Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunki kerää ideoita Niinivaaran vesisäiliön kehittämiseksi

Kaupunki kerää ideoita Niinivaaran vesisäiliön kehittämiseksi

Kaupunki selvittää asukkaiden näkemyksiä ja ideoita Niinivaaranpuistossa sijaitsevan vanhan vesisäiliön käyttötarkoituksista.

Niinivaaran vesitorniksi kutsuttu rakennus on vuonna 1927 Viljo Raittilan suunnittelma vesisäiliö, joka ei ole ollut käytössä vuoden 2017 jälkeen. Vesisäiliö on näkyvä maamerkki Niinivaaralla ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus.

– Olemme valmistelemassa asemakaavan muutosta Juhanalan koulun ympäristöön ja uutta kaavaa varten etsitään myös uusia käyttötarkoituksia Niinivaaran vesisäiliölle. Kaava mahdollistaisi asuinrakentamisen, mutta siinä ratkaistaan myös vesisäiliön mahdollinen suojelu, kertoo Joensuun kaupungin kaavoitusarkkitehtiä Natalia Musikka.

– Toivomme kaupunkilaisilta ja yrittäjiltä ideoita, mihin käyttötarkoitukseen vesisäiliön voisi muuttaa ja mitä uusia palveluita alueelle toivotaan, jatkaa Musikka.

Kysely on osoitteessa https://link.webropol.com/s/niinivaaran-vesisailio ja se on auki 25. huhtikuuta asti. Kysely löytyy myös osoitteesta www.joensuu.fi/kyselyt.

Palautteita käytetään Tikkamäentie 17:n ja lähiympäristön kaavahankkeen tukena.

Niinivaaran vesisäiliöllä on suojelullista arvoa, joka tullaan ratkaisemaan asemakaavan myötä. Arvo liittyy rakennuksen ulkoasun ja kaupunkikuvallisen rooliin sekä lisäksi Niinivaaranpuiston, Niinivaaran alueen ja koko kaupungin historiaan. Vesisäiliö on myös osoitettu Joensuun seudun yleiskaavassa seudullisesti merkittäväksi kohteeksi, mikä vahvistaa rakennuksen arvoa. Vesisäiliön omistaa Joensuun Vesi.

Vesisäiliön historiaa lyhyesti

Niinivaaran vesisäiliö rakennettiin vuonna 1927. Samana vuonna alkoi Joensuussa nykyisen viemäriverkoston rakentaminen. Sitä ennen 1800-luvun lopulla rakennettu verkosto oli ollut puuta. Rakennuksen suunnitteli rakennusmestari Viljo Raittila.

Vuonna 1937 valmistui 12 metriä korkea näkötornikorotus, josta aukesi näköala Pielisjoelle ja sen toisella rannalla olevaan keskustaan, sekä Pyhäselälle. Lisäosa tuhoutui tulipalossa 50-luvulla.

Vuonna 1957 lähiympäristöön rakennetun uuden vesitornin myötä vanha vesisäiliö on toiminut ainoastaan sairaalan varavesilähteenä. Vesisäiliö poistui käytöstä lopullisesti vuonna 2017.

Vesisäiliötä kutsutaan usein vanhaksi vesitorniksi, koska 1950-lukuun asti se oli miltei alueen korkein rakennus, erityisesti 30-luvulla tehdyn näkötorniksi korottamisen jälkeen.

 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.