Kehitetään kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä - Toimenpiteet
Sisältöjulkaisija
Kehitetään kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä
Jalankulkuun ja pyöräilyyn käytettävien väylien ja alueiden kunnossapitoa, turvallisuutta ja houkuttelevuutta parannetaan Joensuun pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelman ja esteettömyysselvitysten mukaisesti.
Vuonna 2017 julkaistiin Joensuun kaupungin pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelma 2030. Kehittämissuunnitelman tavoitteena on edistää pyöräilyn ja jalankulun olosuhteita maankäytön suunnittelusta sen toteutukseen. Lisäksi kehittämissuunnitelman päämääränä on lisätä jalankulun ja pyöräilyn matkamääriä alueella. Suunnitelman tilasi Joensuun kaupungin kaupunkirakenneyksikkö, ja sen laati Ramboll Finland Oy.
Kehittämissuunnitelmassa tuodaan esiin muun muassa pyöräilyn pää- ja aluereitit ja niiden väylätyypit, pyöräilyn risteämisratkaisut, pyöräilyreittien kunnossapitoperiaatteet sekä jalankulun ja pyöräilyn kehittämistoimenpiteet ja niiden oletetut vaikutukset. Kehittämissuunnitelmassa on asetettu tavoitteeksi, että vuoteen 2025 mennessä Joensuun sisäisillä matkoilla jalan ja pyörällä tehtyjen matkojen kulkutapaosuus kasvaa nykyisestä 45 %:sta 50 %:iin.
Kantakaupungin pyöräilyn kehittämistoimenpiteet on jaoteltu kolmeen eri luokkaan kiireellisyytensä perusteella. Jaottelun perustana on yhtenäisen korkeatasoisen pääpyöräverkon muodostuminen sekä toimenpiteiden vaikuttavuus. Kehitettäviin kohteisiin kuuluu pyöräkatuja, kaksisuuntaisia pyöräteitä, joiden rinnalla on jalkakäytävä, sekä yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä. Pyöräilyväyliin kohdistuvat toimenpiteet ovat siten myös jalankulkuympäristön toimenpiteitä erityisesti niissä paikoissa, joissa pyöräily erotetaan jalankulusta.
Väyläinfrastruktuurin kehittämistyöt ovat käynnissä ja monia kohteita on jo saatu valmiiksi. Esimerkiksi Siltakadun muutostyöt välillä Kanavasilta-Kalevankatu on saatu valmiiksi ja rantaraitille on rakennettu pyörätietä Sirkkalan sillan pohjoispuolelta (Ranta-)Mutalan alikulkuun saakka.
Vuoden 2020 alussa julkaistiin myös Joensuun kestävän liikkumisen ja JOJO-liikenteen kehittämisohjelma 2025. Työssä arvioitiin yhteismitallisesti erilaisten kestävien liikkumismuotojen toimenpiteiden tehokkuutta lisätä kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä tehtävien matkojen määrää sekä vähentää henkilöautoliikenteen matkoja. Korkeatasoisten pyöräliikenteen väylien rakentamisen jatkaminen kattavaksi ja yhtenäiseksi verkoksi huolehtien samalla siitä, että alempiasteisten jalankulku- ja pyöräliikenteen väylien kunnossapito on myös korkealuokkaista, on kehittämisohjelmassa tunnistettu keskeiseksi keinoksi kestävämmän liikkumisen edistämiseksi. Pyöräliikenteen toimenpiteet on ohjelmassa arvioitu kaikista tarkastelluista toimenpiteistä kustannustehokkaimmiksi.