Sisältöjulkaisija

angle-left Kuntien työntekijöiden digipulmia ratkotaan uusin keinoin – apuna muun muassa digimentorit

Kuntien työntekijöiden digipulmia ratkotaan uusin keinoin – apuna muun muassa digimentorit

Osalla kuntatyöntekijöistä on suuria vaikeuksia pysyä mukana työn digitalisaatiossa. Tarvetta on sekä matalan kynnyksen koulutuksille että lähituelle, jotta digitaidoiltaan heikommat pysyisivät työelämän tahdissa.

Viiden kunnan yhteishankkeessa on otettu käyttöön useita keinoja vahvistamaan henkilöstön digiosaamista. Vahva osaaminen osaksi arkeamme -yhteishanke taklaa digiosaamisen haasteita Joensuun, Kontiolahden, Liperin, Outokummun ja Polvijärven alueella.

Heti hankkeen alussa huomattiin, että kuntiin on päässyt syntymään digiosaamisvaje. Työntekijöiden digitaidot eivät ole kehittyneet samassa tahdissa, kuin uusia digitaalisia työvälineitä on otettu käyttöön, kertoo hankkeen projektipäällikkö Elina Honkaselkä.

– Teimme hankekunnista laajan lähtötilannekartoituksen. Siinä selvisi, että merkittävä osa kuntien työntekijöistä tarvitsee akuutisti apua digiasioissa. Osalla on suuriakin vaikeuksia pysyä digitalisaatiossa mukana, mikä vaikuttaa jo työhyvinvointiin ja työssä pärjäämiseen, Honkaselkä sanoo.

Digimentorit työkavereita, joilta matala kynnys pyytää apua  

Erityisesti digitaidoiltaan heikoimmat tarvitsevat aikaa ja tilaa harjoitella työssä tarvittavia digitaitoja, yhteisiä pelisääntöjä sekä tukea läheltä.

Lähitukea ei ole kunnista välttämättä löytynyt ja yhtenä ratkaisuna hanke on etsinyt ja valmentanut vapaaehtoisia digimentoreita kuntien eri työyksiköihin.

Digimentorit ovat digitalisaatiosta ja tietotekniikasta kiinnostuneita työntekijöitä, ja he saavat käyttää työaikaa lähityöyhteisönsä opastamiseen digiasioissa. Digimentorit ovat entuudestaan tuttuja, tavallisia työkavereita, joiden puoleen muut voivat kääntyä äkkinäisen digipulman osuessa kohdalle.

Digimentoritoiminta on käynnistetty Joensuussa, Liperissä, Outokummussa ja Polvijärvellä. Kunnista löytyy yhteensä parikymmentä innokasta digimentoria ja Honkaselän mukaan toiminta on osoittanut tarpeellisuutensa.

– Muutamassa kuukaudessa digimentoreille on kertynyt ohjauskertoja melkein sata. Erityisesti heikommat digiosaajat hyötyvät siitä, että apua saa omasta työyksiköstä tutulta ihmiseltä silloin, kun apua akuutisti tarvitsee.

Digimentoritoiminta on vain yksi keino vahvistaa työyhteisöjen digikyvykkyyttä. Hankkeessa kuntien työntekijöiden digitaitoja kasvatetaan myös muun muassa koulutuksien, opastuksien ja sparrauksien avulla.  

– Meille tärkeintä on työnteon helpottaminen. Kartoitamme ja opetamme työntekijöille sellaisia olennaisia digitaitoja, joiden avulla työntekeminen olisi jatkossa sujuvaa. Ei siis digiä digin vuoksi, vaan koulutusta tehdään tarve- ja taitotasolähtöisesti, Honkaselkä summaa.

 Lisätietoa hankkeesta: www.joensuu.fi/hankkeet > Vahva osaaminen osaksi arkeamme

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.