Sisältöjulkaisija

angle-left Puhas Oy: Vie vaaralliset jätteet maksutta keräykseen – ja vältyt tulipalolta!

Vie vaaralliset jätteet maksutta keräykseen – ja vältyt tulipalolta!

Jäteauton jätteet syttyivät tuleen Lehmossa keskiviikkona 2.11. Palon syttymissyy ei selvinnyt, mutta jätteiden joukosta löytyi kännykkä, litiumakku ja hiuslakkapurkkeja. Ne kaikki ovat vaarallisia jätteitä, joita ei missään nimessä saa laittaa poltettavan jätteen joukkoon. Vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet pitää tuoda maksutta vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden keräykseen.

– Ihmiset huomio, älkää siis koskaan laittako vaarallisia jätteitä – kuten kännyköitä, akkuja tai vanhoja hiuslakkapurkkeja – poltettavan jätteen joukkoon. Näin voi syttyä iso tulipalo joko kotona tai jäteautossa – ja myös kuolla ihmisiä, varoittaa Puhas Oy:n logistiikkapäällikkö Jyrki Mainonen.

Mainonen sanoo, ettei vaarallisia jätteitä tai sähkölaitteita myöskään pidä säilöä kotona, vaan ne pitäisi tuoda maksutta esimerkiksi Puhas Oy:n vastaanottopisteisiin. 

Jäteyhtiö Puhas Oy ottaa vaarallisia jätteitä vastaan Kontiosuon jätekeskuksella ja jäteasemillaan Ilomantsissa, Kontiolahdella, Liperissä ja Polvijärvellä silloin, kun siellä on henkilökuntaa paikalla. Aikataulut voi tarkistaa Puhaksen nettisivuilta, www.puhas.fi.

Viime viikon jäteauton tulipalo Lehmossa saatiin onneksi sammutettua nopeasti neuvokkaan jätekuljettajan ansiosta. Näin vältyttiin pahemmalta tuholta ja auto säästyi ajokuntoisena. Jäteauton jätteiden joukosta löytyi myös kylmää tuhkaa. Tuhkan voi laittaa kylmänä ja tiiviisti pussiin pakattuna poltettavaan jätteeseen. Puunpolton tuhkaa voi käyttää myös maanparannusaineena omalla pihalla. 

Vaaralliset jätteet erilliskeräykseen – kiitos!

Vaarallisia jätteet ovat nimensä mukaisesti usein vaaraksi ihmisille ja ympäristölle. Sen takia ne pitää kerätä erikseen ja hävittää oikein.

Vaarallisia jätteitä ovat muun muassa paristot, pienakut, ajoneuvojen akut, kovettumattomat maali-, liima- ja lakkajätteet ja liuottimet, kuten tärpätti, tinneri ja asetoni. Vaarallisiin jätteisiin lukeutuvat myös uuden vuoden tinat, käytetyt öljyt, öljyiset jätteet ja öljynsuodattimet, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet sekä niiden pakkaukset, puunsuoja- ja kyllästysaineet, myrkyt ja desinfiointiaineet, loisteputket, energiansäästölamput ja useat sähkölaitteet.

Myös lääkejätteet luokitellaan vaarallisiksi, ja ne voi viedä maksutta apteekkiin. Paristot ja pienakut pitää puolestaan palauttaa niiden myyntipisteisiin, ja teipata sitä ennen niiden navat piiloon. 

Vaarallisten jätteiden keräykseen ei oteta vastaan ilotulitteita, patruunoita tai räjähtäviä aineita. Niitä vastaanottaa poliisi. Vaarallisten jätteiden keräykseen eivät sovellu myöskään nestekaasupullot, jotka voi viedä myyntipisteisiin. Muut kaasupullot ottaa vastaan kaasuntoimittaja.

Kodin muut vaaralliset jätteet sekä sähkölaitteet voi tuoda maksutta Kontiosuon jätekeskukseen ja Puhaksen jäteasemille. Jos kaipaat lajitteluapua tai jäteneuvontaa, ota yhteyttä Puhas Oy:hyn.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.