Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvotteluiden käynnistämistä

Kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvotteluiden käynnistämistä

Joensuun kaupunginhallitus päättää kokouksessaan 25. maaliskuuta käynnistääkö kaupunki yhteistoimintaneuvottelut. Yhteistoimintaneuvottelut liittyvät käynnissä olevaan talouden sopeutuksen prosessiin, jossa kaupunki etsii yli 20 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa sekä Joensuun Vesi -liikelaitosta. Hallitukselle ei esitetä henkilöstön lomautuksia.

Esitykset talouden sopeutuksen keinoista sisältävät toimenpiteitä, jotka johtaisivat palveluiden ja toimintojen uudelleen organisointiin, supistamiseen, ulkoistamiseen tai lakkauttamiseen. Toteutuessaan sopeutuskeinoilla on vaikutuksia henkilöstöön. Kaupunginvaltuusto päättää sopeutuskeinoista kokouksessaan 17. kesäkuuta. Yhteistoimintaneuvottelut tulee käydä ennen valtuuston päätöksiä.

– Neuvottelut esitetään käynnistettäviksi jo nyt, vaikka koko säästöjen keinovalikoima ei ole vielä kokonaan valmistunut. Hyvissä ajoin aloittamalla henkilöstöllä on asianmukainen mahdollisuus vaikuttaa ja neuvotteluihin jää riittävästi aikaa ennen päätöksiä. Haussa on pysyvät säästöt, joten lomautuksia ei nähdä ensisijaisena keinona, toteaa Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Mari Pitkänen.

Laajimmassa vaihtoehdossa 130 osa-aikaistamista tai irtisanomista

Sopeutuskeinojen toimenpiteiden henkilöstövaikutukset on suunniteltu järjestettävän ensisijaisesti eläköitymisten ja määräaikaisten työsuhteiden kautta. On kuitenkin mahdollista, että toimenpiteet edellyttävät osa-aikaistamisia, irtisanomisia tai muita merkittäviä muutoksia palvelussuhteiden kestoon.

Ehdotetut säästötoimet voisivat tarkoittaa enimmillään 130 henkilön osa-aikaistamista tai irtisanomista.

– Neuvottelut käydään laajoina, sillä emme sulje mitään säästökeinoa pois. Todellinen määrä henkilöistä, joihin säästötoimet vaikuttavat, riippuu valtuuston päätöksistä. Varaudumme neuvotteluissa kaikkien säästötoimien toimeenpanemiseen, Pitkänen jatkaa.

Yhteistoimintaneuvotteluiden on määrä kestää vähintään kuusi viikkoa ja olla käytynä ennen kuin kaupunginhallitus antaa esityksensä talouden sopeuttamisesta kesäkuussa 2024. Säästötoimenpiteiden henkilöstövaikutukset tarkentuvat säästötoimien keinoluettelon valmistuessa.

Joensuun kaupungilla oli vuoden 2023 lopussa noin 2 700 työntekijää, joista 1 837 oli vakituisia.

– Meillä on todella motivoitunut henkilökunta ja ymmärrämme, kuinka raskasta on odottaa päätöksiä miltei juhannukseen saakka. Ajoissa käydyissä neuvotteluissa pystymme kuitenkin tarjoamaan tietoa säästöesitysten vaikutuksista ja puntaroimaan vaihtoehtoja, Pitkänen päättää.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.