Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu-päivänä jaettiin palkintoja kahdeksassa eri kategoriassa

Joensuu-päivänä jaettiin palkintoja kahdeksassa eri kategoriassa

Joensuu-päivänä 29. marraskuuta juhlitaan 175 vuotta täyttävää kaupunkia muun muassa kaikille avoimissa kahvitilaisuuksissa ja juhlaillalla Joensuu Areenassa. Jokavuotiseen tapaan Joensuu-päivänä myös palkitaan eri tavoin ansioituneita joensuulaisia.

Vuoden 2023 Joensuu-päivän palkintojen saajat

Joensuu-päivän yrittäjäpalkinto: Iivari Mononen Oy

Palkittavan päätti kaupunginhallitus. Palkinto on avain, kunniakirja ja kukat.

Iivari Mononen on nuorekas seitsenkymppinen perheyhtiö, jonka maailmanvalloitus alkoi Ilomantsista vuonna 1952. Tilivuonna 2023 konserniin kuuluvat Scanpole Oy, Prima Timber Oy ja Exsane Oy. Liiketoimintayhtiöt valmistavat kestäviä puupylväitä, aitatolppia ja kestopuutuotteita sekä rakentavat sähkö- ja televerkkoja. Yhtiön strategia pohjautuu kannattavaan kasvuun ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia etsitään vihreästä siirtymästä.

Konsernilla on vientiä yli kahteenkymmeneen maahan ja sen tuotteita on historian kuluessa viety yli seitsemäänkymmeneen maahan. Yhtiö on maakunnassa tunnettu vastuullisuudesta ja erityisesti urheilun tukemisesta ja liikunnallisen elämäntavan edistämisestä.

Liikevaihto oli vuonna 2022 noin 85 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli noin 210 henkilöä, kymmenellä paikkakunnalla, neljässä maassa.


Nuorisopalkinto: Kulttuuripaja Kuohu

Palkittavan päätti kasvatus- ja koulutuslautakunta. Palkinto on 1 500 euroa, kiertopalkinto, kunniakirja ja kukat.

Kulttuuripaja Kuohu tarjoaa ohjausta ja turvallisen paikan monelle joensuulaiselle nuorelle. Rennon ohjelman taustalla on ammattimainen tuki nuorille oman elämän hallinnan parantamiseen. Vertaisohjaajatoiminta mahdollistaa nuorten aktiivisen osallistumisen toiminnan kehittämiseen. Pitkäjänteinen kehittämistyö on tuonut tulosta ja Kuohu on vakiinnuttanut paikkaansa Joensuun palvelutarjonnassa.


Luotsi-palkinto (3 kpl): Suomen Muuttofirma Oy, Sub Food Joensuu Oy, N-Clean Joensuu

Palkittavat päätti Luotsi Joensuu. Palkinto on kirves, kunniakirja ja kukat.

Luotsin työllistämispalkinnot myönnetään tänä vuonna rohkeasti nuoria työllistäneille yrityksille. Valinta kohdistui nuoriin, koska 18–24-vuotiaiden työttömyys lisääntyi Suomessa vuoden 2019 jälkeen merkittävästi. Lisäksi korona ja yleinen epävarmuus tulevaisuudesta ovat tuoneet nuorille lisähaasteita henkiseen jaksamiseen.

Työ, myös osa-aikainen työ, tuo parhaimmillaan nuoren elämään paitsi taloudellista, myös henkistä helpotusta sekä uusia sosiaalisia suhteita. Luotsi Joensuu ja Ohjaamo pyrkivät löytämään nuorille työpaikkoja, joissa osataan kannustaa ja ohjata nuoria työelämän pelisääntöjen noudattamiseen selkeällä perehdytyksellä huomioiden ikä, kokemuksen puute ja myös yksilökohtaiset tarpeet.

Suomen Muuttofirma Oy
Yritys on kunnostautunut monen nuoren ensimmäisenä työpaikkana. Se on sopinut monelle myös välivuoden työpaikaksi ennen siirtymistä opintoihin tai armeijan alkamista. Suomen Muuttofirma on joensuulainen perheyritys, joka toimii jo toisessa polvessa ja on avannut kasvaessaan toimipisteitä myös muualle Suomeen. Yrityksen punavalkeat autot ovat tuttu näky monelle.

