Tunnusta käytetään mm. sosiaalisen median profiilitunnuksissa, joissa tila on pieni ja Joensuun on silti oltava tunnistettavissa. Tunnusta voidaan hyödyntää myös erilaisissa kuvituksissa, sitä voidaan käyttää muissa Joensuun pääväreissä ja sen sisään voidaan tuoda vaikka valo-/videokuvaa. Muista kuitenkin, että Joensuun on oltava esillä jollain tapaa tunnusta käytettäessä (logona tai tekstinä). 

Tunnusta voidaan käyttää sinisenä valkealla pohjalla tai valkeana eri päävärien päällä. 

 

Logoversiot

Tässä ovat Joensuun logoversiot. Vaaka- ja tunnusversioiden lisäksi on myös ns. kulmaversiota, jotta voidaan hyödyntää eri medioiden vaatimukset mahdollisimman hyvin kaikissa tapauksissa. Tällä tavalla saadaan pienellä asialla omaperäisyyttä ilmeeseen. Logon kulmaversioita voi kysellä viestinnältä: viestinta@joensuu.fi.

 

 

 

 

Värijärjestelmät:

  • RGB on digitaalisiin tarpeisiin (videot, esitykset, www).
  • CMYK on painettaviin tuotteisiin (käyntikortit, esitteet, ilmoitukset). 

Tiedostoformaatit:

  • PNG on kuvatiedosto jota ei voi skaalata isommaksi, mutta siinä on läpinäkyvä tausta.
  • PDF on vektorigrafiikkaa ja sitä voi skaalata rajattomasti laadun heikentymättä.

 

Suoja-alue, väriversiot, käyttö

Logoversioista on tehty PDF- ja PNG-tiedostot, joita on käytettävä aina. PDF on painokelpoinen ja skaalautuva, PNG soveltuu ruutukäyttöön (esim. office ja web). 

 

Logolle on määritelty suoja-alue, jota on ensisijaisesti noudatettava varsinkin kun muita logoja on sijoitettu samaan tilaan. Logon suoja-alue on sama kuin logon ympyrän halkaisija.

 

Logon minimikoko on 60 px / 20 mm. 

 

Kaikista logoversioista on kolme väriversiota (sininen, musta ja valkoinen). 

 

Tekstitarkenne

Joensuu-logon yhteydessä on mahdollista käyttää tekstitarkennetta, jolla voi kehoittaa, muistuttaa tai vaikka ohjata. Tekstitarkenne voidaan tehdä sopivan kokoiseksi median vaatimusten mukaan.

Tekstin koko on muokattavissa joustavasti ja se asemoidaan ensisijaisesti keskitetysti. Jos tekstin pituus tms. asia vaatii, voi tekstin tasata logon vasempaan tai oikeaan reunaan. Tekstitarkenteen ja logon väli on aina sama kuin tekstitarkenteeseen valittu korkeus (x). 

Väri voidaan myös valita vapaasti Joensuun pääväreistä. Huomioi värejä käyttessäsi saavutettavuuden tarpeet. Tekstitarkenteessa käyteään Sporting Grotesque -fonttia.

 

Palvelut ja toimialat

Palveluille ja toimialoille ei ole suunniteltu omia logoja, eikä niiden esittäminen ole aina tarpeellista, jos se tulee muuten/muussa sisällössä selkeästi esiin. Alla muutamia vaihtoehtoja:

  • Palvelu tai toimiala tuodaan tekstitarkenteen tavoin logon alle.
  • Selkeästi otsikossa/pääviestissä, siten että Joensuun logo on selkeästi mukana.
  • Virallisempi tapa on sijoittaa palvelu yhteystietojen mukaan (mm. asiakirjapohjat, käyntikortti).

 

Vaakuna

Joensuun vaakuna on edelleen kaupungin virallinen tunnus, jota käytetään silloin kun nykyinen ilme ei siihen sovellu. Vaakunan yhteydessä käytetään vain mustaa tai valkeaa vaakatunnusta. Alla esimerkki. 

Vaakunan on suunnitellut Toivo Vuorela 1957. Vaakunan selitys kuuluu ”kilpi kahdesti lohkoinen, ylempänä vallikoro, alempana aaltokoro; kentät punainen, hopeinen ja musta.” 

 

 

Logo - usein kysytyt kysymykset

Mistä saan logot?

Logotiedostot saat ladattua kuvapankista. Logon kulmaversioita voi kysellä viestinnältä: viestinta@joensuu.fi.

Yhteistyökumppani pyysi lähettämään kaupugin logon. Mitäs sinne pitää lähettää?

Jos käyttöä ei ole sen tarkemmin ohjeistettu niin vaakalogo sinisenä, pdf-tiedostona ja paino- sekä ruutukäyttöön on hyvä ja toimiva valinta. Voit kysyä apua tarkemmin: www.joensuu.fi/viestinta

Voinko vaihtaa logon värin, koska en tykkää sinisestä?

Logotiedostoissa on valmiiksi määritellyt värit. Sininen on Joensuun pääväri ja sitä käytetään kaikissa medioissa, se luo yhtenäisen ja uskottavan mielikuvan.

Logo pitäisi laittaa pystyyn liikelahjaan, kummin päin se laitetaan?

Kannattaa miettiä kuinka päin logo on luettavampi liikelahjasta. Mallikuva auttaa aina hahmottamaan asian paremmin.

Painotalo haluaa EPS-tiedoston, mikä se on?

EPS-tiedosto on yleensä vektoroitu. Kaupungille on tehty valmiiksi PNG- ja PDF-tiedostot logoista. Voit laittaa painokelpoisen PDF-tiedoston painoon, se kelpaa varmasti heille. Tarvittaessa myös kaupungin viestintä pystyy muuttamaan logotiedoston tarvittavaan muotoon.

Sain kaupungin logopaketin ZIP-tiedostona, onko se virusohjelma?

Ei hätää. Zip-tiedosto on ns. pakattu tiedosto, joka pienentää ja kasaa monta tiedostoa yhdeksi tiedostoksi. Näin se on helpompi lähettää esim. sähköpostitse.

PIKALINKIT

Sisältöjulkaisija

 

Tarvitsetko apua, lisätietoa tai valmiita pohjia/materiaaleja? Ota yhteyttä viestinta@joensuu.fi