Sisältöjulkaisija

angle-left Paikallinen kaksikko yhdistää voimansa sinfoniakonsertissa

Paikallinen kaksikko yhdistää voimansa sinfoniakonsertissa

Joensuun kaupunginorkesterin sinfoniakonserttien kausi jatkuu samansisältöisillä Keisari-konserteilla torstaina 17.9. ja perjantaina 18.9. kello 19 Carelia-salissa. Konsertin johtaa Huba Hollókői ja solistina on pianisti Janne Mertanen.

Chopin-tulkinnoistaan tunnettu ja palkittu Janne Mertanen on ”oman kylän poikia”. Sibelius-Akatemiassakin opiskellut Janne Mertanen tuli suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan vuonna 1992 kansainvälisen Chopin kilpailun Darmstadtissa Saksassa. Häntä tituleerataankin Suomen tunnetuimmaksi Chopin-pianistiksi. Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja.

Tällä kertaa Carelia-salissa ei kuitenkaan kuulla Chopinia vaan järkälemäinen Ludwig van Beethovenin Pianokonsertto nro 5, Op. 73, Es-duuri. Teos kantaa myös lisänimeä ’Keisari’. Lisänimi kuitenkin sopii oikein hyvin kuvaamaan tätä laajaa, sinfonista sävellystä, jonka ajoittain mahtipontinen piano-osuus vaatii esittäjältään paljon.

Vuosi 2020 on Ludwig van Beethovenin juhlavuosi, sillä hänen syntymästään tulee kuluneeksi 250 vuotta. Orkesterit ympäri maailmaa soittavat teemakonsertteja ja teossarjoja juhlavuoden kunniaksi.

- Olemme hyviä ystäviä Jannen kanssa ja olen kuullut hänen soittavan monta kertaa niin kotonaan kuin konsertissakin. Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun soitamme yhdessä. "Eka kerta" on aina jännittävä, ja haastava. Odotan innolla yhteistä konserttiamme, kommentoi kapellimestari Huba Hollókői.

Konsertissa kuullaan Beethovenin Pianokonsertto nro 5:n lisäksi Aulis Sallisen Kamarimusiikki VII, Cruselliana.

- Aulis Sallinen on yksi lempisäveltäjistäni. Hänen musiikkinsa sopii yllättävän hyvin Beethovenin kanssa, erityisesti "Cruselliana". Bernhard Crusell on elänyt samana aikana, kuin Beethoven, ja Sallinen on ottanut inspiraatiota hänen sävellyksistään, Hollókői mainitsee.

Janne Mertasen tavoin konsertin johtava Huba Hollókői asuu Joensuussa. Unkarilaissyntyinen Hollókői aloitti musiikkiopinnot viululla jo neljävuotiaana. Hän valmistui Liszt-Akatemiasta Budapestissa ja hän jatkoi opiskella orkesterin johtamista Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Leif Segerstamin ja Jorma Panulan luokalla. Hän on saanut useita palkintoja sekä merkittäviltä viulu- että kapellimestarikilpailuista.

Sinfoniakonsertit kahteen kertaan ja ilman väliaikaa

Joensuun kaupunginorkesterin konsertteihin on turvallista tulla. Ohjeistusten mukaisia turvavälejä noudattamalla Carelia-saliin voidaan ottaa kerrallaan vain 152 kuulijaa. Joensuun kaupunginorkesteri on päättänyt esittää syyskuussa sinfoniakonsertit kahteen kertaan. Näin mahdollisimman moni voi tulla turvallisin mielin konserttiin.

- Solistiteos Beethovenin Pianokonsertto nro 5 on niin rankka, että päätimme esittää toisen konsertin eri päivänä eli siksi konsertit ovat nyt torstaina ja perjantaina kello 19, toteaa intendentti Marjo Vattulainen.

Turvallisuussyistä syyskuussa Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa ei ole väliaikaa eikä väliaikatarjoilua.

Yleisöä pyydetään istumaan konserteissa lippuun merkityllä paikalla. Näin varmistetaan riittävät turvavälit. Yleisön turvallisuudesta Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa pidetään huolta turvavälien lisäksi myös tarjoamalla yleisölle käsidesiä.

 

Keisari -konsertti
torstaina 17.9. kello 19
perjantaina 18.9. kello 19
Carelia-sali

Huba Hollókői, kapellimestari
Janne Mertanen, piano

Aulis Sallinen: Chamber Music No. 7, Op. 93, "Cruselliana"
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5, Op. 73, Es-duuri ’Keisari’


Liput Carelicumista ja ovilipunmyynnistä 24,50 / 22,50 / 5 euroa ja Ticketmaster.fi:stä liput käsittelykuluineen 25,50–27,50 euroa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.