Sub Food Joensuu Oy
Yritys on toiminut monen nuoren ensimmäisenä työpaikkana. Vaikka ravintolatyötä pidetään usein helppona matalan kynnyksen työnä, tosiasiassa nopean syömisen ja take away -toimintaan erikoistuvan ravintolan työtehtävät ovat yksi alan haastavimmista. Yritys on tarjonnut 15 vuoden aikana sadoille nuorille ensikosketuksen työhön. Heitä on perehdytetty työelämän pelisääntöihin ja ohjattu kohti omia urapolkuja – tai tarjottu etenemismahdollisuuksia uralle ketjun sisällä. Erityistä taitoa on myös osata yhdistää nuoret vahvoiksi tiimeiksi, jotka saavuttavat asetetut tavoitteet yhdessä ja luovat jokaiseen työpäivään me-hengen, jonka ansiosta töihin on kiva mennä.

N-Clean Joensuu
Yritys on tarjonnut monelle kansainväliselle opiskelijalle ja maahanmuuttajalle ensimmäisen työpaikan Suomessa. Tämä on vaatinut N-Cleanilta erityistä panostusta rekrytointiin ja perehdyttämiseen, yli kieli- ja kulttuurikynnysten. Siivousalan työt ovat usein osa-aikaisia ja näitä erityisesti opiskelijat etsivät. Työ on tärkeä osa kotoutumista Joensuuhun ja suomalaiseen yhteiskuntaan.


Arjen sankarit -palkinto (2 kpl): Helena Leppänen, Sirkka Kinnunen

Palkittavat päätti osallisuus- ja vetovoimalautakunnan nimeämä valitsijaraati. Joensuulaisilta pyydettiin ehdotuksia palkinnon saajaksi (alla olevat perustelut noista ehdotuksista). Palkinto on 500 euroa, kunniakirja ja kukat.

Joensuussa asuu paljon arjen sankareita, ihmisiä, jotka antavat aikaansa toisten auttamiseen ja mitä monimaisempaan vapaaehtoistyöhön. Kaksi heistä palkitaan Joensuu-päivänä Arjen sankarit -palkinnoilla.

Helena Leppänen
Leppänen on tehnyt vuosikausien ajan konkreettista vapaaehtoistyötä haavoittuvassa asemassa olevien auttamiseksi. Hän tarttuu toimeen, kun hätä on suuri, jo vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana ja myös nyt Ukrainan pakolaisten aikana. Leppäselle on kertynyt vuosikymmenten aikana laajat verkostot, joihin hän rohkeasti ottaa yhteyttä, kun on tarvetta laittaa maahanmuuttajien koteja asuttavaksi. Ihmisenä Helena Leppänen on empaattinen, iloinen, kannustava, auttavainen. Hän tekee vapaaehtoistyötä konkreettisesti ja suurella sydämellä.

Sirkka Kinnunen
Vaikka eläkeikä lähestyy, Sirkka Kinnusen tahti muiden auttamiseen vaan kiihtyy. Hänellä on aina aikaa kuunnella, tukea ja auttaa muita. Hänen puoleensa kääntyvät niin lapset, aikuiset kuin vanhukset. Kinnunen levittää ympärilleen iloa ja välittämisen tunnetta. Hän rientää apuun ennen kuin apua ehtii pyytää. Hän haluaa kaikille hyvää ja tekee kaikkensa auttaakseen, onpa kyseessä sitten perunamaan perustaminen, polttopuiden teko tai koko pitäjän hirvipeijaisten järjestäminen. Kinnunen huolehtii, että he, joilla ei ole mahdollisuutta päästä itse keräämään luonnon antimia, saavat kuitenkin niistä nauttia – yhdelle jos toisellekin on oven taakse ilmestynyt sankollinen puhdistettuja marjoa tai sieniä, jopa kalaa. Kaikesta uurastuksesta kiitokseksi Sirkka ottaa vain hymyn.


Jokaisen Joensuu -palkinto, Joensuu for All Award (2 kpl): Mohammed Altayawe, Karl Hancock

Palkittavat päätti Joensuun kaupungin ja Business Joensuun yhteinen työryhmä. Joensuulaisilta pyydettiin ehdotuksia palkinnon saajaksi. Palkinto on 500 euroa, kunniakirja ja kukat.

