Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu-päivänä liputetaan Ukrainan lipulla – maahanmuuttaneille omia tilaisuuksia

Joensuu-päivänä liputetaan Ukrainan lipulla – maahanmuuttaneille omia tilaisuuksia

Marraskuun 29. päivä juhlittavan Joensuu-päivän yhteydessä juhlitaan kaupungin syntymäpäivää myös maahanmuuttajien kanssa useissa eri tilaisuuksissa.

Luvassa kaupungin toiminnan esittelyä, tutustumismahdollisuuksia eri palveluihin, kulttuuria ja musiikkia, luentoja ja koripalloa.

Joensuu-päivän yhteydessä jaetaan myös ensimmäistä kertaa Jokaisen Joensuu -palkinto. Se myönnetään ihmiselle tai yhteisölle, joka on auttanut Suomeen ja Joensuuhun muuttaneita tuntemaan kaupungin kodikseen, toiminut ystävänä, naapurina, apuna ja tukena.

– Joensuu-päivän ohjelma on avointa ja maksutonta kaikille kulttuuritaustasta riippumatta, mutta halusimme ennen kaikkea tänä vuonna kutsua maahanmuuttajia mukaan viettämään Joensuun syntymäpäivää. Tänä maailmanaikana tarvitaan keskinäistä vuoropuhelua ja kohtaamisia, joten halusimme laajentaa Joensuu-päivän tarjontaa. Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia, ja niihin voi osallistua koko perheen voimin. Toivomme, että uudet ja vanhat joensuulaiset pääsisivät kohtaamaan ja juhlistamaan kaupungin merkkipäivää, taustoittaa Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen.

Joensuuhun muuttaneille oma tilaisuus Joensuu-päivänä

Joensuu-päivänä uusille Joensuuhun muuttaneille järjestetään kaupunginteatterin suurella näyttämöllä tilaisuus kello 10 alkaen. Tilaisuudessa on luvassa puheita, Joensuu-päivän palkinnon saajien esittelyä, musiikkia ja kaupungin palveluiden esittelyä.

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus osallistua opastetuille tutustumiskierroksille kaupunginteatterin ja kaupungintalon tiloihin, Taidemuseo Onniin ja Pohjois-Karjalan museo Hilmaan sekä International House Joensuun (entinen maahanmuuttajapalvelut) tiloihin. Kierroksia järjestetään suomeksi, englanniksi, venäjäksi, ukrainaksi ja arabiaksi ja rajallisen osallistujamäärän takia niille on ennakkoilmoittautuminen.  

Joensuu-päivänä uusille joensuulaisille on ohjelmassa mahdollisuus tutustua joensuulaiseen koripalloon ja sen taustoihin vierailemalla Kataja Basketin miesten edustusjoukkueen avoimissa harjoituksissa kello 16 alkaen. Harjoituksien päätteeksi Katajan toiminnanjohtaja Johannes Lasaroff ja koko Katajan valmennustiimistä Marko Tuononen ja Petri Velling taustoittavat Joensuun koripallohistoriaa ja kertovat koripallon harrastamisen mahdollisuuksista.

Carelicumin auditoriossa puolestaan järjestetään avoin yleisöluento kello 17 alkaen, jossa Olga Filipova luennoi englanniksi aiheesta Ukraine On the Road to Freedom. Myös Hilma-museoon ja Mukulakatuun on mahdollista tutustua iltaan saakka ja klo 18 alkaen ohjelmassa on puheita ja musiikkia sekä museon että Mukulakadun puolella.

Ukrainan lipulla liputetaan Vapaudenpuistossa ja eri pitäjissä 

Joensuu-päivänä liputetaan Vapaudenpuistossa ja eri pitäjissä Ukrainan lipulla. Joensuun oma lippu puolestaan liehuu kaupungintalon tornissa sekä Itä- ja Länsisilloilla.

– Joensuussa asuu useita maahanmuuttajia, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan sodan tai levottomuuksien takia. Haluamme Joensuun syntymäpäivänä osoittaa solidaarisuutta ukrainalaisille ja tuoda esille myös rauhan sanomaa kaikille taustasta riippumatta, Pyykkönen sanoo.

Joensuu-päivän ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.joensuu.fi/joensuu-paiva ja siellä uudet joensuulaiset voivat ilmoittautua esittelykierroksille.