Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Pohjois-Karjalan koronasuosituksia päivitettiin

Pohjois-Karjalan koronasuosituksia päivitettiin

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on edelleen rauhallinen ja rokotuskattavuus nousee tasaisesti. Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista kaikkiaan 72 % on saanut koronarokotteen molemmat annokset. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 83 % yli 12-vuotiaista.

Viikolla 39 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 32 tapausta, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 25. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 27. Kuluvalla viikolla tartuntoja on torstaiaamuun mennessä todettu 10 ja karanteenissa oli yhteensä 64 henkilöä.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli 20–29-vuotiailla. Tartuntoja todettiin viikolla 39 Joensuussa, Kontiolahdella, Lieksassa, Nurmeksessa ja Outokummussa. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 85 % todetuista tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kymmenen ja viisi tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä.

Erityisesti rokottamattomien on edelleen syytä harkita kasvomaskin käyttöä

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina 7.10. arvioimaan tilannetta sekä suosituksia toimenpiteitä koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Työryhmä päivitti alueella voimassa olevaa kasvomaskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Koulujen maskisuositusta jatketaan syysloman loppuun saakka, jolloin myös nuorempien ikäluokkien on ollut mahdollista saada molemmat rokotukset. Lisäksi henkilöiden, joilla on puutteellinen suoja koronavirusta vastaan, kannattaa harkita kasvomaskin käyttöä muutoinkin.

– Esimerkiksi 20–30-vuotiaista vasta noin puolet on saanut molemmat rokotteet, ja 12–19-vuotiaista vain neljännes. Koronavirus ei myöskään ole hävinnyt mihinkään, joten suojautuminen on edelleen järkevää, muistuttaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva ylilääkäri Jukka Heikkinen.

Työpaikoilla suositellaan seuraamaan Työterveyslaitoksen ohjeistuksia maskien käytöstä. ELY-keskus edellyttää edelleen maskien käyttöä järjestämässään joukkoliikenteessä, ja Siun soten toimipisteissä asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan myös käyttävän maskia.

Etätyösuositus on Pohjois-Karjalassa edelleen voimassa valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättymässä 15.10.2021.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 39 (27.9.–3.10.2021)

Tilannekuvatiedotteen raportointiosuutta on muutettu vastaamaan paremmin uudistetun hybridistrategian mittaristoa. Koronanäytteiden ja positiivisten näytteiden osuudesta on luovuttu, koska testauskäytännöt ovat muuttuneet. Uusina mittareina raportointiin on nostettu rokottamattomien ja rokotettujen osuudet tartunnan saaneista sekä arvio koronan aiheuttamasta kuormituksesta sairaalahoidossa sekä terveyskeskussairaaloissa Siun soten alueella.

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 27, muutos edellisviikkoon +3
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 46 %, 1. rokotuksen saaneita 25 %, molemmat rokotteet saaneita 17 %. Rokotustieto puuttuu 12 %,
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 85 %
  • 14 vrk ilmaantuvuus (20.9.-3.10.2021): 26,08, muutos +5,42
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: kohtalainen*

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.