Sisältöjulkaisija

angle-left Uudet palvelut kertovat ilmanlaadusta Joensuussa ja ihmisten määrän Kauppakadulla

Uudet palvelut kertovat ilmanlaadusta Joensuussa ja ihmisten määrän Kauppakadulla

Joensuu City Challenge 2018 -innovaatiokilpailun voittajaratkaisuista kaksi on toteutettu kuluneen talven aikana.

Tanskalainen Leapcraft on toteuttanut Joensuuhun ilmanlaatua mittaavan sensoriverkon. Viiteen eri kohtaan kaupunki sijoitetut sensorit mittaavat ilman epäpuhtauksia, kuten pienhiukkasia ja rikkidioksidia sekä ilman lämpötilaa ja kosteutta.

Sensoriverkon avulla kaupungin ympäristönsuojelu testaa ja kerää kokemusta jatkuvasta ilmanlaadunmittauksesta. Ratkaisulla testataan myös, miten ilmanlaatutietoa saataisiin paremmin kaupunkilaisten saataville.

Ilmanlaatumittausten tietoihin voi tutustua verkossa. Palvelu on englanniksi.

Torin ympäristössä seurataan ihmisten liikkumista lämpökameroiden avulla. Carelicumin katolle on sijoitettu kaksi kameraa, joista toinen kattaa torin Torikadun puoleisen reunan ja toinen on suunnattu Kauppakadulle. Kauppakadun kamera myös laskee liikkujien määrät. Palvelun on toteuttanut barcelonalainen Ctrl4Enviro.

Kameroiden reaaliaikaista kuvaa ja raportteja voi seurata verkossa. Raporteista voi seurata esimerkiksi, mihin vuorokauden aikaan joensuulaiset kävelevät nopeimmin torin ympäristössä. Kameroiden tuottamaa tietoa käytetään kaupunkisuunnittelussa.

Kumpaakin sovellusta on suositeltavaa käyttää Chrome tai Firefox-selaimella.

Jo ennen City Challenge -toteutuksia kaupunkilaiset ovat voineet seurata muun muassa kevyen liikenteen liikennemääriä. Liikenteen laskentapisteitä on 10 paikassa eri puolilla kaupunkia. Laskureista saatavaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrää voidaan tarkastella päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. Palvelu on saatavilla osoitteessa

Joensuu City Challenge 2018 oli Joensuun kaupungin järjestämä innovaatiokilpailussa, jossa etsittiin uusia ratkaisuja Joensuun keskustaan. Kilpailu on tuonut Joensuulle huomiota sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.