Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunginorkesterin uusi taiteellinen johto on julkaistu

Joensuun kaupunginorkesterin uusi taiteellinen johto on julkaistu

Uusina taiteellisina partnereina aloittavat Duo Tiksola: Minna Pensola ja Antti Tikkanen

Joensuun kaupunginorkesterin nykyisen taiteellisen johtajan ja ylikapellimestari Eero Lehtimäen kausi orkesterin parissa päättyy kevätkauden 2022 jälkeen. Lehtimäen seuraajana Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisessa johdossa työskentelynsä aloittaa Duo Tiksola, eli Minna Pensola ja Antti Tikkanen. Taiteelliset partnerit aloittavat työskentelynsä orkesterin parissa 1.8.2022. 

– Olemme uuden edessä, kun nykyisen taiteellisen trion kausi päättyy keväällä 2022. Tämä projekti on ollut ainutlaatuinen kapellimestari Eero Lehtimäen ja taiteellisten partnereiden Minna Pensolan ja Iiro Rantalan kanssa. Tämä toimintamalli on osoittautunut mukavaksi ja hedelmälliseksi, siksi orkesteri tuli sellaiseen tulokseen, että partnerit ovat tässä vaiheessa hyvä valinta, orkesterin Intendentti Marjo Vattulainen kertoo.

Orkesterin nykyinen taiteellinen johtaja, ylikapellimestari Eero Lehtimäki kertoi aiemmin syksyllä siirtyvänsä muihin tehtäviin kevätkauden 2022 jälkeen.

– Tässä on hyvä kohta esittää jo kiitoksia, vaikka konsertteja on yhä edessä. On ollut todella upea jakso Joensuussa ja on ollut hienoa työskennellä orkesterin kanssa osana kaupungin yhteisöä, orkesterin nykyinen taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Eero Lehtimäki kertoo. 

Lehtimäen mukaan Joensuun kaupunginorkesterista on tullut läheisempi yleisöä, vaikka pandemia on tehnyt omat haasteensa. Ihmiset ovat tulleet kaupungilla juttelemaan ja kiittelemään, taide on selvästi tavoittanut kaupunkilaiset. Lehtimäen ensimmäinen pesti taiteellisena johtajana yhdessä taiteellisten partnereiden Iiro Rantalan ja Minna Pensolan kanssa on luonut hienoa dialogia taiteellisen johdon ja orkesterin muusikoista muodostuvan ohjelmistotoimikunnan välillä. 

– Useat aivot toimivat paremmin kuin yhdet. Katsotaan menneen sijaan ihanaan tulevaan. Voin ennustaa, että orkesterin hieno kehitys tulee jatkumaan, Lehtimäki jatkaa.

Taiteelliset partnerit vetovastuussa

Jatkossa orkesterilla ei ole taiteellista johtajaa, vaan taiteelliset partnerit Minna Pensola ja Antti Tikkanen hoitavat laajemmin taiteellisten partnereiden tehtäviä ja he ottavat täyden vetovastuun orkesterin taiteellisista sisällöistä. Orkesteri tekee kartoitusta koko ajan tulevien taiteellisten johtajien etsinnän suhteen. Orkesteri tuli sellaiseen tulokseen, että partnerit ovat tässä vaiheessa hyvä ja sopiva valinta.

Orkesteri on demokraattinen elin ja orkesterin päätös on jatkaa ilman erillistä taiteellista johtajaa. Hajautetussa mallissa partnerit työskentelevät yhdessä orkesterin intendentin, sekä ohjelmistotoimikunnan kanssa.

– Tulemme partnereiksi yhteisöön, Minna Pensola sanoo. Pensola on toiminut Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisen partnerin roolissa vuodesta 2019 alkaen.

– Tämä tuntuu luontevalta, homma lähti supersykkeellä käyntiin, Eeron toimiessa päätöksenteon veturina. Joensuussa on yhteisöllinen fiilis ja olemme tavoittaneet paljon muun muassa opiskelijoita, Pensola kertoo. 

– Olen saanut ilokseni seurata vierestä intensiivistä keskustelua ja saanut osallistua omilla suoritteillani. Mitä jatkuvuuteen tulee, niin allekirjoitamme molemmat hyvin alkaneen tien. Orkesterin on oltava kaupungin oma orkesteri, sen tulee näkyä ja kuulua, sekä perusteltava paikkansa yhteisössä. Rikastutamme toimintaa näin meidän vinkkelistämme, Antti Tikkanen komppaa. 

Taiteellisten partnereiden työtehtävät näkyvät käytännössä siten, että toimikautensa aikana he osallistuvat tulevien kausien ohjelmistosuunnitteluun. Kausiohjelmassa tulee olemaan jatkossakin vierailevia kapellimestareita. Duo Tiksolan tavoitteena on jatkaa orkesterin hyvää kehityskaarta eteenpäin myös tulevaisuudessa.

Minna Pensola kertoo nauttivansa orkesterin vastaanottavasta energiasta ja taidosta.

– Uusi taiteellisten partnereiden malli on edelläkävijä alalla ja jatkamme orkesterina tässä kohtaa kohti tulevaa kautta. Kun olemme uuden äärellä, niin on mahdollista kyseenalaistaa toimintatapoja. Jotta pystymme tekemään työtämme, tutut rakenteet on muokattava monelta kohdalta: liikkumatilaa, vuorovaikutusta, inspiroivaa taiteellisten sisältöjen osalta. Näitä lähdemme kehittämään, Pensola kertoo.

– Kääritään hihat ja käydään hommiin, Tikkanen sanoo.

Julkistamistilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan orkesterin Youtube-kanavalla.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.