Viestinnän käsikirja, visuaalinen identiteetti, värit-sivun otsikko

Värit

Viestinnän käsikirja, visuaalinen identiteetti, värit

Joensuun värimaailma perustuu voimakkaasti joen siniseen väriin. Se on tunnistettava päävärimme. Jotta voimme viestiä monipuolisesti, on sinisen lisäksi pääväreinä kolme muuta raikasta ja voimakasta väriä, jotka on nimetty joensuulaisten osallistamiskyselyn pohjalta. Näytetään kaikille, että Joensuulla on myös värikäs puoli niin visuaalisesti kuin sanallisestikin. 

Nykyään digitaalinen viestintä (mobiili, tietokone, televisiot, näytöt) on pääosassa verrattuna painettuun. Näin ollen Joensuun väritkin on määritelty näkymään ensisijaisesti ruudulla, RGB-väriarvoilla.

 

Digitaaliset värit (RGB)

Joensuun ensisijainen pääväri on raikkaan sininen. Lisäksi pääväreinä on myös pinkki, vihreä ja oranssi. Päävärejä käytetään lähtökohtaisesti yksi kerrallaan. Pääväreille on valittu avuksi vaaleat värit, joita käytetään päävärien yhteydessä esim. pinnoissa. Tummia värejä käytetään vain pienessä roolissa, esim. lyhyissä teksteissä ja tarvittavan kontrastin saavuttamiseksi. Vaaleita värejä käytetään esim. erilaisissa pinnoissa. Vaaleita värejä voidaan myös vaalentaa jotta esim. teksti erottuu sen päältä tarpeeksi hyvin. Tekstin värinä musta on valkealla pohjalla kaikista selkein. Sinisen ja muiden värien kanssa käytetään valkeaa väriä, se korostaa värejä ja antaa raikkautta ilmeeseen.

HUOM! Väriarvot ovat vain suunnittelun lähtökohtia. Aina pitää ottaa huomioon paikka/media ja sen vaatimukset. Valo, koko ja mahdolliset muut elementit vaikuttavat myös värien toistuvuuteen. Muista saavutettavuus.

 

Painetut värit (CMYK)

Joensuun painetut värit mukailevat mahdollisuuksien mukaan digitaalisia värejä. Täysin samalle tasolle ruudun kanssa ei kuitenkaan päästä. Valmiiksi painetuilla tarroilla (esim. Avery-sarja) ja kiiltävälle materiaalille digipainossa painettuna päästään lähelle digitaalisia värejä, kauimmaksi jäädään mm. sanomalehtituotannossa ja huokoiselle paperille painettaessa. *Sanomalehdelle on määritelty hiukan vaaleammat cmyk-arvot paremman toistuvuuden takia. Maaleissa yleisesti käytettyt RAL-väriarvot ovat myös yleisesti ottaen paljon hillitympiä kuin ruudulla toistuvat värit. 

HUOM! Väriarvot ovat vain suunnittelun lähtökohtia. Aina pitää ottaa huomioon paikka/media ja sen vaatimukset. Valo, käytettävän pinnan koko ja mahdolliset muut elementit vaikuttavat myös värien toistuvuuteen. Kokeile aina pienemmälle alalle värin käyttöä.

 

Värien käyttö

Joensuun päävärejä käytetään yksi kerrallaan. Valkoisen värin vieressä muut värit näyttävät puhtaammilta/raikkaammilta.

  1. Saavutettavimmat päävärit pinnoissa ovat sininen ja pinkki. Muita päävärejä käytettäessä on tarkistettava varsinkin typografian osalta saavutettavuus. Ei pienikokoisia tekstejä väripinnalle.
  2. Vaaleita värejä valitaan yleensä yksi mutta isommassa formaatissa (esim. esite) voi olla useampiakin. Vaaleita värejä voidaan myös vaalentaa tarpeen mukaan sopivan hierarkian saavuttamiseksi. 
  3. Tummia värejä käytetään pienissä rooleissa, kuten esim. teksteissä valkealla pinnalla.
  4. Tässä mallissa on sininen otettu pääväriksi. Koska tekstiä on paljon niin valkea pohja on silloin paras ratkaisu. Aaltokuvioon on valittu vaalea väri ja ohjaustekstiin tumma väri.
  5. Toisessa mallissa on vähän tekstiä jolloin voidaan hyödyntää väripohjaa. Valkoinen otsikko erottuu siitä hyvin.

