Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueeseensa kuuluvien Joensuun ja Lieksan kaupunkien sekä Kontiolahden kunnan alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 29.11.-6.12.2020.
Aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti Joensuun kaupunginorkesterin Maestrojen maestro -konserttiin torstaina 3.12.2020 kello 19 ei oteta ollenkaan yleisöä. Konsertti kuitenkin striimataan ilmaiseksi kaikille. Konsertin johtaa kapellimestarilegenda Jorma Panula. Solistina konsertissa on sopraano Sanna Heikkinen.
- Emme voi ottaa yleisöä Carelia-saliin terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä syistä. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät tilanteen. On ensiarvoisen tärkeää pitää toisistamme huolta. Noudatamme ohjeistuksia emmekä ota mitään riskejä koronan takia ja omasta puolestamme huolehdimme, että orkesterin työntekijät ja yleisö ovat turvassa, toteaa Joensuun kaupunginorkesterin intendentti Marjo Vattulainen.
Mikäli asiakas on ostanut lipun 3.12. Maestrojen maestro -konserttiin, lipun voi palauttaa Carelicumin asiakaspalveluun.
- Haluamme tuoda lohtua ja iloa ihmisille – hyvinvointipalvelua sanan varsinaisessa merkityksessä ja sen vuoksi striimaamme konsertin kaikille ilmaiseksi, Vattulainen jatkaa.
Linkki ilmaisstriimaukseen julkaistaan Joensuun kaupungin ja Joensuun kaupunginorkesterin nettisivuilla.
Ohjelmassa suomalaisia säveltäjiä
Suurinta osaa Joensuussakin nähdyistä kapellimestareista opettanut Jorma Panula saapuu johtamaan orkesteriamme itsenäisyyspäivän kynnyksellä - suomalaisella ohjelmistolla tietenkin. Opettaminen on yhä akateemikolle tärkeätä, ja mukanaan Joensuuhun hän tuo myös oppilaitaan Panula-akatemiasta. Joensuun kaupunginorkesteria oppilaista pääsevät johtamaan Markus Luomala, Lauri Haapanen, Ross Collins ja Henriikka Teerikangas.
Konsertin ohjelmistossa kuullaan suomalaisia säveltäjiä: Nils-Erik Fougstedt, Toivo Kuula, Jean Sibelius, Heino Kaski, Oskar Merikanto ja Erkki Melartin.
Nils-Eric Fougstedt oli monilahjakkuus; orkesterinjohtaja, ylikapellimestari, säveltäjä, sovittaja, kuoronjohtaja, opettaja… Hänen tunnetuin sävellyksensä lienee Munkkiniemen kreivi -elokuvassa kuultu Romanssi, mutta konsertissa hänen sävellyksistään kuullaan Juhlasoitto.
Toivo Kuulan vuosina 1904–1918 syntyneestä sävellystuotannosta valtaosa (24 kpl) on vokaalimusiikkia. Konsertissa Kuulan tuotannosta kuullaan Suutelo ja Sinikan laulu.
Jean Sibeliuksen sävellyksistä konsertissa kuullaan Satu ja Sinfonia nro 7. Satu kuuluu Sibeliuksen kansallisromanttiseen kauteen, ja hän sävelsi sitä Lieksassa runonkeruumatkojensa lomassa. Jean Sibeliuksen seitsemäs sinfonia jäi hänen viimeiseksi sinfoniakseen.
Lieksalaissyntyinen Heino Kaski oli kansallisromanttisen tyylin säveltäjä, joka tunnetaan erityisesti pianokappaleistaan ja yksinlauluistaan. Kaski ei pyrkinyt moderniin ilmaisuun musiikissaan, vaan säilyi kansallisromanttisena melodikkona läpi elämänsä. Konsertissa kuultava Preludi vuodelta 1912 on alun perin pianokappale, josta on tehty myös orkesterisovitus.
Oskar Merikanto kuuluu 1900-luvun taitteen rakastetuimpiin suomalaisiin säveltäjiin. Musiikin moniottelija toimi niin urkurina, pianosäestäjänä, musiikkipedagogina kuin aktiivisena suomalaisen musiikkielämän vaikuttajana. Nykyisin Merikanto tunnetaan säveltäjänä parhaiten yksinlauluistaan.
Luovutetun Karjalan puolella syntynyt Erkki Melartin oli tuottelias säveltäjä, sävellyksen opettaja ja Helsingin musiikkiopiston johtaja. Kun säveltäminen terveydellisistä syistä suorastaan kiellettiin Melartinilta, hän sävelsi salaa. Melartin sävelsi uransa aikana yli 300 laulua. Konsertissa kuultava Mademoiselle Rococo vuodelta 1929 on sävelletty suomenruotsalaisen runoilijan Mikael Lybeckin tekstiin.