Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuulainen osaaminen näkyvästi mukana ilmastomusiikkivideolla

Joensuulainen osaaminen näkyvästi mukana ilmastomusiikkivideolla

Vuoden 2019 lopussa ENO-verkkokoulu oli mukana toteuttamassa mittavaa ilmastokonserttia Climate Aid Finlandia Helsingin Musiikkitalolla. Konsertin päätöskappaleena oli Johanna Almarkin sävellys Yes we all need hope. Nyt ENO-verkkokoulu on Joensuun kaupunginorkesterin, eturivin artistien, räppäävien Biolasten ja virtuaalikuoron kanssa toteuttanut yhteisöllisen ilmastomusiikkivideon.

Mukana videolla on eturivin nimistä mm. Jannika B, Irina, Wimme, Mikko von Hertzen, Eija, Taljanka, Paleface ja Joonas Saartamo sekä useita muita, kuten Linnan juhlista tutut Biolapset. Kappale edustaa sitä joukkovoimaa, mitä tarvitaan myös ilmastotekoihin: mukana on eri ikäisiä ja eri musiikkilajeja, jotka muodostavat yhdessä kokonaisuuden.

– On ollut mielettömän hienoa nähdä minkälaisiin tekoihin taiteilijat ovat tässä teoksessa valmiita yhteisön voimalla ilmaston puolesta, tuottaja Hanna Yli-Tepsa kertoo.

Iso joukko laulaa Joensuun kaupunginorkesterin tahdissa

Kun pyyntö tulla mukaan toteutukseen tuli Joensuun kaupunginorkesterille, oli vastaus heti myönteinen. Äänitys tehtiin Joensuussa kapellimestari Johanna Almarkin johtamana maaliskuun lopussa. Äänittäjänä Carelia-salissa toimi Jarmo Kähkönen. Videon toteuttajana toimii Mika Tertsunen.

– Olimme erittäin ilahtuneita Hanna Yli-Tepsan yhteydenotosta. Lähdimme riemumielin mukaan musisoimaan ja näin kantamaan kortemme kekoon ilmaston puolesta, kertoo Joensuun kaupunginorkesterin intendentti Marjo Vattulainen.

Videon julkistus on osa ENO:n kansainvälisen puunistutusviikon loppuhuipennusta.

– Ilmastotekoja voi tehdä myös pienemmissä yhteisöissä, esimerkiksi kouluissa. ENO istuttaa puita tänä vuonna Nepen ja Enon koulujen kanssa sekä Liperin koulun kanssa. Maailmanlaajuisesti puita istutetaan ENO puunistutusviikolla noin 60 maassa, mm. Keniassa Sri Lankassa, kertoo Kaija Saramäki

Kappaleen pääsanoma on saanut inspiraationsa Greta Thunbergin sanoista, että toivoa enemmän tarvitsemme tekoja. Musiikkivideon julkaisemisen yhteydessä haastetaan laulun sanoman mukaisesti eri tahoja jakamaan videota omien ilmastotekojensa kautta tunnisteella #naytatekosi. Tarkoituksena on, että toivon rinnalla leviää tieto teoista. Mukana on jo yli 40 tahoa, joiden joukossa on kouluja, järjestöjä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Mukana on tahoja myös eri maista. Kampanjan päähaastajina toimivat ENO-verkkokoulun lisäksi Myrskyvaroitus ja Ekosäätiö.

Joensuu on ilmastotoimiltaan aktiivinen kaupunki ja sen tavoitteena on vähentää päästöjä vuoden 2007 tasosta 60% vuoteen 2025 mennessä. Joensuun kaupungilla on useita satoja toimenpiteitä, joiden avulla hiilineutraaliustavoitteeseen päästään. Ilmasto-ohjelmassaan kaupunki on listannut keskeisimmät toimenpiteet, joita se on lähtenyt viemään eteenpäin yhdessä kumppaneiden kanssa.

– Jokainen ilmastoteko on tärkeä ja meidän kaikkien tekoja tarvitaan, jotta maailma muuttuu paremmaksi. Esimerkiksi ilman yhteistyökumppaneittemme sitoutumista ilmastotyöhön emme pääse tavoitteeseemme. Toivon, että musiikkivideo antaa meille kaikille inspiraatiota jatkaa tätä tärkeää työtä, toteaa Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen

Joensuusta mukana videolla on myös saamelaisartisti Wimme.

– Toivoa kannattee pittää yllä ja on mukava toimia yhessä, toteaa Wimme.

Joensuun kaupungin lisäksi viestiä tulevasta julkistuksesta ovat olleet viemässä mm . Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Karelia-ammattikorkeakoulu.

Katso video ENO-verkkokoulun YouTube-kanavalta

Näytä tekosi – Show your action

Näytä tekosi! Mitä ovat organisaatiosi konkreettiset ilmastoteot? Tule mukaan Näytä tekosi -kampanjaan, jolla teemme ilmastotekoja näkyväksi.

  • jaa postaus omassa verkostossasi ja haastaa muita organisaatioita mukaan
  • ilmoita organisaatiosi mukaan kampanjaan
  •  jaa Yes, we all need hope -musiikkivideo ja kerro oman organisaatiosi ilmastoteoista

Käytä #naytatekosi ja/tai #showyouractions tägejä postauksissa.

Lisätietoa ja ilmoittautumislinkki https://www.enoprogramme.org/show-your-actions/ 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.