Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunki tarjoaa humanitääristä apua Ukrainalle Suomen suurimpien kaupunkien kanssa

Joensuun kaupunki tarjoaa humanitääristä apua Ukrainalle Suomen suurimpien kaupunkien kanssa

Joensuun kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 28. helmikuuta antaa Ukrainalle humanitääristä apua yhteistyössä Suomen suurimpien kaupunkien kanssa. Kaupungit avustavat Ukrainan valtiota ja sen kansalaisia yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla.

Avustukset annetaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kautta.

Avustamisessa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu, Vantaa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Porvoo, Rovaniemi ja Joensuu. Kaupungit kannustavat myös muita Suomen kuntia vastaavaan yhteistyöhön ja avustamiseen.

– Sota Ukrainassa on aiheuttanut humanitaarisen hätätilan ja apu sodan keskellä oleville on nyt tärkeää. Kaupungit haluavat osoittaa tukensa ukrainalaisille tässä erittäin surullisessa ja järkyttävässä tilanteessa, edellä mainittujen kaupunkien pormestarit ja kaupunginjohtajat toteavat.

Joensuun kaupunki avustaa Ukrainan valtiota humanitäärisenä apuna 40 000 eurolla sodasta aiheutuvassa hätätilanteessa. Joensuussa on lukuisia eri maiden kansalaisia, joita Ukrainan sota koskettaa. Venäläisiä asuu Joensuussa 2 200 ja ukrainalaisia useita kymmeniä. Kaupunki korostaa, että kaikilla ihmisillä on yhtenevät oikeudet hyvään elämään ja palveluihin Joensuussa.

– Joensuun kaupungin osalta haluamme muistuttaa, että tämä tragedia koskettaa kaikkia kansallisuudesta riippumatta. Ukrainan sota lietsoo helposti erilaisia jännitteitä ihmisten välillä ja toivon, että meillä kaikilla on nyt viisautta katsoa pidemmälle. Vastakkainasettelulle ei ole sijaa, sillä meillä kaikilla on varmasti sama huoli niin lapsista, aikuisista, työssäkäyvistä ja ikäihmisistä. Jokaiselle on löydettävä apua käsitellä tätä kriisiä. Toivomme, että rauha saadaan mahdollisimman pian, kertoo Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen.

Ukrainan valtio on joutunut sotaan Venäjän hyökättyä maahan torstaina 24.2.2022 ja Ukraina on esittänyt kansainvälisen vetoomuksen maan ja sen kansalaisten kiireellisestä tukemisesta. Monet toimijat, mukaan lukien Suomen valtio, ovat jo tehneet tukipäätöksiä Ukrainan auttamiseksi. Myös Ukrainan suurlähetystö on lähestynyt eräitä Suomen kaupunkeja avunpyynnöllä Ukrainan valtioon ja sen väestöön kohdistuneiden sotilastoimien aiheuttamien vahinkojen ja menetysten lieventämiseksi.

Joensuun kaupunki nojaa toiminnassaan valtionjohdon linjauksiin, jonka mukaisesti Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Joensuun kaupunki on osallistunut Suomen suurimpien kaupunkien kanssa Ukrainan tukemiseen myös valaisemalla eri kohteita. Joensuun kaupungintalon torni valaistiin viikonloppuna Ukrainan lipun väreillä. Myös Joensuun Laulurinteellä käynnissä olevassa Valo Liikuttaa -tempauksessa ovat Ukrainan värit esillä koko toteutuksen ajan 26.2.–6.3.

Tarkemmin Suomen valtion linjauksista on tasavallan presidentin verkkosivuilla.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.