Sisältöjulkaisija

angle-left Yksinyrittäjien tukea haettu aktiivisesti – kaupunki ja Business Joensuu ohjeistavat hakijoita

Yksinyrittäjien tukea haettu aktiivisesti – kaupunki ja Business Joensuu ohjeistavat hakijoita

Yksinyrittäjät ovat hakeneen valtion 2 000 euron suuruista koronatukea Joensuun seudulla varsin aktiivisesti.

Business Joensuu ottaa vastaan kymmenen eri kunnan hakemukset ja kaikenkaikkiaan hakemuksia on saapunut kahdessa viikossa reilut 500 kappaletta. Niistä puolet on Joensuun alueelta.

Joensuun kaupunki on nyt tehnyt 150 positiivista yksinyrittäjän tukipäätöstä Business Joensuun yritysasiantuntijoiden lausuntojen perusteella. Vähän yli 30 hakijaa on puolestaan tässä vaiheessa saamassa kielteisen valituskelpoisen päätöksen. Lisäksi yli 100 Joensuun alueen yrittäjien hakemusta on käsittelyssä.

Joensuun kaupunki ja Business Joensuu toivovat, että yrittäjät hakisivat tukea vasta sitten, kun yrityksen ongelmat ovat selkeästi todennettavissa. Yli kolmasosa Business Joensuulle tulevista yksinyrittäjien hakemuksista vaatii täydennyksiä ja tällöin hakemuksien käsittelyaika pitkittyy. Joensuun kaupunki on hakenut valtiolta maksimimäärän eli reilun 2,5 miljoonan euron määrärahan yksinyrittäjien tukeen. Tällä hetkellä vasta noin 12 prosenttia Joensuun seudun yrityksistä on hakenut tukea.

Yrittäjän tulee selkeästi osoittaa ja perustella koronan vaikutus omaan liiketoimintaan. Yrittäjä voi esimerkiksi liittää hakemuksen liitteeksi dokumentin vuosien 2020 ja 2019 maalis–huhtikuiden myyntien eroista tai oman yritystoiminnan kiinni laittamisesta valtioneuvoston linjauksien perusteella. Myös esimerkiksi tilausten peruuntuminen ja sen dokumentaatio kelpaa arvioinnin pohjaksi.

Valtiovarainministeriö ohjeistaa, että yrittäjän saama muu ansio- tai eläketulo estää korona-avustuksen saamisen. Myönnetty koronatuki pystytään ohjaamaan hakijan tilille muutaman päivän sisällä päätöksestä.
 
Faktat:

  • Yksinyrittäjätukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelancer-yrittäjät, eikä hakijalla ole yrittäjätulon lisäksi muuta tuloa, kuten eläke- tai palkkatuloa muusta työsuhteesta.
  • Yksinyrittäjän tuen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen 30 % tai enemmän, ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Hakemus kannattaa jättää vasta silloin, kun tarvittavat liitteet ovat käytettävissä.
  • Avustusta voidaan maksaa 16.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tukea voi hakea 30.9.2020 saakka.
  • Kymmenen Pohjois-Karjalan kuntaa ovat sopineet, että yksinyrittäjät voivat tehdä tukihakemuksen keskitetysti yhden palvelun kautta Business Joensuun verkkosivuilla. Nämä kunnat ovat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi. Varsinainen tukipäätös ja mahdollinen maksu tehdään yksinyrittäjän kotikunnasta.

Lisätietoa ja linkki sähköiseen hakemuslomakkeeseen: www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.