Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginhallitus linjasi Penttilän sahan raameja

Kaupunginhallitus linjasi Penttilän sahan raameja

Joensuun kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan maanantaina 15.8. Penttilän sahan raamien siirtoa. Raamien siirto on herättänyt laajaa kuntalaiskeskustelua.

Sahan alueen kehittäminen on ollut pitkä prosessi. Joensuun kaupunki osti vuonna 1996 palaneen sahan alueen vuonna 2008. Kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen uudiskäyttöä ohjaavan Penttilänrannan suunnitelman ja asemakaavoitustyö saatiin käyntiin.

Huhtikuussa 2011 kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti saha-alueen ensimmäisen asemakaavan. Kaavassa määrättiin, että Penttilän sahan raamit tulee siirtää Suola-Kustin puistoon tai Cederbergin aukiolle ja säilyttää. Kaavaselostuksen mukaan siirron yhteydessä raameista laaditaan alueen historiaan liittyvä taideteos tai muistomerkki. Siirtämisen myötä myös raamien alla oleva pilaantunut maaperä on mahdollista puhdistaa.

Asemakaavassa päätettyä raamien siirtoa valmistellessa selvitettiin raamien tekninen kunto. Selvityksen mukaan ei ole todennäköistä, että raamit ovat siirrettävissä kokonaisina. Joensuun kaupungin kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen teki 7.7.2022 poikkeamispäätöksen, jonka mukaan raameja voidaan muokata, eli purkaa raamit siirrettäessä. Tarkoitus on, että raamien teräsosat puretaan kahteen osaan ennen siirtoa, jotta voidaan välttää laajempia vaurioita siirrettäessä. Tällöin teräsosat voidaan palauttaa siirron jälkeen alkuperäiseen muotoonsa, mikäli niiden kunto tämän mahdollistaa.

- Raameista herännyt keskustelu on osoittanut, kuinka tärkeä sahan muisto on joensuulaisille. Raameja ei olla purkamassa palasiksi, vaan ne siirretään mahdollisimman pienin vaurioin työtilaan, jossa jatkokäsittely tapahtuu. Yhteinen tavoite on toteuttaa kaupunginvaltuuston päätös raamien siirtämisestä rakenteita varjellen, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Joensuun kaupunginhallitus antoi kokouksessaan kaupunkirakennelautakunnalle evästyksiä raamien siirron jatkokäsittelyyn. Kaupunginhallituksen evästyksen mukaan raamien rakenteet voidaan siirtää Suola-Kustin puistoon kaupunginvaltuuston vuonna 2011 tekemän päätöksen mukaisesti. Siirrossa tulee huomioida, että kaavoituspäällikön tekemän poikkeamispäätöksen perusteella voidaan hyväksyä teräsrakenteiden väliaikainen purkaminen osiin. Tällä turvataan se, etteivät rakenteet vaurioidu siirron yhteydessä.

Lisäksi kaupunginhallitus tähdentää, että tavoitteena tulee olla se, että yksi tai useampi raami säilytetään pääosin teräsrakenteiltaan alkuperäisessä muodossa.

- Meidän päättäjien, virkakunnan, elinkeinoelämän ja kaupunkilaisten yhteinen tahto on säilyttää ja kunnioittaa sahan ja joensuulaisen työn historiaa. Raameille on varattu asemakaavassa hieno paikka Suola-Kustin puistoon, joka on vain 50 metrin päässä alkuperäisestä sijainnista. Kaupunginhallituksen toive on, että raamit siirretään puistoon alkuperäistä muotoa säilyttäen, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Raamit puretaan siirrettäessä kahteen osaan. Samalla raamit irrotetaan huonokuntoisista betonijalustoista. Tämän jälkeen raamit siirretään työtilaan, jossa tutkitaan teräksen kunto ja selvitetään jatkokäyttö. Selvitysten perusteella kaupunkirakennelautakunta linjaa Penta-ryhmän asiantuntemusta hyödyntäen, missä muodossa raamit pystytetään lopulliselle paikalleen vuonna 2023 valmistuvaan Suola-Kustin puistoon.