Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun seutukirjaston omatoimikyselyyn runsaasti vastauksia

Joensuun seutukirjaston omatoimikyselyyn runsaasti vastauksia

Joensuun seutukirjastossa eli Joensuun, Kontiolahden, Liperin, Outokummun ja Polvijärven kirjastoissa toteutettiin omatoimikirjastojen asiakaskysely 1.11.-31.12.2020.  

Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä 285. Vastauksia saatiin koko seutukirjaston alueelta, mutta suhteessa eniten niitä kertyi vilkkaimmista omatoimikirjastoista eli Enon, Nepenmäen, Pyhäselän ja Reijolan kirjastoista. Iso osa vastaajista oli omatoimikirjastojen käyttäjiä, mutta noin viidesosa ei ollut käyttänyt omatoimikirjastoa aiemmin.

Kyselyllä kartoitettiin omatoimikirjaston nykyistä käyttöä: kuinka usein omatoimikirjastoa käytetään, mihin aikaan niissä asioidaan, mitä palveluita omatoimiajalla käytetään. Erityisesti kiitosta sai mahdollisuus sovittaa kirjastokäynnit omien aikataulujen ja muiden menojen kanssa joustavammin. Palveluista suosituimmiksi osoittautuivat lainaaminen, palauttaminen, varausten nouto ja lehtien lukeminen, mutta kyselyn perusteella myös omatoimikirjastoa käytetään vapaa-ajanviettoon, etenkin lukemiseen.

Kyselystä kävi ilmi, että vastaajat ovat pääosin tyytyväisiä omatoimikirjastojen nykyisiin palveluihin. Lisäksi kyselyn kautta saatiin toiveita tulevista toiminnoista, joista ehdottomasti suosituin oli korona-aikana poistuneen viikonloppukäytön palauttaminen. Lisäksi vastauksista ilmeni tarve omien kokousten ja tapahtumien järjestämiseen omatoimiaikana. Tätä varten kirjastossa onkin valmisteilla oma sopimusmalli.

Kaikkiaan vastaajat olivat iloisia omatoimikirjastojen olemassaolosta ja pitivät omatoimimahdollisuutta tärkeänä perinteisen palveluaukiolon rinnalla.

Vastauksissa toivottiin omatoimikirjastojen lisäämistä Joensuun seutukirjaston alueella. Omatoimikirjastoja otetaan jatkossakin käyttöön mahdollisuuksien mukaan. Tällä hetkellä seutukirjaston toimipisteistä lähes puolet toimivat myös omatoimikirjastoina ja todennäköisesti omatoimikirjastot avautuvat Ylämyllyllä, Kontiolahdella ja Polvijärvellä kuluvan vuoden aikana.  

Myös muihin Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastoihin avataan uusia omatoimikirjastoja lähiaikoina. Omatoimikirjastojen uudet ovenavauslaitteet vaativat nelinumeroisen kirjastokorttiin liitetyn PIN-koodin. Omatoimiasiakkaiden onkin syytä vaihtaa PIN-koodinsa oikean pituiseksi jo hyvissä ajoin.

Jatkossa kirjasto aikoo vastata asiakkaiden toiveisiin myös panostamalla omatoimikirjastojen palveluiden lisätiedotukseen.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.