Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun talousarvio 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen

Joensuun talousarvio 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen

Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä antoi talousarvioesityksensä keskiviikkona 6. marraskuuta.

Vuoden 2025 talousarviota ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmaa on ohjannut kaupunginvaltuuston kesäkuussa päättämät talouden linjaukset.

Valtuusto linjasi palveluverkkoa, taksoja, maksuja ja avustuksia, palveluiden järjestämistä sekä palveluiden sisältöä, laatua ja laajuutta koskevia tavoitteita. Näihin kuuluivat muun muassa kuuden alakoulun lakkauttaminen tämän vuosikymmenen aikana ja hulevesimaksun käyttöönotto. Linjaukset ohjaavat myös omaisuuden hallintaa ja omistajaohjausta, investointitasoa sekä verotusta.

- Kesäkuussa päätetyt sopeutustoimet vaikuttavat toivotulla tavalla ja kaupungin talous etenee kohti tasapainoa, vaikka muun muassa TE-uudistus tuo epävarmuutta. Suoraan asukkaisiin vaikuttavia säästökeinoja ei jo selvitettyjen lisäksi nyt etsitä. Koko konsernin tasolla on vielä muutamia avoimia muutoksia, jotka tulevat päätöksentekoon pian, Penttilä toteaa.

Kaupunginjohtajan esitys vuoden 2025 talousarviosta on 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Valtuuston sopeutuspäätösten myötä talousarvio sisältää lähes neljä miljoonaa euroa pysyviä rakenteellisia sopeutustoimia, jotka pannaan toimeen vuonna 2025. Lisäksi talousarvio sisältää noin neljä miljoonaa euroa kertaluontoisia toimenpiteitä, lähinnä omaisuuden myyntiä. Tänä vuonna toteutetut muutokset huomioiden sopeutustoimien kokonaismäärä vuoden 2025 talousarviossa on lähes 10 miljoonaa euroa.

Tuloveroon esitetään 0,2 prosentin korotusta

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 4. marraskuuta esittää kaupunginvaltuustolle 0,2 prosentin korotusta vuoden 2025 tuloveroprosenttiin. Korotuksen vaikutus on vuositasolla noin kolme miljoonaa euroa. Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä on otettu huomioon kaupunginhallituksen esitys. Joensuun kaupunki korotti tuloveroa viimeksi vuonna 2014.

- Tuloveron maltillisen noston myötä talouden tasapaino on mahdollista saavuttaa aiemmin. Näin pääsemme nopeammin varmistamaan kaupungin kasvun, joka on välttämätöntä myös palvelujen säilyttämisen kannalta. Ylimääräistä jaettavaa korotus ei tuo, ja kesällä päätetyistä sopeutuksista on pidettävä kiinni, Penttilä painottaa.

Talouden sopeutustyötä jatketaan myös tulevina vuosina. Taloussuunnitelmavuodet 2025–2027 jäävät esityksessä lievästi alijäämäisiksi. Sopeutustoimenpiteiden riittävyyttä arvioidaan ensi vuoden aikana.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkistettiin 6.11.2024. Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä 18.11. ja 2.12. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 9.12.2024. Kaupunginvaltuusto käsittelee konserniyhtiöihin liittyviä sopeutuskeinoja iltakoulussa maanantaina 11. marraskuuta.

Poimintoja vuoden 2025 talousarvioesityksestä


Verotulot ja valtionosuudet


Kaupungin verotuloprosentti vuodelle 2025 on 8,10 prosenttia (vuonna 2024 se on ollut 7,90 prosenttia). Kiinteistöverot säilyvät ennallaan. Verotulot kasvavat maltillisen veronkorotuksen sekä muiden muutosten myötä noin 8 miljoonaa euroa (4,8 %).

Valtionosuudet kasvavat 11 miljoonalla eurolla. Valtionosuuksien arvio vuodelle 2025 on 51 miljoonaa euroa. TE-palveluiden muutoksen vaikutus valtionosuuksien määrään on 14 miljoonaa euroa.

Verotuloja ja valtionosuuksia arvioidaan kertyvän kokonaisuutena 222 miljoonaa euroa, kun vuonna 2023 määrä on 203 miljoonaa euroa.

Menot
 

Kaupungin nettomenot vuodelle 2025 ovat 189 miljoonaa euroa. Nettomenot kasvavat noin 14 miljoonaa euroa erityisesti TE-palveluiden muutoksen myötä. Talousarvioon sisältyvät, vuonna 2025 toimeenpantavat sopeutustoimet alentavat nettomenojen tasoa noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Investoinnit 


Talousarvio ja -suunnitelmakauden investointitaso on hieman viime vuosia pienempi, mutta edelleen varsin korkea. Vuosina 2025–2027 investoidaan yhteensä 113 miljoonalla eurolla. Toimitilahankkeisiin kohdennetaan tästä yhteensä 37 miljoonaa euroa. Suurimmat hankkeet ovat Hammaslahden uusi alakoulu, kaupungintalon muutos museoksi, taidemuseon peruskorjaus sekä Mehtimäen alueen uusi huoltorakennus. Tulevien vuosien hankkeista vuoden 2025 aikana etenevät Noljakan uuden päiväkodin hankesuunnittelu ja Reijolan ja Niittylahden alueen kouluratkaisu sekä Reijolan uuden päiväkodin hankesuunnittelu.

Yhdyskuntatekniikan investointitaso säilyy vuoden 2024 tasolla. Talouden suhdannetilanteen myötä uudisrakentaminen on edelleen melko maltillista, mikä mahdollistaa vuoden 2025 aikana keskittymisen aiempaa enemmän peruskorjaukseen. Yhdyskuntatekniikan investointimenot ovat vuonna 2024 yhteensä 11 miljoonaa euroa, josta uudisrakentamista tukeviin investointeihin kohdennetaan 2,9 miljoonaa euroa ja peruskorjauksiin 7,5 miljoonaa. Satama- ja ulkoliikuntapaikkahankkeisiin kohdennetaan 1,2 miljoonaa euroa.

Vuonna 2025 selvitetään malli musiikki- ja kulttuuritalon toteutukseen. Tavoitteena on löytää kilpailutuksen avulla malli, jossa huomioidaan kaupungin omat käyttötarpeet sekä kaupungissa toimivien kulttuuritoimijoiden toiminta, mutta jossa kaupunki ei toimi tilan omistajana.

Lainat ja vastuut 


Talouden sopeutustoimien myötä kaupungin lainakannan kasvu hidastuu. Vuonna 2025 lainaa arvioidaan olevan runsas 270 miljoonaa euroa.  Ensi vuonna lainaa on asukasta kohden 3 478 euroa. Kiinteistöleasing- ja vuokravastuut huomioiden vastuiden määrä on ensi vuonna noin 5 200 euroa asukasta kohden. Korkomenojen määräksi on arvioitu kuusi miljoonaa euroa. Korkotason laskun myötä korkomenojen taso on pienempi kuin vuosi sitten arvioitiin.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen voi tutustua sivulla www.joensuu.fi/talousarvio