Jokaisen Joensuu -palkinto myönnetään henkilölle tai toimijalle, joka on auttanut Suomeen ja Joensuuhun muuttaneita tuntemaan kaupungin kodikseen. Palkittu on toiminut ystävänä, naapurina, apuna ja tukena. Palkittu on auttanut aloittamaan elämän uudessa kotikaupungissa ja tehnyt ystävällisyydellään Joensuusta paremman paikan kaikille. Palkitun ansiosta Joensuussa on helppo hengittää.

Mohammed Altayawe
Altayawe saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015 Turkin kautta, lähtömaana Irak. Hän kouluttautunut täällä uuteen ammattiin ja työllistynyt ohjaajaksi kieli- ja kulttuuriryhmien opetukseen. Hän on toiminut aktiivisesti oman työnsä lisäksi maahanmuuttaneiden nuorten ja perheiden kotoutumisen tukemisessa. Sydämellään hänellä ovat erityisesti maahanmuuttajanuoret ja -isät.

Altayawe toimii Joensuussa viikoittain satojen maahanmuuttajien parissa erilaisissa harrastuksissa, koulussa ja kieli- ja kulttuuriopetuksen monikulttuurisuustoiminnoissa, joissa hänen aktiivinen panoksensa on kullan arvoista. Altayawe ohjaa ihmisiä aktiivisesti teatterin, jalkapallon, IT-tuen ja eri harrastusten pariin sekä avustaa arjen askareissa.

Mohammed Altayawe on kertonut omaa kotoutumistarinaansa teatteriesityksissä, antirasistisissa työpajoissa ja videotarinoiden muodossa joensuulaisille ja suomalaisille ja haluaa omalta osaltaan vaikuttaa kaikkien uusien joensuulaisten osallisuuden parantamiseen ja yhteisöllisyyden ilon löytämiseen. Hänen iloinen hymynsä toivottaa jokaisen uuden ja vanhan joensuulaisen tervetulleeksi monikulttuurisuudessa rikastuvaan Joensuuhun.

Karl Hancock
Hancock on Manchesterista kotoisin oleva rajatutkimuksen maisteri, valmistunut Itä-Suomen yliopistosta. Hän on aloittanut sosiologian alan väitöskirjan teon Jyväskylän yliopistossa, liikuntatieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Jalkapallo maahanmuuttajien kotoutumisvälineenä”. Hancock toimii aktiivisesti järjestöissä ja on tällä hetkellä Monikulttuurisuusyhdistys JoMonin puheenjohtaja. Jalkapallo ja ihmisten väliset hyvät suhteet ovat lähellä Hancockin sydäntä: moni maahan muuttanut on oppinut tuntemaan hänet JoMonin jalkapallotoiminnan myötä, jota hän ohjaa ja koordinoi: jalkapallotoiminnassa on tänä vuonna yli 160 osallistujaa 33 eri kansallisuudesta. Hancock tekee aktiivisesti myös rasisminvastaista ja yhdenvertaisuutta edistävää työtä Pohjois-Karjalan alueella, koordinoi mm. vuosittaista Meille Saa Tulla -jalkapalloturnausta.

Hancock on toiminnallaan edistänyt ihmisten kotiutumista ja kotoutumista niin Suomeen kuin Joensuun alueelle, myös esimerkiksi kiintiöpakolaiset ovat päässeet heti kiinni harrastukseen ja yhteisölliseen toimintaan jalkapallon avulla. Jokainen kaupunki tarvitsisi oman Karlin.


Joensuu-palkinto (2 kpl): Kaisa Mäkäräinen ja Kari Kola

Palkittavat päätti kaupunginhallitus. Palkinto on 2 500 euroa, kunniakirja ja kukat.

Joensuu-palkinto annetaan ansiokkaasta toiminnasta kaupungin tunnetuksi tekemisessä kansallisella tai kansainvälisellä tasolla tai muusta toiminnasta kaupungin hyväksi. Palkintoa ei jaeta joka vuosi, viimeksi se jaettiin vuonna 2018.

 

Menestyneiden joensuulaisurheilijoiden palkinto: palkitaan urheilijoita 6, valmentajia 1

Palkittavat päätti kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Palkitsemisen kriteerit ja taulukko palkitsemissummista on osoitteessa joensuu.fi/menestyneiden-palkitseminen.

