Sisältöjulkaisija

angle-left Lyseon peruskoulun liikuntaluokkalaisille oma ominaisuusvalmentaja

Lyseon peruskoulun liikuntaluokkalaisille ominaisuusvalmentaja

Joensuun Urheiluakatemia ja Lyseon peruskoulu ovat aloittaneet yläkouluun suunnatun pilotin lukuvuodelle 2019-2020. Pilotissa liikuntaluokkien ominaisuusvalmentajana toimii pesäpalloilusta paremmin tunnettu valmentaja Petri Pennanen.

Ominaisuusvalmentaja toteuttaa yhdessä liikunnanopettajien kanssa liikuntatunteja ja Kasva urheilijaksi -sisältöjä, joissa käydään läpi urheilijan perustaitoja ravitsemuksesta elämänhallintaan. Ominaisuusvalmennuksessa painotetaan monipuolisesti erilaisia liikuntataitoja: liiketaitoa, kehonhallintaa ja liikkuvuutta, fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien kehittämistä sekä tasapaino- ja välineenkäsittelytaitoja. Nuorten innokkuus ja osaaminen ovat tehneet vaikutuksen Petri Pennaseen.

– Nuorten asenne, oppimishalu ja liikunnallinen taitavuus ovat jo nyt todella hyvällä tasolla.  Yläkouluiässä luodaan fyysisen harjoittelun pohjaa ja nuorten kasvu terveeksi ja tavoitteelliseksi urheilijaksi alkaa, joten ominaisuusvalmennukselle yläkouluiässä on selkeä tilaus, Pennanen kommentoi.

– Hakijoita liikuntaluokille on ollut paljon ja vuosittain vain 24 uutta 7-luokkalaista pääsee mukaan. Se mietityttää, että kuinka paljon jää innokkaita ja taitavia nuoria toiminnan ulkopuolelle, ja että olisiko toimintaa tulevaisuudessa mahdollista laajentaa kaupungin muihin yläkouluihin, Pennanen jatkaa pohdintaansa.

Uudenlainen yhteistyö on ollut hienoa seurattavaa myös urheiluakatemian näkökulmasta.

– Lyseon peruskoulun rehtorin ja liikunnanopettajien kanssa on yhdessä pohdittu, mitkä asiat ovat toimivia ja mitkä vaativat vielä kehittämistä. Myös seurojen tarpeita on pyritty kuulemaan mahdollisimman monipuolisesti ja vanhempainillassa on kerrottu liikuntaluokkalaisten vanhemmille, että millaista toimintaa heidän lastensa koulupäivään kuuluu, taustoittaa urheiluakatemian Tarmo Koivuranta monipuolisen verkostotyön kokonaisuutta.

– Keskusteluja on käyty myös Pataluodon koulun kanssa liikuntaluokkien toiminnasta seuraavina vuosina ja liikunnanopettajien kouluttamisesta jo tämän lukuvuoden aikana. Innolla rakennetaan joensuulaista mallia yläkoulutyön kehittämiseksi. Tavoitteena on entistä vahvempi urheilijan polku yläkoulusta korkea-asteelle asti, Koivuranta jatkaa.

Ominaisuusvalmentajan palkkaus on mahdollistunut Olympiakomitean palkkatuen avulla. Palkkatuen taustalla on Suomen Olympiakomitean joulukuussa käynnistämä 2018 Nuorelle Siivet -kampanja, jossa kerätään varoja urheiluakatemioiden toimintaan. Nuorelle Siivet -kampanjan ensimmäisen vaiheen tulos konkretisoitui valmentajien palkkatukena. Lisätietoa kampanjasta www.nuorellesiivet.fi. Joensuun pilotissa yläkoululaisten urheilijaksi kasvua tukemassa on ollut myös Pohjois-Karjalan Osuuspankki, joka lahjoitti jokaiselle liikuntaluokkalaiselle Kasva urheilijaksi -oppikirjat.

 

Tutustu liikuntaluokkien ominaisuusvalmennuksen alkumetreihin urheiluakatemian youtube-kanavalta: https://youtu.be/fFS_UTDMkps

 

Lisätietoa:

Tarmo Koivuranta
suunnittelija
liikuntapalvelut

tarmo.koivuranta@joensuu.fi
050 5901353

Koululaisia liikuntatunnilla

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.