Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: 4. koronarokotuksia laajennetaan yli 75-vuotiaisiin, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet

4. koronarokotuksia laajennetaan yli 75-vuotiaisiin, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet

Siun sote laajentaa 4. koronarokotuksia portaittain. Rokotusten käynnistämistä valmistellaan ensimmäisenä tänä vuonna 75 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

THL suosittelee, että neljättä koronarokotetta tarjotaan iäkkäille kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Aiemmin 4. rokoteannosta on tarjottu yli 80-vuotiaille, ikäihmisten hoivakodeissa asuville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille henkilöille. 4. koronarokotteen voi ottaa, kun 3.koronarokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Vuonna 1947 tai sitä aiemmin syntyneille säännöllisen kotihoidon asiakkaille ja omaishoidettaville 4. koronarokotetta tarjotaan palvelun yhteydessä eikä rokotusaikaa tarvitse itse varata. Rokotukset aloitetaan ensi viikon aikana.

Siun sote valmistelee parhaillaan myös 4. koronarokotusten käynnistämistä tänä vuonna 75 vuotta täyttäville henkilöille, jotka eivät ole säännöllisten palvelujen piirissä, mutta joiden terveys ja toimintakyky on heikentynyt. Rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauskäytännöistä tiedotetaan ensi viikon (vko 19) aikana.

– Esimerkiksi, jos henkilöllä on useita sairauksia tai hän tarvitsee tukea kotona pärjäämisessä, neljäs koronarokote on hyvä ottaa. Tai jos henkilön terveydentila on jo ennestään niin heikko, että lieväoireinen koronavirustauti voi heikentää vointia niin, että potilas tarvitsi sairaalahoitoa, kannattaa neljäs rokoteannos ottaa, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns pohtii.

THL:n mukaan 4. rokotusten laajentamisella pyritään estämään lieväoireisia koronatautiatapauksia henkilöillä, joiden terveydentila on heikentynyt ja turvata näin kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Samalla pyritään ehkäisemään myös vuodeosastojen ylikuormittumista.

Rokotuksia laajennetaan tällä hetkellä vain ikäihmisiin, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet, koska THL:n tämänhetkisen arvion mukaan muulle väestölle neljänsistä annoksista on suurempi lääketieteellinen hyöty, jos ne jaetaan myöhemmin. Mahdollinen ajankohta on syksyllä.

Yli 80-vuotiaiden 4. koronarokotukset

Siun sote on tarjonnut koronarokotetta puhelimitse kotona asuville yli 80-vuotiaille henkilöille. Jos olet yli 80-vuotias, mutta et ole vielä saanut aikaa 4. koronarokotukseen, voit varata ajan maanantaista 9.5.2022 alkaen takaisinsoittopalvelusta numerosta 013 330 2705.

Takaisinsoittopalvelu on avoinna ympärivuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin viikon kuluessa.

Uusia rokotusaikoja varattavaksi jälleen lauantaina

Kaikki yli 12-vuotiaat voivat varata ajan 1. ja 2. rokotuksiin verkkoajanvarauksen kautta osoitteessa https://siunsote.eaika.fi/. Yli 18-vuotiaat voivat varata verkon kautta ajan myös 3. koronarokotukseen. Uusia rokotusaikoja tulee varattavaksi jälleen lauantaina 7.5. klo 12. Ensi viikolla PK Terveyden rokotuspisteellä on varattavissa ilta-aikoja torstaille 12.5. klo 16–18.30.

Kolmatta koronarokotusta suositellaan täysi-ikäisten lisäksi riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Riskiryhmään kuuluvat 12–17-vuotiaat voivat varata ajan 3. koronarokotukseen jättämällä takaisinsoittopyynnön numeroon 013 330 2705. 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.