Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun maahanmuuttajapalvelut on nyt International House Joensuu

Joensuun maahanmuuttajapalvelut on nyt International House Joensuu

Joensuun kaupungin maahanmuuttajapalvelut on 30.5.2022 alkaen International House Joensuu. Kyse ei ole vain nimenmuutoksesta, vaan palveluita kehitetään vastaamaan työelämän tarpeita. Tavoitteena on tukea entistä paremmin ulkomailta Joensuuhun muuttavien asettumista uuteen kotikaupunkiin sekä edistää työperäistä maahanmuuttoa.

International House Joensuu kokoaa ulkomailta Joensuuhun muuttaville suunnatut palvelut yhteen ja kehittää eri toimijoiden välistä yhteistyötä kotoutumisen edistämiseksi. 

– Toimintaympäristön muutos on ollut nopeaa. Yhä suurempi osa ulkomailta muuttavista tulee kaupunkiin työn vuoksi ja toisaalta maakunta tarvitsee uusia työntekijöitä. Maahanmuuttajapalveluiden painopiste on ollut aiemmin pakolaistaustaisten palveluissa, mutta myös työn vuoksi tulevat tarvitsevat tukea viranomaisasioissa ja kotoutumisessa, kotouttamispäällikkö Eija Asikainen kertoo. 

Palveluja tuotetaan yhdessä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat muun muassa TE-toimisto, Kela, Business Joensuu ja eri oppilaitokset.

International House Joensuu tarjoaa neuvontaa ulkomailta Joensuuhun töihin tulevalle jo ennen muuttoa. Neuvonta voi olla yksilöohjausta ajanvarauksella, puhelimitse tai sähköpostitse. Neuvontaa tarjotaan oleskelulupa-, perheenyhdistämis- ja kansalaisuuskysymyksissä sekä arjen asioissa. Lisäksi palveluihin kuuluvat suomen kielen kurssit ja ryhmäinfot eri kielillä. Myös kiintiöpakolaisten vastaanottoon liittyvät asiat hoidetaan edelleen. 

– Haluamme olla kumppani myös työnantajille. Kauttamme saa apua rekrytointiin ja autamme ulkomaisen työntekijän asettautumisessa Joensuuhun. Kun uudesta kaupungista tulee koti ja arki rullaa, myös työnteko sujuu, Asikainen täydentää. 

Toistaiseksi International House Joensuulla ei ole oma erillistä palvelupistettä, vaan eri toimijoiden palvelut on koottu verkkosivuille osoitteeseen internationaljoensuu.fi. Sivut on julkaistu suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. 

– Toistaiseksi kukin toimijaa tarjoaa palveluja omilta toimipisteiltään käsin. Joensuun maahanmuuttajapalveluiden toimisto löytyy edelleen Malmikadulta, Asikainen kertoo.

Palvelukonseptia on kehitetty yhdessä Business Joensuun ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa Become Karelian -hankkeessa. Mallia toimintaan on otettu muutamissa muissa kaupungeissa jo toimivista International House konsepteista. 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.