Sisältöjulkaisija

angle-left Kampanja haastaa ikäihmiset pohtimaan kaatumisen riskejä

Kampanja haastaa ikäihmiset pohtimaan kaatumisen riskejä

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen liikuntatyöryhmä haastaa kaikki yli 65-vuotiaat pohjoiskarjalaiset tiedostamaan kaatumisvaaransa. Säpinää, seniorit – kaatumiset kuriin -kampanja toteutetaan 2.–9. lokakuuta yhteistyössä Pohjois-Karjalan kuntien, Islon ja Pokalin sekä Riverian opiskelijoiden ja Siun soten ikäihmisten palveluiden kanssa. Lisäksi kuntien vanhus- ja seniorineuvostot haastetaan toimimaan kuntakohtaisina aktivoijina.

Iäkkäiden kaatumiset ja niiden aiheuttamat vammat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste. Joka kolmas 70 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vähintään kerran vuodessa ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinasteisia vammoja. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi kaatumisvammojen hoito ja kuntoutus on kallista. Kaatumisvammojen seurauksena yli 65-vuotiasta pohjoiskarjalaisesta lähes 300 henkilöä saa vuosittain lonkkamurtuman. Kaatumisia siis kannattaa ehkäistä.

Omaa kaatumisen vaaraansa voi arvioida itsearviointikyselyn avulla: Sähköinen kaatumisvaaran itsearviointikysely. Kysely on tarkoitettu karkean kaatumisvaaran arviointiin. Lomake perustuu itsearviointiin ja tarkoitus on, että iäkäs täyttää lomakkeen itse. Lomakkeen voi täyttää myös paperisena Vesikossa ja Rantakylän uimahalleissa, Joensuun pääkirjaston lukusalissa, kansalaisopiston aulassa sekä Ikäihmisten terveyspäivässä Joensuu Areenalla 11.10. klo 10–15.

Lisäksi UKK-instituutin verkkosivuille on koottu vinkkejä kaatumiseen ehkäisyyn iäkkäille ja heidän läheisilleen