Sisältöjulkaisija

angle-left Kihelmöintiä varpaissa sekä kapellimestarilla että solistilla

Kihelmöintiä varpaissa sekä kapellimestarilla että solistilla

Joensuun kaupunginorkesterin sinfoniakonserttikausi jatkuu Wienin perintö -konsertilla. Kapellimestarina toimii Janne Nisonen ja solistina Joensuun kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtaja Jonathan Nikkinen. Konsertissa kuullaan Richard Straussin käyrätorvikonsertto nro 1 ja Ludvig van Beethovenin Sinfonia nro 8.

– On todella odottava fiilis, kun pääsen oman orkesterin kanssa solistiksi. Straussin Käyrätorvikonsertto nro 1 on yksi soitetuimpia. Strauss sävelsi sen 18-vuotiaana ja teos on täynnä nuoren miehen intoa, oikeaa heroistista sankarimatskua, mutta myös todella kauniita melodioita, kuvailee Nikkinen solistiteosta.

Konsertin sinfoniana on Ludvig van Beethovenin Sinfonia nro 8.

– Beethoven on kahdeksannessa sinfoniassaan erityisen hyvällä tuulella jopa ilkikurisuuteen asti. Tuntuu, kuin mies katselisi edeltäviä seitsemää sinfoniaansa hieman hassujen kakkuloiden läpi ja vääntäisi vitsiä omista maneereistaan. Todella erityinen sinfonia mielestäni, kertoo illan kapellimestari Janne Nisonen, joka tulee johtamaan Joensuun kaupunginorkesteria lyhyellä varoitusajalla.

Korona aiheuttaa paljon muutoksia orkestereiden toiminnassa. Myös Joensuun kaupunginorkesteri on joutunut tekemään muutoksia ohjelmistoonsa nopeahkolla aikataululla. Torstaina 1.10. kuultava Wienin perintö korvaa syksylle 2021 siirtyneen Yhteisiä retkiä -konsertin.

– Paikkauskeikoissa on aina oma pikantti tunnelmansa. Usein tuntuu, että juuri näissä konserteissa on erityinen ´tekemisen maku´ kun on pakko heittäytyä virran vietäväksi ja vain katsoa mitä tapahtuu. Tulevalla viikolla teokset ovat toki tuttuja entuudestaan ja ihan alusta asti ei tarvinnut mitään opetella. Mutta silti pikakomennus aiheuttaa aina mukavaa pientä kihelmöintiä varpaissa, mainitsee Nisonen.

Konsertin kapellimestari Janne Nisonen on yksi Suomen monipuolisimmista muusikoista. Hänen uransa on kulkenut viulunsoitonopiskelijasta kamarimuusikoksi ja konserttimestarista kapellimestariksi. Hän on johtanut muun muassa Radion Sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Tampere Filharmoniaa ja Turun Filharmonista orkesteria.

– Joensuu ja sen orkesteri ovat minulle tuttuja. Edellisen kerran kävin Joensuussa noin vuosi takaperin, mutta silloin eri orkesterin eli Tapiola Sinfoniettan kanssa, Nisonen mainitsee.

Sinfoniakonsertteihin on turvallista tulla

Joensuun kaupunginorkesterin konsertteihin on turvallista tulla. Ohjeistusten mukaisia turvavälejä noudattamalla Carelia-saliin voidaan ottaa kerrallaan vain 152 kuulijaa. Joensuun kaupunginorkesteri on päättänyt esittää sinfoniakonsertteja kahteen kertaan. Näin mahdollisimman moni voi tulla turvallisin mielin konserttiin.

Turvallisuussyistä syyskuussa Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa ei ole narikkapalvelua, väliaikaa eikä väliaikatarjoilua.

Yleisöä pyydetään istumaan konserteissa lippuun merkityllä paikalla. Näin varmistetaan riittävät turvavälit. Yleisön turvallisuudesta Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa pidetään huolta turvavälien lisäksi myös tarjoamalla yleisölle käsidesiä.

Wienin perintö -konsertti
torstaina 8.10. kello 19
Carelia-sali

Janne Nisonen, kapellimestari
Jonathan Nikkinen, käyrätorvi

Richard Strauss: Käyrätorvikonsertto nro 1, TrV117, op.11 Es-duuri
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 8, op.93, F-duuri


Liput Carelicumista ja ovilipunmyynnistä 24,50 / 22,50 / 5 euroa ja Ticketmaster.fi:stä liput käsittelykuluineen 25,50–27,50 euroa.