Yölaulajia ja -huutajia

Aivan Joensuun keskustan tuntumassa voidaan kuulla yölaulajia. Yölaulajat ovat pitkän matkan muuttajia, joiden kotipaikkauskollisuus ei ole suurta. Etenkin levinneisyysalueensa reuna-alueilla samalla paikalla tavattava lintu on eri vuosina usein eri yksilö. Levinneisyysalueen reunamilla nuorten edellisvuotisten koiraiden osuus populaatiossa on usein suuri ja nuoret koiraat ovat useimmilla lintulajeilla vähiten paikkauskollisia. Reunapopulaatioille on myös tyypillistä suuret vuosien väliset kannanvaihtelut, joihin vaikuttaa mm. kevätmuuttokauden aikainen säätila. Nämä tekijät vaikuttavat useiden lajien esiintymiseen Joensuun seudulla.

Yölaulajat

Joensuun alueella tavattavista yölaulajista mm. satakieli, pensas - ja viitasirkkalintu, sekä viita- ja luhtakerttunen suosivat kasvillisuudeltaan monipuolisia ja reheviä metsänreuna-, niitty- ja pensastokohteita. Esimerkiksi Pyhäselän Reijolassa Mulon pelloilla on kuultu useita laulavia viitakerttusia ja satakieliä. Viitakerttusia on havaittu joinakin vuosina aivan Joensuun keskustan tuntumassa: Mehtimäen urheilukentän reunapensaista ja Torikadun ortodoksikappelin pihassa. Joensuun kaupunkialueella esimerkiksi Pielisjokivartta seurailevaa ulkoilutietä kävellessä on voinut kuulla puolentoista kilometrin etäisyydellä kaupungin torilta alkukesän öinä ja aamuina mm. satakielen, viitakerttusia ja kuhankeittäjän.

Uhanalaisimpiin peltolintuihimme kuuluvan viiriäisen voi satunnaisesti kuulla huutelevan peltoaukeilla, havaintoja on tehty mm. Noljakasta Koivuvaaran laitumelta. Laji on kärsinyt etenkin torjunta-aineiden käytöstä ja luomuviljelyn vähäisyydestä. Rastas- ja rytikerttunen ovat rehevien rantaluhtien vankimpien ruovikkokasvustojen indikaattorilajeja. Rytikerttusta on tavattu hyvin harvakseltaan Haapalahdessa Haapajoen suun ruovikossa. Rastaskerttunen on elinympäristönvalinnassa hyvin vaatelias ja pesimäpaikaksi kelpaavat vain vankat ja korkeat, vähintään kahteen ja puoleen metriin veden pinnan ylle nousevat ruovikot, usein avovesilampareiden reunoilla. Laji on tavattu mm. Pyhäselässä Leminlahdella.

Yöhuutajat

Yöhuutajista kaulushaikara on rauhallisten ruovikkolahdelmien tyyppilaji ja rantakanat (luhtahuitti, sekä luhta- ja liejukana) kasvillisuudeltaan monimuotoisten rantaluhtien lintuja. Joensuun keskustaa lähin jokseenkin jokavuotinen kaulushaikarareviiri on vakiintunut syväsataman viereen Ukonlahdelle, kahden kilometrin etäisyydelle Joensuun torilta. Joensuun kaupunkialueen tuntumassa aiempien vuosien perinteisiä luhtahuittipaikkoja ovat olleet Leveälahden ja Karsikon joenrantaluhdat sekä Höytiäisen kanavan suisto. Ruisrääkkä suosii kasvillisuudeltaan monipuolisia pelto- ja niittymaita. Laji voidaan tavata mm. Pyhäselän Reijolassa.

Joensuun yölaulaja- ja metsäindikaattoriselvitys 2010

Sivu arviointi ja palaute