Sisältöjulkaisija

angle-left Lastenkonsertti torstaina Carelia-salissa

Lastenkonsertti torstaina Carelia-salissa

Timo Parvelan kirjoista tuttu Ella päätyy torstaina 12.11. kello 18 Carelia-salissa ensimmäistä kertaa sinfoniaorkesterin konserttiin. Konsertissa kuullaan Iiro Rantalan melodioita Jaakko Kuusiston sovituksina. Konsertin johtaa Maria Itkonen ja mukana ovat kirjailija Timo Parvela, Lotta Kuusisto ja Paavo Kerosuo.


Konsertissa esiintyvät Lotta Kuusisto Ellan roolissa ja opettajana on Paavo Kerosuo. Konsertin kertojana toimii itseoikeutetusti kirjailija Timo Parvela.

Parvelalle Joensuu on tuttu kaupunki. Muun muassa hänen vanhempansa asuivat Mutalassa, mummolansa sijaitsi Kanervalassa, eno asui keskustassa, täti sekä setä Uimaharjussa, serkku Ylämyllyllä…

- Joensuu on kuin toinen kotikaupunkini. Lapsuuden maisemani on ehdottomasti Talvikkitieltä Laineen kaupalle johtanut polku, Parvela kertoo.

Myös konsertin kapellimestarilla on läheinen suhde Joensuuhun.

- Soitin ensimmäisen kerran ammattiorkesterissa viulua joensuulaisena lukiolaisena Joensuun kaupunginorkesterin riveissä. Sittemmin olen päätynyt hoitamaan konserttimestarin töitä useisiin orkestereihin mm. Saksaan, Kölnin WDR Sinfoniaorkesteriin. Keski-Eurooppalaisille kollegoille olen ylpeästi kertonut olevani kotoisin Itä-Suomesta, juuri siltä alueelta, jossa kaikki merkittävät suomalaistaiteilijat Lönnrotista Sibeliukseen ovat käyneet inspiroitumassa, kapellimestari Maria Itkonen toteaa.

Luvassa on musiikkia, tarinaa, riemua ja suurta tunnetta

Parvelan taidokas suomen kieli, huumori ja kekseliäisyys ovat vertaansa vailla. Ella-kirjoja rakastavat lapset ja aikuiset ja kirjojen huumori naurattaa ääneen kaikissa ikäryhmissä.

- Kun sain idean tarinakonsertin tekemisestä orkesterin kanssa, oli itsestään selvää pyytää Timoa mukaan tähän seikkailuun, ilman naurua ihminen ei selviä. Ella ja kaverit oli jo aiemmin vieraillut teatterissa, nyt oli aika lähteä konserttiin, kertoilee Lotta Kuusisto esityksen synnystä.

- Paavo Kerosuo, Timo Parvela, Iiro Rantala ja minä olemme työskennelleet yhdessä jo kymmenen vuotta erilaisten teatteri- ja musiikkiproggisten parissa. Ei ole väliä teemmekö lapsille, aikuisille, molemmille tai vaikkapa kummituksille. Aina on hanat kaakossa ja into tapissaan. Sama fiilis on Joensuun orkesterissa. Nyt nimittäin tehdään eikä nyhvätä! Luvassa on musiikkia, tarinaa, riemua ja suurta tunnetta, Kuusisto jatkaa.

Saksassa ja monissa muissakin keskisen Euroopan maissa kirjojen ääneen lukeminen on yksi esittävän taiteen muoto.

- Halusin tuoda tavan myös Suomeen, mutta ajattelin, että sellaisenaan se saattaisi olla täällä vähän outo ja siksi päätin keventää rakennetta muillakin tarinankerronnan muodoilla: musiikilla, laululla, tanssilla ja draamalla. Tästä yhdistelmästä syntyivät ensimmäiset tarinakonsertit, joita on nyt esitetty kymmenisen vuotta ympäri Suomea. Kokonaisen sinfoniaorkesterin kanssa esitettävästä Ella ja kaverit - tarinakonsertista en olisi uskaltanut edes haaveilla, ennen kuin se sitten tuli todeksi, Timo Parvela paljastaa.

Konsertti on osa koululaisten kulttuuripolkua

Ella ja kaverit konsertissa on osa Kulttuurin Virtaa, Joensuun lastenkulttuurikeskuksen koululaisten kulttuuripolkua. Kulttuurin virta esittelee kulttuuria tasa-arvoisesti kaikkien joensuulaisten peruskoulujen lapsille ja nuorille. Kulttuurin virta on osa koulujen kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Joensuun kaupunginorkesteri tekee Kulttuurin virtaan liittyen 2. luokkalaisille Muusikko pulpetissa -vierailun, 3. luokkalaiset käyvät konsertissa ja orkesterin jousi- ja puhallinkokoonpanot esiintyvät yläkouluissa 8. luokkalaisille.

- Koronatilanteen vuoksi 3. luokkalaiset eivät fyysisesti pääse tällä kertaa Carelia-salille, mutta streamaamme konsertit kouluille Carelia-salista. Muulle yleisölle tarkoitettu konsertti torstai-iltana kello 18 on normaalisti Carelia-salissa, kertoo intendentti Marjo Vattulainen.

Katsomossa perhepaikkoja turvaväleillä

Joensuun kaupunginorkesterin konsertteihin on turvallista tulla. Joensuun kaupunginorkesteri suosittaa maskien käyttöä konserteissaan. Konserttiyleisöä pyydetään varautumaan omin maskein tullessaan konsertteihin.

- Lastenkonserttiin olemme muokanneet myytävien istumapaikkojen sijoittelua niin, että lapsi ja huoltaja voivat istua vierekkäin. Tällaisten niin sanottujen perhepaikkojen ympärillä on tietenkin ohjeistusten mukaiset turvavälit, toteaa intendentti Marjo Vattulainen.

Turvallisuussyistä Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa ei ole narikkapalvelua, väliaikaa eikä väliaikatarjoilua.

Yleisöä pyydetään istumaan konserteissa lippuun merkityllä paikalla. Näin varmistetaan riittävät turvavälit. Yleisön turvallisuudesta Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa pidetään huolta turvavälien lisäksi myös tarjoamalla yleisölle käsidesiä.
 

Ella ja kaverit konsertissa
torstaina 12.11. kello 18
Carelia-sali

Maria Itkonen, kapellimestari
Lotta Kuusisto, Ella
Paavo Kerosuo, opettaja
Timo Parvela, kertoja


Carelicum ja ovilipunmyynti 15 / 15 / 5 euroa
Ticketmaster käsittelykuluineen 17,50 euroa

 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.