Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunki varautunut sähköpulaan

Joensuun kaupunki varautunut sähköpulaan

Joensuun kaupunki on varautunut talven mahdollisesta sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin.

Varautumistoimien osana Joensuu on viestinyt kuluvalla viikolla vanhemmille ja koululaisille päiväkotien ja koulujen toiminnasta sähkökatkojen aikana niiden omissa Daisy- ja Wilma-kanavissa.

Osa Joensuun kaupungin kriittisestä infrasta on varmistettu varavirtajärjestelmillä, mutta mahdolliset sähkökatkot vaikuttavat kaupungin järjestämiin palveluihin. Esimerkiksi päiväkotien ja koulujen sähköt katkeavat sekä ennalta sovituissa hallituissa sähkökatkoissa että laajoissa kantaverkon romahtamista ehkäisevissä katkoissa. Katkeamisesta huolimatta päiväkotien ja koulujen toiminta järjestetään normaalisti.

Lyhyet sähkökatkot vaikuttavat erityisesti valaistukseen ja ruuan lämmittämiseen. Päiväkodeissa ja kouluissa tarjoillaan normaalit ateriat, mutta katkojen seurauksena tarjolla voi olla kuumentamaton poikkeusruoka ja ruokailuajat saattavat muuttua. WC:t ja vesihuolto toimivat lyhyistä katkoista huolimatta. Myös koulukyydit ja koululaisten iltapäiväkerhot järjestetään.

Sähkökatkot voivat vaikeuttaa viestiliikennettä, mutta huoltajille viestitään poikkeavista järjestelyistä ennakolta. Päiväkotien esihenkilöt on mahdollista tavoittaa puhelimella katkojen aikana.

Joensuun kaupunki ohjeistaa lapsia, koululaisia ja huoltajia varautumaan mahdollisiin, ennalta tiedossa oleviin sähkökatkoihin siten, että mukaan pakataan tasku- tai otsalamppu ja pukeudutaan lämpimiin sisävaatteisiin jo valmiiksi kotona. Katkojen sattuessa mukaan voi ottaa myös vesipullon ja evästä.

– Haluamme pitää arjen turvallisena ja tärkeät palvelut mahdollisimman sujuvina myös häiriötilanteissa. Osalle asukkaista sähkökatkot ovat hyvin tuttuja, mutta kaupunkiympäristössä esimerkiksi sähkökatkon aiheuttama pimeys katuvalojen sammuessa voi olla uusi kokemus. Myös lasten tuominen päiväkoteihin voi olla haastavampaa katu- ja pihavalojen ollessa sammuksissa. Myös kaupunkialueella liikkumiseen kannattaa varata normaalia enemmän aikaa, koska liikennevalot eivät sähkökatkon aikana toimi, kertoo Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen.

Suomen kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid on ilmoittanut, että suomalaisten on syytä varautua sähköpulan aiheuttamiin mahdollisiin sähkökatkoihin.

Joensuun alueella energiapulasta johtuvat sähkökatkot ovat sähköyhtiöiden mukaan suunniteltu parin tunnin mittaisiksi. Sähkökatkojen on arvioitu ajoittuvan aamulla ajalle kello 6.00–8.00 ja illalla kello 16.00–18.00. Niistä sähkökatkoista, jotka ovat ennakolta tiedossa, sähköyhtiöt antavat ennakkovaroituksen mahdollisesti edellisen päivän iltana.