Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronatilanne menossa rauhallisempaan suuntaan

Koronatilanne menossa rauhallisempaan suuntaan

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhoittumassa entisestään. Terveydenhuollossa todettujen koronavirustartuntojen määrä on vähentynyt tasaisesti. Tilanteen rauhoittumisesta kertoo myös se, että jätevesiseurannassa koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut laskusuunnassa.

Viikolla 19 terveydenhuollossa otetuissa testeissä todettiin 413 koronavirustartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 499. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä koronavirustartuntoja on todettu 213. Valtaosa koronavirustartunnoista todetaan kotitesteillä, joten todellinen tartuntojen määrä on virallisia lukuja suurempi.

Terveydenhuollon kuormitus on pysynyt tasaisena. Tällä hetkellä vuodeosastohoidossa on 15 potilasta, joista 4 erikoissairaanhoidossa ja 11 perusterveydenhuollossa.

Kasvomaskin käyttö oman harkinnan mukaan

Koronatilanteen rauhoittumisesta huolimatta virusta liikkuu edelleen maakunnassa. Etenkin rokottamattomien ja vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien on hyvä edelleen muistaa suojautumiskeinot virusta vastaan.

– Pohjois-Karjalassakin on vielä paljon ihmisiä, jotka eivät ole sairastaneet koronaa ja kuuluvat vakavan taudin riskiryhmään. Näissä tapauksissa kasvomaskin käyttö on hyvä tapa pienentää tartuntariskiä. Maskia voi ja kannattaa käyttää edelleen, jos sen kokee tarpeelliseksi. Koronarokotukset kannatta myös ottaa, koska ne antavat tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, ylilääkäri Jukka Heikkinen kannustaa.

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina 19.5.2022. Työryhmä suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä hengitystieoireisille sekä koronavirukselle altistuneille, jos kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Kasvomaskia kannattaa käyttää oman harkinnan mukaan, erityisesti jos on rokottamaton yli 12-vuotias tai kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Maakunnassa ei ole enää voimassa laajoja kokoontumis- tai muita rajoituksia. Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 16.6.2022. 

Yli 80-vuotiasta 75 prosenttia on saanut neljä rokoteannosta

Iäkkäiden neljännet koronarokotukset ovat edenneet vauhdilla. Siun sote tarjoaa neljättä rokoteannosta THL:n suosituksen mukaisesti:

  • yli 80-vuotiaille,
  • yli 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille,
  • iäkkäille kotihoidon ja omaishoidon asiakkaille,
  • hoivakotien iäkkäille asukkaille sekä
  • yli 70-vuotiaille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet niin, että he tarvitsevat apua kotona pärjäämisessä.

Siun sote on soittanut ja tarjonnut 4. koronarokotusaikaa yli 80-vuotiaille. Tällä hetkellä yli 80-vuotiaista pohjoiskarjalaisista neljännen rokoteannoksen on saanut noin 75 prosenttia. Koko maassa neljännen rokoteannoksen on saanut noin 58 prosenttia yli 80-vuotiaista.

Maakunnanrokotuskattavuus on kaikkiaan hyvällä tasolla. Yli 18-vuotiaista pohjoiskarjalaisista noin 87 % on saanut yhden rokotteen, 86 % kaksi rokotetta ja noin 67 % on rokotettu kolmeen kertaan. Rokotukset suojaavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan.

Lisätietoja koronarokotukista: siunsote.fi/koronarokotukset

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.