 

Värien käyttö teksteissä – saavutettavia esimerkkejä

Lähtökohtaisesti musta teksti valkoisella pohjalla on kaikkein luettavin vaihtoehto. Ohessa ohjeita värien käytöstä teksteissä.

 

Valkoisella pohjalla sisältöteksteissä saavutettavuuden saa aikaan kaikilla tummilla väreillä. Otsikoissa voidaan käyttää päävärejä sekä tummia värejä.

 

Väripohjaa käytettäessä turvallisempi valinta on valita valkoinen teksti. Tekstin pitää olla myös lihavoitua ja normaalia kirjatekstiä suurempaa. Sininen toimii pääväreistä parhaiten pohjavärinä.

 

Pidemmissä teksteissä saavutettavuuden saa aikaan mm. seuraavilla yhdistelmillä. Lihavoi (semibold) teksti ja käytä tummia värejä. Tummaa sinistä väriä käytetään sähköisissä formaateissa linkkivärinä.

 

Saavutettavia väriyhdistelmiä voi tarkistaa esim. https://webaim.org/resources/contrastchecker

Huom! Tekstin pitää läpäistä vähintään AA-tason vaatimukset.

  • Fonteille, jotka maksimissaan 18 pt: kontrastisuhde on vähintään 4.5:1

  • 18 pt Suuremmille fonteille: kontrastisuhde 3:1

  • Muulle sisällölle, ikonit, kaaviot, infograafit yms., kontrastivaatimus 3:1

 

Esimerkkejä värien käytöstä

 

Värit - usein kysyttyjä kysymyksiä

Saanko käyttää oranssia tekstiä?

Kyllä, mutta vain otsikoissa (pistekoko oltava vähintään 18 pt) ja paksua leikkausta. Oranssi väri ei ole saavutettava pienessä koossa. Tumma oranssi sen sijaan on.

Miksi pinkki on nimetty Karjalaksi? 

Kaupunkilaisilla oli mahdollisuus osallistua ilmekyselyyn, jossa yhtenä kohtana oli nimetä värejä. Punainen, joka on muunnettu hiukan pinkin suuntaan, näytti kaupunkilaisten mielestä Karjalalta. 

Tulostin powerpoint-esitykseni, ja sininen väri muuttui tummaksi. Onko tiedosto rikki?

Ei, tiedosto on varmasti kunnossa, mutta Joensuun värit on suunniteltu ensisijaisesti digitaaliseen käyttöön ja riippuu tulostimesta, kuinka lähelle sitä päästään. Lähtökohtaisesti millään tulostus- tai painotavalla ei päästä samaan kirkkauteen kuin ruudulla. 

Miksi erikseen RGB- ja CMYK-väriarvot? Eikö se sekoita käyttäjiä?

Aiemminkin väriarvot on eritelty käytettävän median mukaan. Ennen on vain menty CMYK-väriarvojen mukaan, ja RGB on ollut pienemmässä roolissa. Nykyään ruuduilla näkyvä viestintä on kasvanut painettavan median ohi, jolloin RGB-väriarvoista on tullut se tärkeämpi.

Haluaisin sinisen värin toimistomme seinään. Minkä väriarvon toimitan maalarille?

Maalarit käyttävät RAL-värijärjestelmää. Kannattaa pyytää ensin koemaalaus pienempään osaan seinää, koska värin toistuvuuteen vaikuttaa moni eri asia mm. maalin kiiltoaste, maalattava pintamateriaali, valoisuus, kalusteet, muut tilan seinien värit. Ehkei kannata myöskään maalata kaikkia seiniä, vaan tehosteeksi vain yksi.

Minusta sininen väri ei sovi Joensuun vaakunan kanssa!

No sekin riippuu käyttötarkoituksesta, mutta pitkälti samaa mieltä ollaan. Siksi vaakunan yhteyteen onkin määritelty käytettäväksi mustaa väriä.

Sisältöjulkaisija

 

Tarvitsetko apua, lisätietoa tai valmiita pohjia/materiaaleja? Ota yhteyttä viestinta@joensuu.fi