Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronavirusepidemiassa jälleen kiihtymisen merkkejä

Koronavirusepidemiassa jälleen kiihtymisen merkkejä

Koronavirusta liikkuu runsaasti Pohjois-Karjalassa ja terveydenhuollossa todettujen koronavirustartuntojen määrä on lisääntynyt selvästi. Viikolla 29 maakunnan terveydenhuollossa todettiin 1 091 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 579. Tartuntoja on todettu kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä maakunnassa on todettu 453 koronavirustartuntaa. Myös jätevesiseurannassa koronaviruksen ilmaantuvuus on hieman noussut Joensuun Kuhasalossa otetuissa näytteissä.

Valtaosa koronavirustartunnoista todetaan edelleen kotitesteillä, joten todellinen tartuntojen määrä on virallisia lukuja suurempi. Terveydenhuollossa otettujen koronatestien määrä on kuitenkin myös lisääntynyt. Viime viikolla koronavirustestejä otettiin hieman vajaat 1 900, kun edellisellä viikolla testimäärä oli noin 1 200. Terveydenhuollossa otettavaa koronavirustestiä suositellaan henkilöille, jotka

  • kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään,
  • ovat raskaana,
  • työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelevät missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa, vastaanottokeskuksessa, vankilassa tai muussa laitoksessa.

Terveydenhuollossa otettavaa koronavirustestiä ei kuitenkaan suositella, jos koronavirustaudin on sairastanut alle 3 kuukautta ennen nykyisten oireiden alkua. Lue lisää koronatesteistä Siun soten verkkosivuilta: www.siunsote.fi/koronatestit.

Koska koronavirusta liikkuu edelleen runsaasti, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta kannattaa huolehtia. Kasvomaskia voi myös edelleen käyttää oman harkinnan mukaan. Jos sinulla on flunssan oireita, vältä kontaktia muihin ihmisiin. 

Terveydenhuollon kuormitus noussut hieman

Koronavirustartuntojen lisääntyminen on nostanut myös terveydenhuollon kuormitusta. Vuodeosastohoidossa noin 30 potilasta, josta noin kolmasosa on erikoissairaanhoidossa ja muut perusterveydenhuollossa. Suurin osaa potilaista on vuodeosastohoidossa muun syyn kuin koronatartunnan vuoksi.

– Tilanne terveydenhuollossa on tällä hetkellä vakaa. Siun sotessa on varauduttu koronapotilaiden hoitoon sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Toimintaa ei ole kesän aikana supistettu koronan takia, sairaalapalvelujen palvelujohtaja Susanna Wilén kertoo.

Ikä on edelleen merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Koronarokotukset antavat suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan. Yli 80-vuotiasta pohjoiskarjalaisista 81 prosenttia on ottanut neljännen koronarokotteen. Kuluvalla viikolla neljännet koronarokotukset on käynnistetty maakunnassa myös kaikille yli 70-vuotiaille. Tähän mennessä 75–79-vuotiaista neljännen rokoteannoksen on saanut noin 40 prosenttia ja 70–74-vuotiaista noin 30 prosenttia.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.