Kuha

Kuha (Sander lucioperca, syn. Stizostedion lucioperca) on arvostetuimpia ja arvokkaimpia Suomessa esiintyviä kaloja. Se on ahvenkalojen lahkoon kuuluva euraasialainen makeiden ja murtovesien petokala ja ahventen heimoin kookkain laji.

Ominaispiirteet

Kuha muistuttaakin pitkänomaista ahventa. Sillä on suuri terävähampainen suu ja kaksi selkäevää, joista etummainen on täynnä teräviä piikkejä samaan tapaan kuin ahvenella. Kuhan selkä on harmaanvihertävä. Sinertäviä, hopeanharmahtavia tai kultaan vivahtavia kylkiä koristaa kymmenkunta poikkijuovaa. Kuhan pituus on yleensä 30–60 cm ja paino 0,4–2,5 kg. Suotuisissa olosuhteissa kuha saattaa kasvaa yli viisikiloiseksi, ja yli kymmenkiloisiakin kuhia on saatu.

Kuha suosii sameavetisiä, suuria järviä. Ulappavesien runsaina parvina esiintyvää kuhalle mieluista saaliskalaa, mieluimmin kuoretta, pitää myös olla hyvässä kuhavedessä.

Pyhäselän kuhakanta

Pyhäselässä on voimakas kuhakanta, jota on voimistettu poikasistutusten avulla. Myös muualla Itä-Suomessa kuhakannat ovat olleet ehkä paremmat kuin koskaan ennen. Lämpimät kesät ovat saaneet runsaita kuhakantoja aikaan jopa sellaisiin järviin, joihin ei kuhan koskaan uskottu kotiutuvan. Tosin kuhan runsastumisen seurauksena monien järvien ahvenkannat ovat heikentyneet, mutta eivät kuitenkaan hälyttävästi.

Vaikka tällä hetkellä kuhan ja muiden kevätkutuisten kalojen (ahven, kuha, hauki, särki, lahna) kalastus on kestävällä pohjalla, kannat saattaisivat vaarantua tilanteessa, jossa sääolosuhteet johtaisivat heikkoon lisääntymistulokseen useana peräkkäisenä vuotena, kalastuspaine pysyisi ennallaan ja kuhakannan alamitta olisi pieni, esim. kalastusasetuksen mukainen 37 cm.