Nuorisovaltuusto

Nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton Joensuun kaupungin nuorten toimielin. Valtuusto koostuu 20 varsinaisesta ja maksimissaan 20 varajäsenestä, jotka kokoontuvat kerran kuussa yleiskokoukseen. Nuorisovaltusto toimii 2 vuotta kerrallaan ja seuraavat vaalit järjestetään syksyllä 2021. Hyvällä ryhmähengellä ja tekemisen meiningillä saadaan aikaan vaikka mitä!

Uusi nuorisovaltuusto on järjestäytynyt!

Joensuun kaupungin uusi nuorisovaltuusto valitsi 13. tammikuuta pidetyssä järjestäytymiskokouksessa kaudelle 2021–2022 puheenjohtajiston ja edustajat kaupungin eri lautakuntiin, seudulliseen joukkoliikennejaostoon sekä sosiaali– ja terveyspalvelujen neuvottelukuntaan.

Nuorisovaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi äänestettiin Taika Kokko. Hän sai 8 ääntä 20 äänestä. Uusi puheenjohtaja on 17 -vuotias ja hän opiskelee perustason ensihoitajaksi ja käy kaksoistutkintoa eli on myös lukiossa. Hän on nuorisovaltuustossa mukana nyt kolmatta kautta. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Normaalikoulun lukion Eemeli Onatsu, 16, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Lyseon lukion Roosa Miikkulainen, 16.

Puheenjohtaja kertoo, että nykyinen nuorisovaltuusto on porukka, josta huokuu päättäväisyyttä ja potentiaalia hyviin päätöksiin ja se toimii varmasti myös hyvin yhdessä. Tuore puheenjohtaja odottaa innolla yhteisiä kokoontumisia ja hyviä päätöksiä. Omiksi kärkiteemoiksi hän nostaa esimerkiksi nuorten mielenterveyden ja nuorten vapaa-ajanviettopaikat.

Koronan tuomista haasteista selvitään luovin ratkaisuin toimimalla osittain etäyhteyksin ja pienryhmissä, lautakuntatyöskentely sekä tulevien toimintojen työstäminen alkaa heti. Tavoitteena on järjestää kesällä isompi nuorten tapahtuma ja ottaa aktiivisesti kantaa joensuulaisten nuorten asioihin sekä osallistua päätöksentekoon.

Varapuheenjohtajien äänestyksessä ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Eemeli Onatsu ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Roosa Miikkulainen. Työvaliokuntaan valittiin puheenjohtajiston lisäksi sihteeri Otso Välimäki, varasihteeri Jarkko Pulkkinen, oppilas- ja opiskelijakuntakokousten puheenjohtaja Martta Petrelius sekä seitsemäs jäsen Eerika Kuronen.

Kaikki henkilövaalit käytiin suljettua lippuäänestystapaa käyttäen.

Kokouksessa valittiin nuorisovaltuuston edustajat seuraaviin lautakuntiin ja jaostoihin:

  • Kaupunkirakennelautakunta Oskar Mannelin varaedustaja Otso Välimäki
  • Rakennus- ja ympäristölautakunta Roosa Miikkulainen
  • Sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvottelukunta Alisha Jaatinen
  • Seudullinen joukkoliikennejaosto Otso Välimäki varaedustaja Oskar Mannelin
  • Kasvatus- ja koulutuslautakunta Taika Kokko varaedustaja Eemeli Onatsu
  • Kulttuuri- ja liikuntalautakunta Eemeli Onatsu varaedustaja Martta Petrelius

Maakunnalliseen nuorisovaltuustoon valittiin jäseniksi Oskar Mannelin ja Eemeli Onatsu ja heille varajäseniksi Karolina Rublyova ja Emma Albert.

Joensuussa toimii pitkästä aikaa täysimääräinen nuorisovaltuusto jäsenmäärän ollessa 40. Heistä 20 on varsinaisia- ja 20 varajäseniä.

– Nuvan yhteisten teemojen ja muun toiminnan suunnittelu alkaa heti tulevalla viikolla työvaliokunnan johdolla. Ensimmäisenä kuitenkin pyörähtää käyntiin lautakuntatyöskentely varsinaisten edustajien kanssa. Osa varaedustajista valitaan seuraavassa kokouksessa 15- vuotta täyttäneistä nuorisovaltuutetuista. Toiminnallinen ja tiivis kevät on tulossa, kertoo nuorisoasiamies Jutta Kukkonen.

Tavoitteet

Nuorisovaltuuston tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin osallistumalla päätöksentekoon ja tarttumalla ajankohtaisiin aiheisiin. Erilaisilla tapahtumilla tuodaan iloa ja vaihtelua nuorten arkeen. Valtuusto myös tukee nuoria rahoittamalla heidän omia projektejaan.

Toiminta

Kun kaupungissa tehdään päätöksiä, jotka koskevat nuoria, nuorisovaltuusto on varmistamassa, että nuorten näkökulmat otetaan huomioon.

Valtuusto on järjestänyt ja järjestää paljon erilaisia tapahtumia. Näistä esimerkkeinä katutanssitapahtuma Jns ovat the Street ja nuorten klubitapahtuma Timanttiklubi. Uusia tapahtumia suunnitellaan kaiken aikaa. Valtuusto ottaa osaa myös muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin kuten ilmastomielenosoituksiin ja Paikoillanne, valmiit, liiku! -tapahtumaan.

Ajankohtaisiin aiheisiin nuorisovaltuusto tarttuu paikallislehtien mielipidekirjoituspalstojen ja omien lehtiprojektien avulla. Valtuusto on julkaissut vanhempien eron vaikutuksia ja mielenterveyttä käsittelevät Ero- ja Mielenrauhaa -lehdet.

Nuorisovaltuusto on tehnyt aloitteita esimerkiksi bussiaikatauluista ja kouluruoasta.

Valtuustolla on vuodessa 2000 euroa rahaa, jota se voi myöntää nuorten omiin projekteihin.

Lautakuntatoiminta

Nuorten äänen kuuluvuutta edistää nuorisovaltuuston edustajien puhe- ja läsnäolo-oikeus Joensuun kaupungin lautakunnissa. Kaupunki ottaa vastaan aloitteita ja kuulee nuoria mielellään!

Lautakuntaedustajat

Lautakuntaedustajat

Joensuun nuorisovaltuusto 2021–2022

Joensuun nuorisovaltuusto 2021–2022

Esityslistat ja pöytäkirjat

YHTEYSTIEDOT

Taika Kokko
puheenjohtaja
040 721 3938
taika.kokko@jnsnuva.fi

Eemeli Onatsu
vt. puheenjohtaja
044 223 3006
eemeli.onatsu@jnsnuva.fi

Nuoriso_Nuva_kartta

Torikatu 17, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute