Sisältöjulkaisija

angle-left Tuenosoituksia Ukrainan sodan vuosipäiväviikolla Joensuussa

Tuenosoituksia Ukrainan sodan vuosipäiväviikolla Joensuussa

Tämän viikon perjantaina 24. helmikuuta tulee kuluneeksi vuosi Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan alkamisesta. Vuosipäiväviikolla Joensuussa järjestetään tapahtumia tuenosoitukseksi ukrainalaisten kärsimysten johdosta. Tapahtumakokonaisuuden koostavat sotaa paenneet ukrainalaiset yhdessä joensuulaisten yhdistysten ja vapaaehtoisten kanssa.

Valokuvanäyttelyn avajaiset Muikku-salissa keskiviikkona 22. helmikuuta

Joensuun kaupunki on omalta osaltaan mukana ja toteuttaa pääkirjaston Muikku-saliin valokuvanäyttelyn ”Särkymätön Ukraina – kannustava Suomi”.

Näyttely esittelee kollaaseja Joensuuhun muuttaneiden ukrainalaisten perheiden elämistä sodan eri vaiheissa ja korostaa perheiden henkilökohtaisia kokemuksia sodasta. Esillä on myös Harkovasta sodan alussa paenneen Winston-koiran kuvia ja tarina. Valokuvakollaasien lisäksi näyttelystä löytyy QR-koodeja, jotka johtavat videoihin tai erilaisiin rauhankasvatusta ja pakolaisten kokemuksia käsitteleviin tehtäviin.

Näyttelyn kuvat ovat koonneet Joensuun ukrainalaisperheet ja se toteutetaan yhteistyössä Joensuun kaupungin koulutuspalvelujen kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen (KIEKU-opetus) sekä Joensuun kulttuuripalvelujen ja pääkirjaston kanssa.

– Halusimme tuoda esiin näyttelyssä Ukrainan eri kotikaupunkeja ja niihin liittyviä rakkaita muistoja ja paikkoja, joita meillä Joensuuhun asettuneilla ukrainalaisilla on. Lisäksi halusimme tuoda näyttelyssä esiin myös elämän jatkumisen Joensuussa ja ne mahdollisuudet, joita Suomi ja joensuulaiset ovat meille antaneet, kertoo näyttelyn koonnista vastannut Olga Filippova.

– Toivomme mahdollisimman monen tulevan katsomaan kuvia eri puolilta Ukrainaa. Lisäksi eri ryhmät tai yksittäiset kävijät voivat halutessaan tehdä rauhankasvatukseen liittyviä tehtäviä, kertovat KIEKU-tiimin työntekijät, näyttelyn toteutuksesta vastanneet hanketyöntekijä Heini Wilde sekä KIEKU-ohjaaja Karina Ovcharova.

Valokuvanäyttelyn avajaiset ovat pääkirjaston Muikku-salissa (Koskikatu 25) keskiviikkona 22.2.2023 kello 18 alkaen. Näyttely jatkuu Muikku-salissa 27.2. asti, jonka jälkeen se on esillä kirjaston muissa tiloissa 13.3. saakka. Näyttely on maksuton.

Vuosipäivänä lasketaan rauhankynttilät Kauppatorilla

Varsinaisena vuosipäivänä perjantaina 24.2.2023 lasketaan Kauppatorilla rauhankynttilät Ukrainalle kello 18.

Lauantaina 25.2. kello 14 Kauppatorilta lähtee rauhankulkue, joka kiertää Niskakadun, Torikadun ja Koskikadun kautta takaisin torille. Tämän jälkeen torilavalla on ohjelmassa musiikkiesityksiä ja puheenvuoroja. 

Joensuun kaupunki järjestää liputuksen Vapaudenpuistoon Ukrainan ja Suomen lipuin perjantaista sunnuntaihin.

Viikon tapahtumat ja ohjelma on koottu osoitteeseen www.joensuu.fi/rauhanviikko.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.