Sisältöjulkaisija

angle-left Vuoden ulkopohjoiskarjalainen on musiikin tohtori Lea Ryynänen-Karjalainen

Vuoden ulkopohjoiskarjalainen on musiikin tohtori Lea Ryynänen-Karjalainen

Vuoden ulkopohjoiskarjalaiseksi on valittu musiikin tohtori Lea Ryynänen-Karjalainen. Hän on Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtaja ja Itä-Suomen yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

Ulkopohjoiskarjalaiset ovat maakuntaamme siteitä omaavia henkilöitä, jotka nykyisin vaikuttavat Helsingissä tai muualla päin Suomea. Vuoden ulkopohjoiskarjalaisen valinnasta päättävät Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Joensuun kaupunki ja Itä-Suomen yliopisto. Titteli myönnetään ”taustaltaan pohjoiskarjalaiselle, valovoimaiselle vaikuttajalle, joka on tuonut pohjoiskarjalaisuutta myönteisellä tavalla esille”. Ulkopohjoiskarjalainen valittiin nyt 15. kerran.

Ryynänen-Karjalainen on Itä-Suomen yliopiston hallituksessa toimiessaan luotsannut ammattimaisesti ja suurella empatiakyvyllä yliopiston toiminnan isoja, kauaskantoisia päätöksiä siten, että yliopiston Joensuun-kampuksen kilpailukyky maakunnan kehityksen moottorina myös tulevaisuudessa on turvattu. Hän on edistänyt omalla toiminnallaan yliopiston vetovoimaisuutta sekä vaikuttavuutta tiedeyhteisössä ja yhteiskunnassa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Hän on pidetty hallituksen puheenjohtaja, joka kuuntelee herkällä korvalla niin tutkijoita, opettajia kuin myös yliopiston opiskelijoita.


Lea Ryynänen-Karjalainen on syntynyt 1961 Juuassa. Hän on sekä yliopiston hallituksen puheenjohtajana että muissa tehtävissään tuonut esille pohjoiskarjalaisia juuriaan ja rikasta karjalaista hengellistä perinnettä.


Ennen Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtajuutta Ryynänen-Karjalainen on toiminut muun muassa suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä Sibelius-Akatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa, tiedesihteerinä ja tiedeasiainneuvoksena Suomen Akatemiassa, EVTEK-ammattikorkeakoulun kehittämisjohtajana, Metropolia Ammattikorkeakoulun vararehtorina sekä HRD-johtajana konsulttiyritys Cerion Solutions Oy:ssa. Lisäksi Ryynänen-Karjalaisella on ollut asiantuntijatehtäviä Euroopan komissiossa ja hän toimi vuonna 2010 Itä-Suomen yliopiston laadunarvioinnin auditointiryhmän varapuheenjohtajana.


Tämä vuoden ulkopohjoiskarjalaisen valinta julkistettiin lauantaina 6. heinäkuuta pidetyssä Pohjois-Karjalan Ystävien kesätapaamisessa Joensuussa. Tapaamiseen osallistuu vuosittain 80–100 henkilöä, jotka edustavat monipuolisesti yrityselämää, julkishallintoa, kulttuurialaa jne.


Aiemmin valitut ulkopohjoiskarjalaiset:

2018 Timo Lavikainen

2017 Matti Rönkä

2016 Kim Väisänen

2015 Lassi Hurskainen

2014 Cyde Hyttinen

2013 Mari Puoskari

2012 Torsten Michelsen

2011 Alangon veljekset

2010 Pekka Hallberg

2009 Anna Puustjärvi

2008 Seppo Honkapohja

2007 Pekka Nuuttila

2006 Ilkka Laitinen

2005 Kari Wahlström

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.