Joensuun kaupunki palkitsee vuosittain menestyneitä joensuulaisia tai joensuulaista urheiluseuraa edustavia urheilijoita ja valmentajia. Palkitsemisessa huomioidaan kansainvälisissä arvokilpailuissa menestyminen yleisessä ja nuorten sarjoissa. Menestyneinä urheilijoina palkitaan tänä vuonna kuusi urheilijaa ja yksi valmentaja.

Miika Kirmula, suunnistus, Kalevan Rasti: MM-hopea viestissä
Santeri Kirjavainen, suunnistus, Kalevan Rasti: MM-pronssi nuorten viestissä
Maria Karjalainen, varustepenkkipunnerrus, Joensuun Punttipojat: MM-pronssi

Tomas Käyhkö, keilaus: EM-pronssi joukkuekilpailussa
Luukas Väänänen, keilaus: EM-kulta nuorten joukkuekilpailussa
Saara Yli-Hietanen, pyöräsuunnistus: EM-hopea

Olavi Parjanen, keihäsvalmentaja, Joensuun Kataja
Parjanen valmentaa parayleisurheilun MM-kisoissa pronssia saavuttanutta kuopiolaista keihäänheittäjä Marjaana Heikkistä.


Joensuun kulttuuripalkinto (1 kpl ja 3 kunniamainintaa): Janne Mertanen

Palkittavat päätti kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Joensuulaisilta pyydettiin ehdotuksia palkinnon saajaksi. Palkinto on 3 000 euroa, kunniakirja ja kukat.

Joensuun kulttuuripalkinnon myöntämisen perustana on aktiivinen toiminta jollakin taiteen alalla, saavutettu erinomainen taso tai taiteellisella toiminnalla kaupungille tuotettu valtakunnallinen julkisuus.

Janne Mertanen
Janne Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja. Musiikkijuhlat juhlii tänä vuonna 10-vuotistaivalta ja on tärkeä osa kaupungin kulttuuritarjontaa. Mertanen on uransa aikana tehnyt runsaasti ja pyyteettömästi työtä monien tapahtumien mahdollistamiseksi. Joensuu on Mertaselle tärkeä ja osaltaan hänenkin ansiostaan Joensuussa on ollut mahdollisuus nauttia laadukkaista tuotannoista. Työtä Mertanen tekee suurella intohimolla ja sydämellä – innostaen ja kannustaen. Hän toimii Joensuussa myös monien eri tahojen ja produktioiden kumppanina.

Mertanen on paitsi valtakunnallisesti myös maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu pianotaiteilija, erityisesti Chopin runollista tuotantoa hän tulkitsee taitavasti. Mertanen on opiskellut Joensuun konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa ja Imolassa Italiassa. Hänen meriittejään ovat mm. voitot kansainvälisessä Chopin-kilpailussa Darmstadtissa vuonna 1992 ja Nyborgin pohjoismaisessa pianokilpailussa Tanskassa 1992. Hän on esiintynyt useimpien suomalaisten orkestereiden solistina, ja hänellä on ollut kiinnityksiä useissa pohjoismaisissa orkestereissa solistina. Soolokonsertteja on ollut lukuisia ja Mertanen on ollut orkestereiden solistina ympäri maailmaa niin Euroopassa ja Amerikoissa kuin Aasiassa ja Australiassa.

Janne Mertanen on vuosikymmenten aikana maailmalla matkatessaan vienyt Pohjois-Karjalaa ja Joensuuta maailman kartalle ja on ylpeä juuristaan.  Maailma ei ole häntä vieroittanut: Mertasten perheen kotipesä on Joensuussa. Jannea voisi tituleerata Joensuun kulttuurilähettilääksi.


Kunniamaininnat (3 kpl): Ohvanan kulttuuritalo, Popkatuyhdistys ry ja Ilja Teppo

Popkatu-yhdistys ry: Vapaaehtoisvoimin toteutettu pitkäjänteinen kulttuurityö vuodesta 2001 lähtien on luonut Joensuuhun vetovoimaisen tapahtuman, joka on erinomaisesti saavutettava laajalle yleisölle.

Ohvanan kulttuuritalo: Kulttuurityö yhteisöllisestä ajatuksesta on kasvanut merkittäväksi pyhäselkäläiseksi kulttuuriteoksi kohti laajemman yleisön tietoisuutta.

Ilja Teppo: Monipuolinen viihdetaiteilija, joka luo esityksillään kulttuuriympäristöt, missä viihdytään ja voimaannutaan.

Palkinto on kunniakirja ja kukat.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.